Zwart-wit – Janny den Besten

Wit-zwart
Koop bij bol.com

Is het nu Zwart-wit of Wit-zwart? Maakt het iets uit? Wat denk jij na het lezen van dit boek ‘Wit-zwart’ van Janny den Besten?

De flaptekst:
Twee weken zonder Rob. Dat is het vooruitzicht van Fleur, nu haar man voor zijn werk naar het buitenland gaat. Hoewel ze Rob normaal gesproken al moeilijk kan missen, is het deze keer extra zwaar, omdat ze kortgeleden haar eerste kindje na een bijna voldragen zwangerschap heeft verloren. Tegenover Rob probeerde Fleur zich groot te houden, maar nu ze alleen in huis is, komt het verdriet eruit. Fleur sluit zich af voor de buitenwereld en geeft zich over aan depressieve gevoelens. Haar wereld lijkt inktzwart. Als Fleur de gebeurtenissen van de afgelopen weken en die uit haar jeugd aan zich voorbij laat trekken, stapelen de vragen zich op. Waarom laat God zo veel verdriet toe in haar leven? Gevoelens van onmacht, schuld, jaloezie en opstand strijden om voorrang. Het is Sjoukje, haar tante met een verstandelijke beperking, die Fleur met haar ongekunstelde uitspraken een belangrijke les leert. Het is niet goed om alleen de donkere kanten van het leven te willen zien. Het witte is belangrijker dan het zwarte. Een invoelend geschreven roman over een kwetsbaar onderwerp.

Mijn Mening:
Dit is het tweede boek dat ik lees van Janny den Besten. En ook dit boek beviel me goed. Het is een indringend verhaal over vasthouden en loslaten. Hoe een jeugd je kan beïnvloeden, hoe je zelf de touwtjes in handen moet nemen, maar dat je het niet alleen hoeft te doen.
Het boek heeft een bijpassende cover en is niet erg dik. Maar het is dik genoeg om je mee te nemen in de reis van Fleur, haar emoties en met haar mee te leven en te weinen. Het is geen vrolijk boek, het is denk ik ook erg confronterend voor vrouwen en mannen die ook een kindje zijn verloren. Als dit het geval is, is het handig om met deze feiten rekening te houden.
In de flaptekst wordt over tante Sjoukje gesproken, maar de rol die haar wordt toegeschreven vind ik in de flaptekst groter dan in het daadwerkelijke verhaal. De titel is daarin tegen echt iets van tante Sjoukje. Iets wat niet in die mate voorkomt in de flaptekst speelt dan weldelgelijk weer een grote rol in het boek. Al met al niet het mooiste verhaal, maar wel de moeite waard!


Aantal Sterren:

zwart-wit

Titel: Zwart-wit
Auteur: Janny den Besten
Uitgeverij: De Banier
Vertaling: nvt.
Uitgave: 2013 — 336blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 14-05-2016
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.