De vlucht van de vlinder – Kristy Cambron

De vlucht van de vlinder

Een debuut van Kristy Cambron. ‘De vlucht van de vlinder’ De flaptekst trok me aan en toch stootte het me ook een beetje af. Ik kan er niet precies de vinger opleggen. Allereerst vind ik de cover heel erg mooi! Dit boek kan je ook lezen viaKoboplus!

De flaptekst:
New York, 2014. Sera James organiseert veilingen voor de elite van de kunstwereld. In haar zoektocht naar interessante stukken, stuit ze op een portret van een onbekend slachtoffer van de holocaust.
Wenen, 1942. De talentvolle concertvioliste Adele Von Bron weet precies wat ze wil en wat er van haar verwacht wordt: spelen bij het Wiener Philharmoniker. Maar haar wens om anderen te helpen is sterker. Als de nazi’s ontdekken dat ze Joden helpt onderduiken, wordt haar rooskleurige toekomst van haar afgepakt en belandt ze in de horrorwereld van Auschwitz.

Mijn mening:
Soms vind ik de titel niet bijpassend bij het boek. Soms zie je het alsnog terug in de cover. Maar wow. Deze titel komt heel mooi terug in dit boek.
Het is te merken hoeveel onderzoek is gedaan naar de tijd en naar de kunst in die tijd. Maar ondanks dat kom ik niet helemaal in het verhaal. Met Adele en Sera krijg ik contact, maar met de andere belangrijke spelers niet. En dat vind ik jammer dat het verhaal nog een extra dementie kunnen geven. Het boek bestaat uit het verleden en het heden. De verhaal -lijn van het verleden vind ik het mooist gedaan. De tranen liepen over mijn wangen. De heden- lijn, had te veel toevalligheden, te veel van wat we al kennen. Het einde kwam afgeraffeld en rommelig op mij over. Dan bedoel ik het stukje van Sera die er achter komt waar het schilderij zich bevind en wat daarna gebeurd.

Het verhaal an sich, de zoektocht. De waarom’s van het leven. Het is verweven. Het verleden is nog altijd het heden. Het is een prachtige mix samen. De minpunten schuif ik af op het feit dat het een debuut is en dat deze schrijfster nog veel kan leren. Ik vermoed dan ook dat als ze door gaat er nog vele pareltjes van haar gaan komen!

Ik kon zo één, twee, drie niet vinden of Adele werkelijk heeft bestaan, misschien onder een andere naam. Of misschien is Adele verder een fictief persoon in een verhaal die voor velen werkelijk was.

Weet iemand of Adele von Bron werkelijk heeft bestaan?


Titel:
 De vlucht van de vlinder
Auteur: Kristy Cambron
Uitgeverij: Voorhoeve
Vertaling: N.v.t.
Uitgave: Oktober 2014 – 384blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 05-03-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.