Zoete zomer dromen – Renée Olsthoorn

Zoete zomer dromen
‘Zoete zomer dromen’ is vers van de pers om het zo maar te zeggen en na het lezen van eerdere boeken van Renée kon ik niet wachten dit boek te lezen. Cover is mooi! Heel mooi zelfs en ook de flaptekst spreekt me aan! Op naar mijn recensie!

De flaptekst:
Tessa reist liftend door Frankrijk voor haar afstudeeropdracht over de ervaringen van chauffeurs die lifters meenemen. Ze krijgt een lift van Franse imker Nicolas Nectaire, die met zijn bijen door het land reist. Binnen no time valt Tessa niet alleen voor hem maar ook voor zijn werk. Nicolas bezorgt Tessa de ene verrassing na de andere, en ze begint ernstig te twijfelen aan het belang van haar onderzoek naarmate haar interesse in Nicolas, zijn bijen en de bijenteelt toeneemt. ‘Zoete zomerdromen’ is een feelgoodnovelle van Renée Olsthoorn.

Mijn mening:
Oke, ik ga denk ik heel hard zijn in deze recensie en soms is dat echt niet leuk, vooral als het een Nederlandse auteur is. Maar laten we met het goede beginnen. Leuke setting en idee. Bijen zijn belangrijk en ik vind het interessant, alles er om heen en ik heb toevallig een collega die ook imker is en de info die hij heeft verteld komt inderdaad overeen met dit boek. Dus het onderzoek is goed gedaan. Je merkt duidelijk dat in dit onderwerp in haar hart leeft.
Nu komt mijn kritiek, en ik ga dit waarschijnlijk niet kunnen beschrijven zonder te spoileren, dus de volgende tekst gaat (waarschuwing!) spoilers bevatten!
Ze ontmoet onze lieftallige chauffeur, er is een hilarische scene, die verklap ik niet en dit vind ik echt leuk en origineel gedaan. Maar de rest gaat zoo snel. Beetje kat en muis spelletje word er geprobeerd, maar voelt nogal zwak.
Ik bedoel, houd in achterhoofd dat ze elkaar nog geen 24 uur kennen, en dat zij minimaal een uur(misschien zelfs meer) heeft geslapen. Het leest gewoon niet lekker en ik erger me gigantisch. Dan weer wat verder, de beschrijving van het pand. Oh Wow ik zie het voor mij, dus dat is top gedaan. Maar dan weer, het gaat zo snel! Ze kennen elkaar nog geen 24 uur en nu dit? Ik bedoel maar aantrekkingskracht ok. Dat mensen snel sex hebben, gebeurd ook vaker. Niet mijn afdeling maar ok. Maar ze gaat in bad. Hij komt ongemerkt binnen, en doet iets koud op haar, shampoo.
Dat is romantisch, vind ik, als je in een relatie bent. Niet in deze tijdspanne. Ik zou het niet in mijn hoofdhalen als man zijnde(maar ok, ik ben ook geen man). Dus gaan we naar de andere kant van de scene. Ze is zo relaxt. Oke ze schrikt, logisch. Word benoemd, alles in orde zou je zeggen. Maar nee dan is ze totaal relaxt! Nou heb ik er geen ervaring mee, maar elkaar voor het eerst naakt zien, is toch alleen al spannend, ze doen zo relaxt alsof ze al jaren bij elkaar zijn, ik bedoel echt niks. En dan gelijk een badscène. Ik mis hier de karakterontwikkeling. Het is een sexyscene, maar doet niks voor de karakters van beide personen.
Dan de scene zelf. Het bad word als ‘een vrijstaand romantisch badkuip op vergulde leeuwenpootjes’ beschreven. Dus als ik dat na google, zijn dat nu niet echt de grootste badkuipen die er bestaan, precies als ik dacht. Maar oke lekker op elkaar geplakt vinden ze vast geen probleem. Maar het water overstroomde niet toen hij instapt en gezien hij niet als een klein mannetje word omschreven vind ik het apart dat het niet overstroomt is( Waarom benoem ik dit? Omdat dit in het verhaal word benoemd!) Gewoon logisch nadenken en beetje ervaring, (altijd een badkuip veel te vol te laten lopen, en dan elke keer testen hoe veel/weinig water dan erin moet om in te stappen zonder de hele badkamer te moeten dweilen…. Zeker bij en onbekende badkamer.) En dan ineens onverwacht een volwassen kerel erbij… just my 2 cents on that.
Dan het volgende, op een gegeven moment draait ze zich om. Ooit dat in een bad geprobeerd? Ieder geval komt daar een logische beschrijving van eindelijk water op de vloer. Maar dan schrijlings op hem zitten? Hoe dan? Dat is toch niet vol te houden in zo’n bad? En dan ook voor een aardig poosje als ik zo lees.
Eigenlijk doet veel van deze scene mij aan de badkamer scene van 50 shades of Grey denken…

Dan badkamer aangesloten op verschillende kamers, haar kamer word normaal verhuurd. Hoezo gedeelde badkamer met gasten? Want zijn kamer is ook op deze badkamer aangesloten. De kans is erg klein dat in deze oude kastelen een kamer twee badkamers heeft. Vroeger hadden ze vaak helemaal geen badkamers, dus tenzij ze de kleedkamers etc hebben omgebouwd is dat erg onlogisch.
Ook de rest van het verhaal loopt erg vlot, maar verloopt het een stuk logischer. Toch blijft het aanvoelen dat in het laatste stuk te veel word gepropt. Het is maar een novelle en ik denk dat het een stuk beter uit de verf zou komen als het een langer verhaal was geweest of met iets minder info. Nogmaals de setting vind ik top. Maar de rest van het verhaal zorgde ervoor dat ik eeuwen over dit boek deed. Helaas en ook totaal onverwacht!
Natuurlijk is dit enkel mijn mening en ervaring bij dit boek. Laat je dus niet tegenhouden om het te lezen en alle andere boeken van Renée uit te proberen. Haar ‘Happy in de Hofstad‘ vond ik heerlijk!

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 03-10-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Zoete zomer dromen’ bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.