Interview met Margreet Maljers!

Margreet Maljers
Margreet Maljers is geboren in Nieuwendam. Groeide op in een tamelijk grote familie. Vader, moeder en zes kinderen. Muziek, lezen en verhalen speelden een grote rol. Er was altijd wel iemand die op de piano speelde of er klonk een ander instrument. Dat is ook nadat ze het huis uit ging zo gebleven. Margreet schrijft onder haar eigen naam boeken maar ook samen met haar zus. Dan hanteren ze het pseudoniem: Crispijn. Een Oud-Hollandse vertaling van Kroes. Hun meisjesnaam. Margreet is getrouwd met de leukste man die ze kent, heeft vier kinderen en drie kleinkinderen. Een kleine anekdote over haar jongste kleinkind (8 jaar).

Mijn jongste kleinkind ( 8 jaar) vertrouwde me vorige week toe dat hij spion wil worden ‘want oma, ‘zei hij, ‘ik ben niet zo sterk, maar wel slim, en voor spion worden, moet je slim zijn.’

‘Je hebt helemaal gelijk, Hidde,’ zei ik.

Hij knikte tevreden. ‘Dacht ik ook. ’

Margreet trapt af met het eerste interview!

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Ik heb er meerdere. Schrijver/sters:  CS Lewis, Rumer Godden, Maeve Binchey.

Drinkt u liever thee of koffie?
Grappige vraag en laat er nu niet eens antwoord op kunnen geven omdat is ’s morgens bij het ontbijt altijd thee drink en later op de morgen en ’s avonds koffie. Ik kan dus slecht zonder beide.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Als ik uit bed kom, pak ik de krant, pers sinaasappels uit en ontbijt uitgebreid. Ik lees twee kranten, want mijn man en ik zijn fervente nieuwslezers.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Het Lied der Seizoenen, dat ik samen met Reina heb geschreven. Ik vind het nog steeds het beste boek dat we hebben geschreven.

Gaat u nog een boek met uw zus; Reina, schrijven? Zoja binnenkort of?
Ja, Reina en ik gaan inderdaad weer samen schrijven. Ik moet nog even een boek voor de VCL serie afmaken, maar daarna gaan we weer samen aan de bak.

Welke genre leest u het liefst zelf ? Waarom schrijft u daar wel of
niet in?
Heel divers. Ik houd van thrillers waar een flinke scheut humor in zit: Dorothy Gilman bijvoorbeeld. En dan Maeve Binchy en Agatha Christie vind ik nog steeds heel leuk om te lezen. Jammer genoeg zijn ze alle twee overleden. Maar goed….

Ik heb ook vaak wel iets luchtigs in de boeken die ik schrijf. Alleen of samen met Reina, maakt niet uit.

Waar en met wat zit u als u schrijft ?
Ik zit boven op mijn kamer, dat is echt een luxe die pas gekomen is nadat de kinderen uit huis zijn gegaan. Er staat nog wel een bed trouwens, dus die kamer fungeert ook als logeerkamer, maar toch… Ik heb een groot bureau en ik kijk uit over Oudorp, het dorp dat hoort bij Alkmaar, mijn stad waar veel van mijn boeken zich afspelen.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee. Alleen kan ik niet schrijven als het erg rommelig is. Wel allerlei boeken op mijn bureau om iets na te slaan, maar geen troep, want dan word ik knorrig.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook
een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Mijn verhaallijn staat vaak niet vast als ik begin. Ik heb wel een idee natuurlijk, maar gaandeweg vallen me allerlei wendingen in. Dat een verhaal zichzelf schrijft, is voor een groot deel wel waar bij mij en verrast mij inderdaad ook vaak.

Wat is je favoriete liedje aller tijden?
Moeilijk, moeilijk, want dat zijn er meer. Een kinderliedje, door een oude bekende gemaakt, toen ik nog een kind was, waar ook mijn kleinkinderen dol op zijn: Er liep een aapje door het bos… Slaat nergens op natuurlijk, maar dat zingen we met veel plezier. Op het moment speel ik zelf vaak (op de piano) The Irish Blessing. Maar het hangt er helemaal vanaf welke tijd van het jaar het is…

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Ik ben begonnen met schrijven omdat mijn zusjes die in een jaar in  Canada waren, mij na het lezen van mijn brieven aanspoorden om te gaan schrijven. Daar kwam bij dat mijn kinderen dat ook vroegen als ik ze verhaaltjes vertelde. ‘Schrijf het nou eens op, mam’ .

En dat heb ik gedaan. Het eerste kinderboek dat ik schreef, werd meteen uitgegeven, toen  ben ik columns gaan schrijven voor een landelijk kerkblad. Dat leverde me veel klussen op. Ik werd gevraagd om redactrice te worden voor de Elisabethbode.  Er kwamen nog wat redacties langs, maar die heb ik gevleid, maar toch… van de hand gewezen.

Doet u voor uw boeken Research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ja, ik doe wel research voor mijn boeken. Toen ik schreef over de 2e wereldoorlog, had ik overal wel boeken liggen over die periode. Toen ik ‘Het verborgen eiland’ schreef dat zich afspeelde op Wieringen,  had ik me van tevoren helemaal ingelezen en was er een paar keer naar toe gereden. Je komt dan van alles tegen, en of ik ze gebruik? Absoluut. Heerlijk is dat!

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema
of schrijft u organisch?
Nee, ik heb geen vast schema als ik schrijf. Wel overal kladjes papier met invallen…

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Zorg dat je weet waarover je het hebt. Lezen,  Lezen… En zorg dat je je personen helder voor je ogen hebt.

Waarom denkt u dat er zoveel mensen een vooroordeel hebben voor dit genre/familie- streekromans?
Tja, daar is moeilijk tegen te vechten. Ik herinner me een keer dat een jonge vrouw die twee studies afgerond had, een boek van mij in handen kreeg en heel verrast zei: ‘Ik wist helemaal niet dat dit soort boeken ook zo leuk en spannend kon zijn.’

Een ander, ook van een jaar of 25, liet haar college Nederlands voor wat het was toen ze in ‘Het lied der Seizoenen’ was begonnen. ‘Ik kon het niet weg leggen, ik moest weten hoe het afliep,’ zei ze.

Ze heeft haar tentamen later wel gehaald gelukkig.

Nogmaals hartelijk dank voor het beantwoorden van de vragen Margreet! Ik vind het altijd erg leuk om scheppers achter de verhalen te leren kennen! Welk antwoord vind je het leukst of het handigst?

Margreet Maljers

One Response

  1. Els de Rijk
    Els de Rijk at |

    Leuk de mens achter de verhalen te leren kennen!

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.