Kodrantes – 11 mei – Woordvrouw 2018

Kodrantes
Dit jaar is er weer een Woordvrouw! Vorig jaar begonnen door Sara en Lucinde. Een groot succes! Wereldwijd kwamen vragen of ze ook mochten gebruiken! Sommigen vroegen niet en deden gewoon. Beiden situatie spreekt uit dat het mooi en bemoedigend is om als vrouw ook over vrouwen in de bijbel te lezen en te leren. Elke dag kwam er een vrouw aan bod. Dit jaar komt elke werkdag een vrouw aan bod! Zo is het tempo iets lager, en makkelijker bij te benen.

Voor dit jaar ben ik gevraagd een woordvrouw te maken, super trots ben ik daarop en ook een uitdaging. En vooral een verantwoording ook! Mijn tekst gaat straks de wereld over! Dat is iets om nederig van te worden.
Dan duik je de tekst in. Je laat het op je in werken. Wat wil ik maken?

Deze begin tekst heb je al eerder gezien, dat klopt! Dat was op 11 mei. Ik verwees je door naar de pagina van Lucinde. Maar ik deel mijn blog ook op mijn pagina. Want ik ben er eigenlijk ook gewoon trots op en wil het delen op mijn eigen blog! Veel plezier met verder lezen!

Ik denk eerst, en ik laat eerst mijn eigen hersenen kraken. Daarna struin ik het internet op. Ik gebruik verschillende sites. Hier en daar ga je achter de tekst de link naar de bron vinden.

De titel liet het je al weten. Mijn woordvrouw van 2018 is Kodrantes. Dat is Grieks voor penning. In Markus kan je over haar lezen. Ik vind het altijd heel erg interessant om te lezen hoe elke vertaling kan verschillen. Ik kijk altijd de verschillende vertalingen in op Youversion op mijn app of via internet. Ook pas ik de taal aan. De tekst krijgt soms zoveel meer diepgang. En soms versta je de ene vertaling ook gewoon beter!

 

Jezus bij de geldkist (BB)
41 Jezus ging in de tempel tegenover de geldkist zitten. Hij keek hoe de mensen er geld in gooiden. Veel rijke mensen gooiden er veel in. 42 Er kwam [ ook ] een arme weduwe. Ze gooide er twee koperen muntjes in, samen één duit. 43 Hij riep zijn leerlingen en zei tegen hen: “Luister goed! Ik zeg jullie dat deze arme vrouw het meeste in de geldkist heeft gedaan van allemaal. 44 Want al die andere mensen hebben er iets van hun rijkdom in gegooid. Maar zíj heeft van haar armoede er in gegooid. Ze heeft er alles in gegooid wat ze nodig had om van te leven.”


Talen

The Widow’s Offering (ESV)
41 And he sat down opposite the treasury and watched the people putting money into the offering box. Many rich people put in large sums. 42 And a poor widow came and put in two small copper coins, which make a penny. 43 And he called his disciples to him and said to them, “Truly, I say to you, this poor widow has put in more than all those who are contributing to the offering box. 44 For they all contributed out of their abundance, but she out of her poverty has put in everything she had, all she had to live on.”

De penning weduwe, zoals ze ook word genoemd, geeft twee koperen muntjes wat een penning is. De tekst is heel indrukwekkend. Hoe vaker je de tekst nog eens leest, hoe dieper de boodschap bij mij in daalt.

Kodrantes

Niet geven vanuit je rijkdom en wat je overhoud, maar geven wat je niet kan missen! Dat is moedig! Bijna niks hebben en dat beetje weggeven. Daar heb je echt moed voor nodig. En vertrouwen! Vertrouwen op de Heer. Dat hij voor je zorgt. Geven met een blij hart, want je weet dat er voor je gezorgd word. Geven omdat je wilt geven en niet omdat het verwacht word van je omgeving of omdat je genoeg hebt en het je gemakkelijk afgaat.

Ik persoonlijk weet het is om geen geld meer te hebben. Dat je blij bent wat eten te kunnen kopen en al je rekeningen te kunnen betalen. Soms blijft er niks meer over, en soms enkel het kleingeld in mijn portemonnee. Het voelt soms ontoereikend. Het voelt als falend. Want als je daadwerkelijk niet eens meer muntjes hebt om te geven? Wat kan je dan nog geven? Offeren?

Jezelf! Je kan jezelf geven aan andere mensen! Iemand helpen in de winkel met de boodschappen. Een oudere vrouw of man bezoeken. Creatief bezig zijn en kaarsjes maken en deze weggeven en zo een lach op iemands gezicht toveren. Als je ergens heen moet en een oudere man een lift aanbieden. Rommel langs de weg opruimen.
Jezelf geven met een blij hart.

Na ‘t lezen van de tekst, wilde ik het uitbeelden, de neiging van mij was het om beide zijden uit te beelden. Toch koos ik bewust om enkel Kodrantes uit te beelden. Haar geven, met een nederig hart, moest uitgebeeld worden. Zij is het voorbeeld wat wij moeten volgen!

Na een idee te hebben heb ik de bijbel tekst ingetikt bij Google en bij Pinterest.
Ik had het idee om deze houding in mijn bijbel te gebruiken. Klik op t plaatje voor de bron! Omdat ik koos voor tekenen, heb ik besloten mijn pagina niet voor te bereiden. Normaal doe ik dit met Clear Gesso.


Maar tekenen is niet mijn grootste talent. Op Pinterest heb ik de handen gevonden die ik heb gebruik. Klik hier voor de originele bron!
Ik heb deze uitgedrukt, de achterkant met potlood zwart gemaakt en dit als carbonpapier gebruikt om de handen in mijn bijbel te tekenen. Ik heb de hoofdlijnen gedaan. Het is niet perfect, maar daarna kan je nog bijtekenen en de handen ‘echter’ maken.
Op zoek naar de juiste muntjes. Kwam ik de deze foto tegen. Ik besloot dit terug te laten komen. Omdat rondjes tekenen best moeilijk is met mijn hand. Heb ik een klein hulpmiddeltje gebruikt door de pit van een waxinelichtje te gebruiken. De harde lijnen van t muntje moet je weer uitgummen! Daarna ben ik begonnen met inkleuren. Ik was op reis en ik had niet alle spullen mee, en ik had de goedkoopste potloden die ik kon vinden. Ik gebruikte verschillende kleuren en ga daar lichtjes over elkaar heen zodat je laagjes opbouwt.
Nadien, bedacht ik dat het zonnetje eenvoudig is maar een anker… Toevallig had ik een stempeltje mee en die heb ik gebruikt, eerst even testen en ‘t lukte perfect!

Daarna vond ik de handen wat flets. Na wat prakeseren, heb ik de licht roze van mijn Gelatos genomen. Op papier gewreven en met water en kwast dit getest op een ander papier getekende vingers. Met een babydoekje smeer je de potlood uit! De kleur is perfect en ik heb toen de echte handen ingekleurd. Niet alles, nu heb je een beetje diepte gevoel.

  

Nu de handen klaar waren wilde ik er een tekst bij schrijven/doen. De tekst had ik snel gevonden van de eerdere foto hierboven. Ik heb niet zo’n fantastisch handschrift door mijn handtrauma, dus koos ik nu voor stempels. Testen of de tekst past doe ik op het printje van eerder! Ook test ik wat met kleuren! Ik besloot een paar woorden extra uitdrukking te geven door een extra kleur de gelijke letters te stempelen.


Nadat ik klaar was, vond ik dat de muntjes weinig uitdrukking hadden in t geheel. Ik had geen verf meegenomen. Maar mijn moeder bracht redding! Zij had verf in haar nagelstudio! Ik heb daar een beetje van genomen en de muntjes een donkerder en een verweerder uitstraling te geven. Klein beetje verf op ‘t randje, en met je vinger uitvegen naar de binnenkant van ‘t muntje!

Kodrantes

 

Ik ben erg blij/tevreden met hoe het eruit is gekomen, het past precies bij de tekst en de boodschap.


De spullen die ik heb gebruikt: Goedkope potloden, grijze potloden, stempels van de HEMA en Action, stempelinkt van de Action. Gelatos, Micron fineliner nr. 5. Gum. Nagelverf, kwasten.

Ik heb hier verteld wat ik heb gedaan, wat ik vond passen bij deze tekst. Jij mag je eigen uitdrukking geven aan deze tekst. Je mag het ook doen zo als ik deed. Niks moet, alles mag. Alles wat je maakt is ter Ere van God!

Wel zou ik het leuk vinden, en met mij Sara en Lucinde, dat je je creatie voor God, als je die deelt. Tagt met één van deze tags! #Woordvrouw,  #31daysofbiblicalwomen #WoordvrouwKodrantes

Op de Blog van Lucinde vind je ook mijn woordvrouw terug! Je vind daar ook een vertaling van de tekst die ik heb geschreven. 

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.