Interview met Emmy van Ruijven

Welkom bij het eerste interview van 2021! Zoals alle interviews van de vorige jaren zijn het alle Nederlandstalige auteurs. In dit interview komt iemand aan het woord en ze is geen nieuwe naam in de boekenwereld maar heeft in het afgelopen jaar wel haar eerste boek uitgebracht!

Emmy van Ruijven is een duizendpoot. Punt. Emmy is 30 en getrouwd en moeder sinds 2020 van een klein meisje genaamd Lily. (Wie denkt hier ook aan Harry Potter’s moeder?) Ze is al jaren boekenblogger en te vinden op praktisch elk YA-festival. Maar sinds vorig jaar is Emmy ook een auteur met het boek ‘Supernerd’. Deze heb ik ook heb mogen recenseren voor DVP. Maar behalve het schrijven is Emmy ook een illustrator, kaarsenmaker en mediathecaris op een school.  Ze houd van zwaardvechten, lezen en speelt graag Dungeons & Dragons en zoals ze zelf zeg ‘gewoon een grote nerd’. Nou voor mij kan de wereld niet vol genoeg zijn met nerds 😀
Tijd dus voor een interview om er achter te komen hoe het is van boekenblogger naar auteur te veranderen (okë ze is nog steeds een boekenblogger op Zon & Maan.)

Wat is het eerste wat u doet als u uit bed komt?
Op de tast mijn bril zoeken zodat ik veilig naar de badkamer kan!

Hoe ziet een ‘normale’ dag in uw leven eruit?
Vier dagen in de week werk ik op een middelbare school als mediathecaris. Ik sta dan tussen zes en half zeven op om me klaar te maken voor de dag en om Lily klaar te maken voor de opvang. Meestal begint mijn werkdag om negen uur en op de rustige momenten probeer ik te schrijven. Rond een uur of vier ben ik meestal weer thuis en dan heb ik een uurtje voor mezelf voordat ik Lily weer op ga halen. Meestal gebruik ik dat uurtje om lekker te lezen of te schrijven, maar soms moet er ook wat aan het huishouden gebeuren. Na het eten – als de kleine op bed ligt – doe ik het meestal rustig aan.

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee mee willen drinken?
Phoe, geen idee. Ik heb al aardig wat auteurs mogen ontmoeten en ze waren stuk voor stuk fantastisch. Ik denk dat Tolkien wel een fascinerende man moet zijn. Wat hij heeft bedacht is ongekend en ongeëvenaard op het gebied van fantasy.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik ben nu het nieuwe boek van Vanessa Gerrits aan het lezen: ‘Droom, durf, donut’.

Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Dat varieert tussen de 150 en de 300 boeken per jaar. Het is minder geworden sinds de komst van Lily, maar alsnog lukt het me om veel en vaak te lezen. Ik heb dat ook echt nodig: even ontsnappen aan de realiteit.

Bent u een honden of een kattenmens?
Ik vind allebei heerlijk: als kind hadden we beiden in huis. Nu heb ik twee katten.

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Nou, laat mij maar liever slapen, hoor! Maar een knuffel met de kleine, daar zeg ik geen nee tegen.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik heb een mix tussen mensen die ik heel goed ken en mensen die ik wel ken maar niet zo goed dat ik alles van ze weet. Ik zorg altijd voor meerdere proeflezers, want daarmee krijg je toch een beter beeld hoe het verhaal overkomt op de lezer. Ik heb bij ‘Supernerd‘ wel gekozen voor lezers die ik ken, omdat ze goed in de doelgroep pasten.

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Inspiratie is overal te vinden. Meestal komt het ook op momenten wanneer het totaal niet uitkomt. Onder de douche bijvoorbeeld, of als je net vijf minuten in het zwembad ligt. Ik haal mijn inspiratie ook uit andere momenten waarbij ik mijn hoofd leeg kan maken. Een wandeling bijvoorbeeld. Inspiratie krijgen is vooral opletten wat er om je heen gebeurt en daar associaties bij leggen. En alles opschrijven, want ‘oh dat onthoud ik wel’ gaat altijd fout.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Afstand nemen. Ik moet dan echt even stoppen met schrijven. Of ik schrijf een andere scene eerst. Ik heb meerdere momenten gehad waarbij ik ontzettend aan het worstelen was en zodra ik het ‘moeten’ losliet, kwam het eigenlijk best snel weer goed.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Oh heel slecht, maar ik schrijf dus heel veel op mijn werk tussen de bedrijven door. De jongeren op school zijn ook inspirerend: hoe ze handelen, hoe ze praten. Ik zit dan gewoon achter mijn bureau te typen. Thuis schrijf ik meer aan de grote tafel, vlakbij mijn grote boekenwand. Verder heb ik geen rituelen of andere dingen die ik perse moet hebben. Ik schrijf bewust in google docs, zodat ik mijn bestanden overal kan raadplegen.

Hoe is het om over te gaan van boekenblogger naar auteur(en boekenblogger)? Is dat eng? Of juist leuk of totaal anders?
Ja ergens wel, omdat je weet hoe recensies werken en welke invloed ze kunnen hebben. Toch is het denk ik voor elke auteur wel eng om je boek de wereld in te laten vliegen: mensen zullen er hoe dan ook wel een oordeel over klaar hebben. Wel denk ik dat het lezen en recenseren van zo veel boeken mij heeft geholpen het verhaal beter te maken. En andersom denk ik dat het me ook een betere recensent heeft gemaakt, waarbij ik bewuster nadenk over hoe ik kritiek verwoord.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Onzekerheid dat het niet goed genoeg is. En dat ik altijd heel positief begin, maar serieus kan vastlopen tijdens het middenstuk.

EmmyWat is uw ten aller tijde nr 1 lievelingsboek?
Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar de Harry Potter boeken hebben altijd veel voor mij betekent. Dankzij deze boeken leerde ik dat lezen leuk kon zijn en dat je een eigen wereld kon scheppen.

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
Och hemel, geen idee. Ik heb dat vroeger zo vaak gedaan en dat kwam eigenlijk nooit uit zoals ik dacht. Ik hoop vooral gelukkig te zijn.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Ik snap dat dit heel heftig kan overkomen op een auteur, omdat het maken van een boek uren en uren werk is. Het is vaak een proces van een aantal jaar – iets wat ik vroeger echt niet had verwacht. Maar weet je? Niet elk boek is bedoeld als een literair hoogtepunt waar urenlang over nagedacht moet worden. Soms leent een boek zich gewoon goed voor een boek tussen wat zwaardere boeken in. Omdat het een gezellig boek is, of een wat makkelijker boek. Een lekker boek voor tussendoor kan juist ook betekenen dat iemand er extra van heeft genoten. Ik zeg het zelf ook wel eens in mijn recensies, omdat ik het dan ook zo ervaren heb. En ja, ik hou er ook gewoon van om boeken te lezen waarbij ik niet 100% voor aan hoef te staan. Juist om los te komen van de werkelijkheid.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Mijn bril, een menstruatie cup en een goed mes.

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Ik lees wel eens iets van mezelf terug en dan ben ik oprecht verbaasd dat ik het heb geschreven.

Wat is uw lievelingsland?
Ik vind Nederland sowieso een prima land, maar ik ben ook verliefd op Ierland en Schotland.

Wanneer komt deel 2/vervolg van Supernerd?
Ik ben er nog mee bezig, maar ik hoop dat het geen jaar meer gaat duren.

Hoeveel boeken gaan er daarna nog van u uitkomen?
Geen idee! We gaan vanzelf zien wat de toekomst brengt. Ik heb het schrijfvirus nu te pakken en ik heb nog genoeg verhalen in mijn hoofd die ik wil vertellen.

Welke debutant naast u heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Valentijn Ringelberg. Ik heb echt genoten van ‘Voorbij het wederwoud.’

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
Ik hou van georganiseerde chaos.

Wat is uw favoriete quote?
Dat is behoorlijk afhankelijk van mijn humeur eigenlijk. Op dit moment kan ik er niet meteen een noemen waarvan ik denk: JA, dit is mijn favoriet.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Vroeger schreef ik organisch. Dan had ik een idee en dacht ik: gaan met die banaan! Echter liep ik dan na een aantal duizend woorden keihard vast, omdat ik geen idee had in welke richting het verhaal ging. Sinds ‘Supernerd’ probeer ik wel een soort van met een schema te werken. Een globale hoofdstukverdeling waar ik me vervolgens lekker niet aan hou, maar wat wel een fijne fundering is om op terug te vallen als het even niet wil lukken.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Er is geen fout. Toevallig geef ik sinds een aantal weken creatief schrijven op school en als er iets is wat die leerlingen mij hebben geleerd is dat er zo veel manieren van schrijven zijn en dat er geen goede of foute manier is, alleen een eigen manier.
Schrijven doe je door te doen en als jouw verhaal het waard is om verteld te worden, dan kom je er wel.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
In Supernerd 2 zit een nieuw personage waar ik echt super enthousiast over ben!

Dankjewel Emmy voor het beantwoorden van alle vragen. Zijn jullie benieuwd geworden naar ‘Supernerd‘? Deze kan je hier vinden en natuurlijk ook op de site van Emmy zelf.
Volgende week zondag komt het interview van niemand minder dan Tamara Haagmans online!
Tot volgende week!

*Foto’s zijn van Emmy van Ruijven, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.