Beste Buitenlander,

Beste buitenlander

Beste Buitenlander,

Van harte heet ik u welkom in dit land. Mij maakt het niet uit van waar u komt. Wat voor geloof u hebt, of wat voor huidskleur u hebt.
Wel vraag ik u. Dat als u bij ons bent. Zich een beetje aan te passen aan ons. U bent immers te gast. Als ik in uw huis bent, sloop ik ook niet uw keuken, uw meubels of rand ik de gastvrouw aan.

Nee, het gaat hier niet om het feit dat u asielzoeker bent. Nee, het gaat ook om de buitenlander die een vakantieganger is.
Ik ben ook een buitenlander, dus ik begrijp u ook erg goed. Het is één europa. Het lijkt niet groot, maar de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland zijn soms al groot.
Ik koos ervoor om naar Duitsland te gaan. ík koos. Dus ík moet me dan ook aan de regels, wetten, normen en waarden van dit land houden.
Nee, ik vind ze niet allemaal even leuk en nuttig. En ik doe ook zeker niet allemaal.
Maar dan houd ik mijn mond over die tradities. Als ik niet van zuipen houdt, dan moet ik ook niet naar de Oktoberfeesten gaan. Ik ga niet, dus ik maak me er ook niet druk over. En ik verplicht ook de Duitsers niet het af te schaffen omdat ik als buitenlander het niet leuk vind om te zuipen.
Jij kiest om hier heen te komen, dus jij kiest net als ik voor deze regels, wetten, normen en waarden van dit land.

Beste Buitenlander. Als u hier heen komt. Doet u een beetje moeite om te ontdekken wat bij ons normaal is.
U mag van mij best uw keppeltje dragen, of een sluier. Of zelfs goudwerk om uw gezicht. Maar het is de bedoeling dat je het dienblad opruimt na het eten en dat u er geen varkenstal van maakt.
Kleine dingen die uw komst kunnen veranderen van een prettige gast of een irritante.
Bij ons is het normaal dat u van te voren het eten haalt en dan betaald. Met het bord staat u aan de kassa. U eet het niet eerst op en komt dan betalen en laat ons raden hoeveel het was. Ja, in uw land is het uw cultuur, en uw land doe ik van harte mee. Maar doet u mee aan onze cultuur?
U bent immers naar ons gekomen?

Ook zou het fijn zijn dat u niet boos wordt omdat ik geen Frans spreek. We zijn in Duitsland, dus tja wat is dan de reden dat u boos word?
U mag het ook in het Nederlands proberen, of Engels? Een taal vloeiend spreken als u op vakantie gaat of hier al een half jaar verblijft hoeft zeker niet. Maar de basis begrippen zouden erg fijn zijn. Het maakt het ook zoveel leuker om te kunnen vragen van welk land u komt!

Beste buitenlander,
Velen van u zijn aardig, lief en netjes. Maar velen hebben er lak aan en gedragen zich als beesten. Dat u misschien €20 euro uitgeeft bij Burger King maakt niet dat u of uw kinderen de spullen kapot mogen maken. Omdat u via die €20,- een beetje aan mijn loon betaald? Omdat wat u kapot maakt veel duurder is dan €20,- Omdat het is dat uw kinderen en u zich te gast zijn bij ons.

Beste Buitenlander, u bent in ons land. In ons land is het normaal dat vrouwen kunnen dragen wat ze willen. Zelf als ze naakt over straat gaan. We en jij hoeft dat niet goed te keuren, maar ze mogen het en we blijven die vrouwen af.
We mogen over ons geloof praten in ons eigen land zonder dat, jij van het Oosten, Zuiden, Noorden of Westen kan bepalen of dat mag of goed is.
Ik geloof dat ik het juiste geloof heb en ik ga jou niet dwingen mijn geloof aan te nemen. Ik dwing jou niet om in mijn kerk of bijbelgroep deel te nemen. Dwing jij ook mij niet.

Hier in Duitsland als buitenlander of als Nederlander in Nederland. Heet ik u van harte welkom. Maar vergeet niet dat u in Duitsland bent of in Nederland. Ons land(en) is niet perfect. Maar uw land ook niet.
Kom en volg onze cultuur, normen en waarden. Wetten en regels. Of ga weer. Niemand die u tegen houd.
Beste Buitenlander,

Ik heet u welkom in dit land.
Ik heb niks tegen buitenlanders, immers ben ik er zelf ook één!

Beste buitenlander

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.