Voor altijd twee – Saskia van Mieghem*

Voor altijd twee

Koop bij bol.com

Dit exemplaar van ‘Voor altijd twee’ ontving ik van de schrijfster van het boek. Dit beïnvloed mijn mening niet! Ik kwam met de schrijfster in contact en ik was geïntrigeerd door verschillende redenen door haar flaptekst.
Haar boek begint bij het uitkijken naar de bevalling zelf. Hoe de vrouw zich voelt en alles wat daarbij komt kijken. Ik kon het me levendig voorstellen.
Het wordt met droge humor beschreven met heldere taal.  Een kijkje in een keuken die meestal niet beschreven wordt en onzichtbaar blijft. Ook waren er een paar momenten dat ik met tranen in mijn ogen zat.

Na de bevalling ga je terug in de tijd. Dan weer naar het heden en dan weer naar het verleden. Dit is niet extra aangegeven. Maar ik vond het duidelijk omdat dan vaak de eerst de naam van Dennis werd genoemd en die was dan enkel in het heden. Dus weinig vergissing mogelijk. Ik noem het eigenlijk wel het heden maar het boek beslaat ongeveer 14 jaar. En ook 8 jaar na de bevalling wordt verteld. Maar op het moment van lezen is dat het heden.

Wel vond ik nog iets opvallen. In het boek wordt er enkel gesproken over een klysma ná de operatie. Maar door persoonlijke ervaring met een buikoperatie die lang zo hevig niet was én een goede vriendin die de gelijke operatie onderging als in het boek. Bij beiden werd het vooraf gegeven, zodat er meer ruimte is in de buik en minder kans op beschadigen. En vooral na die tijd is het een groot pluspunt 😛
En ik vraag me af waarom zij geen klysma vóór die tijd heeft gekregen. Dus dat feitje vond ik een beetje irriterend. Maar verder vond ik de details goed kloppend! Het boek is een moeilijk, maar openbarend kijkje in zo’n groot verlies en verwerkingsproces

De flaptekst:
Als Rob en Anna de moed opgeven om ooit nog kinderen te krijgen nadat ze heel wat ziekenhuisprocedures hebben doorlopen, wordt Anna toch nog zwanger. Er volgt een voorspoedige zwangerschap met een wel heel dubbel einde.

In de jaren na de bevalling komt Anna met grote regelmaat terug in het ziekenhuis. Hierbij krijgt ze te maken met hele andere aspecten van de afdeling gynaecologie. Er is een verbintenis en opnieuw een verwerking.

Een boek met een lach en een traan waar veel gezinnen zich in kunnen herkennen.

Aantal Sterren:
Verborgen hartstocht

Titel: Voor altijd twee
Auteur: Saskia van Mieghem
Uitgeverij: AquaZZ
Vertaling: n. v.t
Uitgave: Mei 2015 — 249blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 19-03-2016
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.