Vijftig Tinten Serie — E. L. James

vijftigtintentrilogieVijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.

In Vijftig tinten donkerder wordt Anastasia Steele afgeschrikt door Christian Greys duistere geheimen, en verbreekt ze haar relatie met de gekwelde miljardair. Ze start een nieuw leven en begint een carrière bij een uitgeverij in Seattle, maar haar constante verlangen naar Grey blijft haar gedachten domineren. Wanneer hij haar een nieuw voorstel doet kan ze hem dan ook niet weerstaan. Al snel komt Anastasia meer te weten over het hartverscheurende verleden van de beschadigde en veeleisende Christian dan ze ooit voor mogelijk had gehouden, en wordt ze geconfronteerd met de vrouwen uit zijn verleden. Terwijl Grey worstelt met zijn demonen moet Ana de belangrijkste beslissing van haar leven maken.

In het derde deel Vijftig tingen vrij. Toen Anastasia Steele de gedreven en getraumatiseerde zakenman Christian Grey voor het eerst ontmoette, ontvlamde er een sensuele affaire die hun beider levens voorgoed zou veranderen.
Ana wist altijd al dat het niet gemakkelijk zou zijn om van Christian Grey te houden, maar nu zorgt hun relatie voor allerlei onvoorziene uitdagingen. Zo moet Ana leren omgaan met Christians extravagante levensstijl zonder haar eigen integriteit of onafhankelijkheid te verliezen, en moet Grey zijn dwangmatigheid zien te bedwingen en de gruwelen uit zijn verleden gaan accepteren.

Nu ze eindelijk samen zijn, leven ze in een wereld vol liefde, passie, intimiteit, rijkdom en eindeloze mogelijkheden. Maar juist op het moment dat ze het geluk in handen lijken te hebben, dreigt het noodlot Ana’s zwartste nachtmerries werkelijkheid te maken.

De boeken zijn nog verkrijgbaar, klik op deze tekst als je wil zien waar.

Mijn mening:

Deze drie boeken had ik al een tijdje staan en soms liggen. Door de hype, stonden ze me tegen. Want met de meeste hypes is het zo. De meesten vinden ze goed. Ik vind er geen bal aan. Kort door de bocht gezegd. Maar vaak klopt het wel.
Dit keer was ik een paar dagen vrij en ik had weinig meer liggen, en ik dacht waarom ook niet. De hype eromheen is nagenoeg voorbij. En daarbij ik lees niet door en voor hypes. Maar om nou voor elk boek een recensie te gaan schrijven? Neh. Dit wordt een trio- recensie!

Het is verrassend. Ja, het gaat over seks en komt er ook veelvuldig in voor. Maar is dat nou de reden voor de hype? Dat sommige er rode oortjes van krijgen? Dat BN’ers giechelend, met blozende wangen op tv zitten? Bijna alles kom je ook wel in Harlequin boekjes tegen. Hier en daar wel iets extremer. Maar toch.
Niemand hoor je verder over het diepliggende verhaal dat er is.
En die is er! De seks is een uiting van Christian’s problemen, niet iets waar het echt omdraait. En dat klinkt ingewikkeld. Want als je het weg zou laten, dan blijft er weinig houvast over.
Of wel de psychologische gedeelte van het boek is heel goed. Waarom doet hij dat nu, hoe komt hij er toe dat zo te gaan doen. Wat is het verleden en wat is nog lang niet het verleden? Hoe komt die vrouw erbij die aan een jongen van 15 voor te stellen? Is er geen schaamte? En dan voor Ana, de blozende student. Die zwak is, maar gelijk ook zo sterk. Soms sterker dan Christian. Christian, waarvan je vergeet dat hij eigenlijk net zo jong is, door zijn gedrag, door het het bedrijf en het geld dat hij heeft. Reageert als een puber van 15. Vooral in het 2e en het 3e boek komt dat steeds meer naar voren en dat vind ik een goede keuze van de schrijfster. Want als het inderdaad om de seks zou draaien, was het volgens mij nooit zo’n succes geworden.

Ben ik alleen maar positief voor dit verhaal? Nee. De seks scenes. Ja, die weer. Ze zijn belangrijk, maar als de zoveelste weer kwam. Dacht ik ‘daar gaan ze weer’.
Dat hoort ook bij Christian. Maar ergens werd ook een beetje saai om de uitgebreide scenes elke keer te moeten lezen en lezen moest je wel omdat er vaak iets in gebeurde wat later dan weer in het verhaal terug komt.
Maar daarnaast was een een deel herhaling. Bijv. hoe hij wakker wordt. Hij ligt dan al klimop om haar heen en daardoor heeft ze het warm. enz.
Dit wordt elke keer weer zo uitgebreid verteld. Als je typt. Toen ze wakker werd, lag hij weer op de gebruikelijke manier bij haar.
Bedoeling is duidelijk, zonder alle herhalingen. Verder vind ik de schrijfstijl wel prettig en zijn er verder weinig dingen die me verder ergerden, of waarvan ik dacht, ‘dat klopt niet!’

Weet niet zeker of alles af was toen, het eerste deel een succes werd. Maar ergens heb ik het gevoel dat het een verkoop truc is om het verhaal in drie boeken uit te geven en dat er eigenlijk maar 2 boeken waren, want als de herhalingen eruit waren gehaald had het makkelijk in 2 gekund. Maar dit is mijn mening, geen beschuldiging.

‘De Vijftig Tinten-serie’ is een verrassend verhaal waar ‘de liefde’ een grote rol in speelt, en is samen in de hoofdrol met ‘Vertrouwen’. Daar draait het altijd om. Maar dit is wel heel origineel, en een minder benaderde kant. Want een liefdes verhaal, waar ieder geval één iemand zoveel ellende mee heeft gemaakt, en dit uit door seks te hebben, ook nog een liefdesverhaal te laten zijn. IS origineel en knap gedaan. Vind ik dan.
Ik heb het vlot door gelezen, het is een boek dat je toch niet snel aan de kant legt. Het is minder opzienbarend dan ik had verwacht. Maar dat geeft niet. Ik denk dat de meesten die dat wel vonden, in verhouding weinig boeken lezen. En met weinig bedoel ik minstens onder de 10 boeken per jaar. Hoe meer je leest, hoe meer vergelijkingsmateriaal je hebt. Dus vandaar dat ik dat zeg. Dit is denk ik ook de reden dat verder niemand over het echte verhaal, het dieperliggende verhaal spreekt.

Ik heb het met plezier gelezen. Maar toch zal ik niet zo snel dit willen lezen als genre, of op in spelingen van dit succes. (Vijf tinten verder, of tien tinten verder of tachtig dagen Geel, rood, blauw, wit, oranje) zoals het nu wel wordt beschouwt.

Het is een verhaal. Klaar.

En voor wil nieuwsgierig is. Ga ik de film bekijken? Ik weet het niet. Ik zei eerst nee, ga ik niet doen, dan gaat het net plat worden. Maar onlangs zag ik een paar trailers voorbij komen en ik moet zeggen dat ik die niet tegen vond vallen. Dus misschien ga ik hem wel bekijken als ik er zin in heb.  Kijken hoe ze het hebben aangepakt, kijken of Ana ook in de film zo vaak op haar lip bijt. Kijken of ze intieme vertrouwelijke sfeer van het boek ook te pakken kunnen krijgen, in plaats enkel de erotiek.

Pluspunten:
* De psychologische diepgang
* De karakter Ana
* Origineel verhaal lijn

Minpunten:
* Veel herhalingen
* Iets teveel seks, werd een beetje saai.
*

Aantal Sterren: Ik geef dit boek 4 Sterren (4/5).

Koop bij bol.com

Titel: De Vijftig Tinten- serie
Auteur: E. L. James
Uitgeverij: Prometheus
Uitgave: 2012 — 3 boeken.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 25-11-2014
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje!

Ik ben benieuwd wat jij van de boeken vind? Misschien heb jij nog een goed punt wat ik ben vergeten te behandelen in mijn recensie? Of heb je de boeken nog niet gelezen? Ga je dat nu wel of niet doen?

4 Responses

 1. Jantine
  Jantine at |

  Ik ben heel eerlijk: ik vond de schrijfstijl verschrikkelijk, had deel 1 door de herhalingen na het halve boek eigenlijk al wel weer gezien, en ik vond het eng dat er werd gedaan alsof dit soort seksuele uitingen alleen komt door trauma’s.
  Volgens mij zijn er veel meer BDSM-ers dan jij en ik weten, waarvan het merendeel vast geen trauma’s, nare jeugd of weetikveelwat hebben, maar gewoon mensen zijn zoals jij en ik.
  Juist dat wat als ‘psychologische diepgang’ omschreven wordt in deze blog, zag ik meer als een standaard iets wat je in bouquet-reeksen ook vaak ziet. Ohw, hij is zo verknipt, maar te rijk/knap om te laten schieten, en uiteindelijk leven ze nog lang en gelukkig. Ik krijg er de rillingen van, echt waar.

  Reply
  1. Anjaderijk
   Anjaderijk at |

   Hi Jantina,
   Had bijna je reactie niet gezien, hij had hem als spam apart gezet….
   Denk dat er inderdaad meer BDSM-ers zijn dan we denken, en of dat vanuit een trauma is of niet, geen idee.
   Maar als er in dit boek geen trauma was geweest, dan wat het ook alleen maar puur seks geweest. en of dat nou niet saai zou zijn geweest…
   Het voordeel van een boek is natuurlijk dat de personages doen wat de auteur wil. Dus als jij dit verhaal had geschreven, hadden er vast andere punten omhoog gekomen.

   en te knap/rijk om te laten schieten, grappig, daar heb ik dus helemaal niet meer aan gedacht onder het lezen. Ik dacht meer aan, van door elkaar te vertrouwen kom je verder. Ondanks wat iemand mee kan hebben gemaakt in zijn of haar leven, kan je er samen het beste van maken.

   Maar ik vind het ook leuk dat 1 boek/serie zoveel verschillende meningen op kan laten komen.

   Dankjewel voor je reactie!

   Reply
 2. ‘Our taste of books’ Recensie: Grey — E.L. James | FollowMeMove

  […] baarde en iedereen veelvuldig zijn/ haar mening al gaf.Het gaat dus om hetzelfde verhaal als van Vijftig tinten grijs, Donkerder en Vrij. Dit is het eerste deel vanuit de kant van […]

 3. Boekrecensie #6 / Grey - E.L. James - Sim's Cup Of Tea

  […] iedereen al veelvuldig zijn of haar mening gaf. Het gaat dus om hetzelfde verhaal als dat van Vijftig tinten grijs, Donkerder en Vrij. Dit is het eerste deel vanuit de kant van […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.