In dit relaas beschrijft Royan van Velse landen die in de tijd dat hij er verbleef letterlijk of figuurlijk onder vuur lagen. Hij getuigt van humanitaire acties in het gesloten Albanië vlak na de val van het communisme, de burgeroorlog in Liberia en de opvang van vluchtelingen in Ivoorkust. Dieper in Afrika wordt hij als hulpverlener geconfronteerd met etnische conflicten in Rwanda en een moeizaam lopend vredesproces in Angola. Het Midden-Oosten en de verstoorde relatie tussen China en Tibet sluiten de rij.
Het is een emotioneel ooggetuigenverslag van een stukje wereldgeschiedenis. Presidenten, ministers en ook de paus kruisen zijn pad terwijl gastvrije bewoners van verre dorpen vaak het beste van zichzelf laten zien. Wanneer echter de wapens worden opgepakt komt de donkerste kant van de mensheid naar boven.
Het boek zit vol met avontuur en anekdotes. Het geeft aandacht aan de sombere maar vooral ook aan de mooie momenten uit twintig jaar reizen en verblijven in landen die ooit in opspraak waren.
Mijn mening:
Dit boek heb ik mogen ontvangen van de auteur via een wedstrijd op facebookgroep ‘Boekenfans’.
Toen ik daar aan mee deed had ik net een paar afleveringen gezien van Floortje Dessing, die reisde in landen die ‘achter liepen’ door dictatuur enz.
Dit leek me aansluitend en omdat het me interesseerde en meer wou weten, meer dan alleen dat het eenzijdige luikje van de media laten zien.
En dit boek doet dat. Het is vanuit het persoonlijke punt van de auteur, hoe hij het beleefde en hoe hij er mee omging. Voor mijn gevoel doet hij dat ook en laat hij de goede en de slechte kanten van mensen zien, incluis van hem zelf, al moet ik zeggen dat dat soms heel subtiel wordt gedaan. Ook kreeg ik het gevoel dat de schrijver zijn verhaal wou doen, zonder dat hij wéér in de rede wordt gevallen door iemand die het ook wel weet, omdat diegene zijn tv aan kan zetten en het nieuws bekijkt.
Zijn verhaal, door hemzelf gezien en beleeft, toen hij er recht voorstond.
Het verhaal is zwaar, maar ook luchtig. Beetje een rare combinatie eigenlijk en toch ook heel treffend.
Hij verteld feiten, vlug en soms alleen voor het benoemen. Maar ook situaties tussendoor, waarin hij ontspant, gewoon lol heeft. Want de boog kan niet altijd gespannen zijn. Al is hij ook nooit helemaal ontspannen.
De schrijfstijl is prettig, en ondanks dat het geen roman is, en soms zwaar is, leest het vlot. Het is een reisverhaal met politiek. Politiek zo beschreven dat een leek als ik het ook nog kan volgen. Want het meeste gebeurde rond de tijd dat ik werd geboren. Op school werd het niet behandeld. en als het nu nog in de media wordt aangehaald, worden veel feiten, gebeurtenissen weggelaten. Het geeft een vertekend beeld.
Natuurlijk is dit ook niet helemaal waarheidsgetrouw. Waarom? vraag 10 mensen, die naast elkaar stonden wat ze hebben gezien en 8 van de 10 antwoorden iets verschillends.
Toch voelt het verhaal als waarheidsgetrouw als je het leest, daarbij speelt misschien het feit mee dat de auteur ‘grote’ of wel herkenbare namen noemt die hij is tegen is gekomen.
Wat super fijn is dat afkortingen, zinnen in het Frans enz. worden uitgelegd in een voetnoot! Wat daarnaast ook veel duidelijkheid geeft zijn de landkaartjes in het boek.
Ook zijn me ook een paar puntjes opgevallen die ik jammer vond. en hoogstwaarschijnlijk zijn dat hele persoonlijke dingen. Dus laat dit onderstaande geen reden zijn om het boek niet te lezen!
In het begin staat er een stukje tekst in het Frans. Helaas, heb ik geen idee wat er staat, want er is geen vertaling onder. Ik neem aan dat het iets toevoegt aan het verhaal, anders zou het er niet in staan. Dus dat vind ik jammer. Misschien kan de auteur dit mij nog vertellen? *De auteur heeft een antwoordt gegeven op mijn vraag, super leuk! Je leest het hieronder!
Claude François is een Franse zanger waar ik helemaal weg van ben. Een stuk uit een van zijn liedjes vond ik treffend en dat opent ook het boek. Wat het betekent is als volgt: De tijd gaat voorbij, ik heb regen gezien, ik heb vuur gezien. Ja weet je, de tijd gaat voorbij, ik heb zelfs gelukkige dagen gezien. En dat moment dat we leven zullen we nooit meer opnieuw leven, en ik sterf samen met hem.
De inleiding en het slot zijn prettig, het laat de gemoedsrust zien van de schrijver na al de gebeurtenissen.
De titel van het boek zegt het ‘Reizen door landen in opspraak’
Maar na het lezen van de eerste landen, vergeet je dat eigenlijk. Dus bij Egypte zat ik eigenlijk te wachten op een oproep van het Rode Kruis of iets. Tot dat de titel weer in me opkwam. Tot dat dat besef kwam, kwam ik er moeilijk door Egypte heen. Die verhalen waren meer een reisverslag. Niet helemaal bijpassend bij de eerste landen. In Egypte en de landen daarna werd de geschiedenis wat meer aangehaald. Uiteindelijk is ook dit gewoon interessant.
Wat me ook opviel is dat bij de vakantie-landen het jaartal wegblijft. Was het voor en of na het Rode Kruis enz. Want daar spreekt hij nooit over Rolf en is die Rolf(afkorting?) inderdaad zijn vriendin?
Een kleine biografie zou prettig zijn geweest, want hoe komt hij van het RK bij het leger? Bij mijn denken, was het leger ook eerder in beeld, dit wordt niet genoemd. In de vakantie- verhalen heeft hij een vriendin, had hij dat in 1992 ook al? Hoe oud is hij? Het wordt een keer genoemd bij de RK dat hij een van de jongste gedelegeerde is met die taken. Als hij daarvoor in het leger heeft gezeten, en later een leidende positie heeft in het leger zoals de lezen is. Kan het geen broekie zijn, maar is het iemand die nu rond de vijftig is of 75? Misschien geen belangrijke feiten, maar het geeft voor mij een stukje achtergrond waar ik het verhaal beter bij kan passen.
Noodzakelijk, doet het af aan het verhaal van de auteur? Nee. Dit is wat mij opgevallen was en wat ik prettiger, of graag als extra had gezien.
Dit boek is een aanrader, en laat me nieuwsgierig worden naar de andere boeken die de auteur heeft geschreven.
Pluspunten:
* De diepgang
* De voetnoten
* De persoonlijke belevenis van de gebeurtenissen.
* Schrijfstijl
Minpunten:
* De vakantielanden, vind ik minder bij de eerste landen passen.
* Het woord van Claude Francois is enkel in het Frans.
* Geen (kleine) biografie van de auteur.
Aantal Sterren: Ik geef dit boek 4 Sterren (4/5).
Titel: Reizen door landen in opspraak
Auteur: Royan van Velde
Uitgeverij: Ecritures
Uitgave: april 2012 — 208 blz.
Nieuwsgierig? Klik dan hier om het boek te kopen bij bol
Origineel geschreven door Anja de Rijk op 13-11-2014
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje!
[…] Een boek dat ik het mogen winnen via Boekenfans en het lijkt me machtig interessant Waarom? Lees de recensie! […]