DIY: Schilderij voor je oorbellen

Oorbellen
Mening vrouw kent het probleem; oorbellen en waar ze op te bergen.
Eerst zaten ze in doosjes, toen had ik er ook nog niet zoveel. Merendeel waren het ook knopjes.
Daarna groeide mijn collectie, ik maakte zelf veel en kocht ook een paar exemplaren. In die tijd vond ik ene opbergmapje wat me handig leek. Maar hij bleek te klein en ze waren uit het zicht, wat resulteerde dat ik ze niet droeg.

Nu was met de laatste verhuizing een grote fotolijst kapot gegaan, de lijst stond een jaar in de garage te wachten op een tweede leven.
Ineens kreeg ik een idee na het zien van een filmpje van een programma uit Australië.

Dat idee zou het gaan worden! Voor Buttydaantje schreef ik deze DIY! Je kan heb dan ook daar vinden!

oorbellen

Wat heb je nodig?

  • Verf
  • Wattenstaafjes
  • Boormachine
  • Een fotolijst
  • Geperforeerd hardboard
  • Een lijmpistool
  • Een tang (eventueel veiligheidshandschoenen)
  • Verfkwast/verfroller
  • Hobbymesje
  • Kranten/oud laken

 

 

Allereerst een lijst, je kan er een kopen of misschien kan je er één vinden in de kringloop. Of heb je net als mij nog een lijst staan. Afmetingen maken niet uit. Ligt aan de hoeveelheid oorbellen die je hebt.

oorbellen

Allereerst haal je de achterkant weg. Dit kan door de klemmetjes een beetje lastig gaan. De tang kan van pas komen.

Mijn kat vond het ook machtig interessant!

Bij mij zat er nog glas in en daarvoor zijn dus ook de tang en de eventuele handschoenen. Het meeste kan je met je handen doen, maar sommige stukjes zijn te klein om goed vast te pakken. Let wel op. Als je te hard knijpt met de tang, gaat het glas kapot.
Het glas gaat gemakkelijker los door het heen en weer te bewegen. De plaklaag die het glas in de lijst houd komt dan los.

 

 

oorbellen

Nu de volgende stap. En hier kan het 2 kanten op. Ik woon in DE en kon het nergens vinden, daarom heb ik het anders gedaan, maar dat is niet ideaal.
Er bestaat geperforeerd hardboard. Waar men in de garage gereedschappen aan ophangt. Als je dit kan vinden, dan kan je de volgende stappen tot het verven overslaan. ( Voor de afmetingen neem de achterkant van de lijst, en klaar!)

 

 

 

 

oorbellen

 

Mocht je het net als mij het nergens kunnen vinden, dan gebruik je de achterkant van de lijst. Hier komt ook de boormachine in zicht.

Ik heb lukraak de plaatsten gekozen waar ik wou boren. Maar ik hield rekening mee dat ik lange en korte oorbellen heb en het dus dan niet moet overlappen. Ik had een boortje geleend van de buurman, en ik vond dit een goede maat. Het zijn maar kleine haakjes.

 

 

 

De achterkant van de lijst is geperst en dat uit zich in dat het geen schone gaatjes zijn. Daarvoor gebruik je het mesje. Je snijdt dat weg! Daarna heb ik alle gaatjes nogmaals geboord en nogmaals het overtollige materiaal weg gesneden. Dit maakt het makkelijker om de oorbellen op te hangen.

Achterkant oorbellen oorbellen

 

 

Daarna komt de fun! Verven. Ik had restjes in huis en wou dat gebruiken. Eerst een onder laagje en dat bracht ik aan met een sponsje. Maar dit hoeft niet zo, doe het op jou manier! Mij leek dit beter omdat de verfspuitbussen de vorige keer erg introkken in het hout en ik dit wou voorkomen. De wattenstaafjes gebruik je om de verf uit de gaatjes te halen!

oorbellen

 

Blond als ik ben, had ik het paneel op de grond gelegd op de kranten. Maar niet bij nagedacht dat de spuitbussen niet goed werken als je naar beneden spuit. Dus kies je voor spuitbussen. Zet je object dan tegen de muur.
Ik vond mijn resultaat nogal vlekkerig en heb andere verf gehaald. Dit heb ik met een verfrolletje opgebracht. ( Ik gebruikte een plastic opberg bakje om de verf in te doen, dit kan je een volgende keer ook weer gebruiken.)

oorbellen

Ooit gezien dat er een ronde en een scherpe kant aan zo’n rolletje zit? Houd de ronde kant aan het gedeelte wat je al hebt geverfd en je krijgt geen lijnen in je kunstwerk! Kies ook per laag één richting

Laat de boel drogen en doe nog een laag. Is je eerste laag horizontaal? De tweede doe je dan verticaal. Of andersom. Als het niet genoeg dekkend is doe je nog een laag, tot jij tevreden bent! Om je blik met verf te bewaren tot een volgende keer, veeg de randen schoon. Zorg dat de deksel er weer goed op zit. Recht en stevig er op. Dan draai je het blik om. Na een tijdje kan je het dan weer normaal neer zetten.

Na het verven en het drogen, gaat de achterkant weer in de lijst. Maar, dit is iets wat lastig. Doordat het glas weg is, is er teveel ruimte overgebleven en is de lijst iets te flexibel.
Dit heb ik geprobeerd op te lossen met mijn lijmpistool. Nadeel is dat nadat de lijm opgedroogd is, het ook hard is. Dit is geen probleem als er genoeg is. Ik had niet genoeg lijm dus de hoeveelheid die jullie zien is niet voldoende om echte stevigheid te bieden.
Iets waar je op moet passen als je geen nieuwe lijst hebt. Welke hoeken zijn mooi? Heb je lelijke hoeken? Doe die uit het zicht. Dit moet je voor het lijmen even bepalen 😛

oorbellen
Heb je geperforeerd hardboard gevonden waar ik eerder over sprak? Lijmen is misschien niet nodig en voldoen enkel de klemmetjes. Dit moet je zelf beoordelen.

Maar tot ik meer lijm heb, houd het de boel wel bij elkaar en kan ik verder.

Op deze foto zien jullie hoe het er uit ziet. Maar dit is nog maar een klein deeltje van mijn verzameling 😛

Daarna kan je de lijst ophangen. De mijne staat nu op een tafeltje tegen de muur aan tot hij meer stevigheid heeft.
Ikzelf vind het een erg leuk idee en resultaat!
.Oorbellen

Optioneel kan je nog een tekst op de achtergrond schrijven of voor aan andere kleur kiezen. Ik heb in huis de kleuren zwart, wit en rood en vond het -ook vanwege de kleuren van de oorbellen- rustiger als de achtergrond egaal wit was.

Ik vond het super om deze DIY te maken. Lijkt het jou ook leuk om deze DIY te maken?

oorbellen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.