Gouden tips voor beginnende auteurs!

Gouden tips
Door de jaren heen heb ik al zoveel interviews mogen doen en meer staan op stapel, maar ik wilde de tips van de auteurs tot nu toe nog een keer met je delen! Van auteurs die debuterende zijn, maar ook de gouden ouwen. Selfpubbers en bij een reguliere uitgeverij. Of bij beiden. Of ze zijn zelf naast auteur ook een uitgever. Kan je je voorstellen hoeveel gouden tips in die interviews zitten?!

Ik heb ze voor je verzameld, voor als je een steuntje nodig hebt of gewoon een schop onder je kont 😛

Veel plezier met lezen én schrijven! Ps vergeet niet op de naam te klikken voor het interview!
We trappen af met een tip van Gaby Rasters, die bijna alle tips samenvat!

Gaby Rasters:
Just do it. Schrijf al het gevoel uit je lijf! Volg je hart en voel het verhaal.

Jackie van Laren:
Veel lezen en elke dag schrijven. Niet zeuren, gewoon elke dag doen. Schrijven moet je trainen, het is veel ambachtelijker dan veel mensen denken. Er is geen magie of goddelijke vonk in het schrijven zelf, je moet gewoon meters maken, en dan word je steeds handiger in het vormen van zinnen die je gedachten vast kunnen leggen op papier.

Simone Foekens: 
Ja, de tip die ik mezelf gaf. Gewoon doen!

Martin Scherstra:
Blijf geloven in jezelf, in je eigen kunnen. Laat je niet afschrikken door die mensen die denken het ‘zogenaamd’ beter te weten. Als ik naar al die mensen had geluisterd die mij afrieden om mijn droom na te jagen, dan was ik nu niet zover gekomen. Ik heb een kleine boekenkast volgeschreven, en ik hoop nog veel meer boeken te mogen schrijven. Dus al die doemdenkers hebben het mis gehad!

En laat je niet ontmoedigen als je een verhaal hebt ingestuurd en je krijgt het terug. Stuur het naar een andere uitgever. Pas het aan, doe iets met de opmerkingen die je krijgt als feedback.
Er komt een tijd dat jij de uitgevers niet meer hoeft te benaderen, maar dat zij juist jou bellen en vragen iets voor hen te schrijven. In die gelukkige omstandigheid bevind ik mij nu.

Gerda van Wageningen:
Oefenen, oefenen, oefenen.

Chantal Claassen:
Sta open voor opbouwende kritiek. Het is niet leuk als je “kritiek” krijgt op het werk, waarin je je ziel en zaligheid hebt gelegd, maar bedenk dat nu eenmaal niemand in staat is een perfect boek af te leveren. Zeker niet als het een eerste versie betreft! Ook de grootheden onder de auteurs krijgen te maken met rode strepen en feedback van hun redacteur. Uiteindelijk word je er beter van! En blijf zelf ook veel lezen; ook daar leer je ontzettend van.

Reina Crispijn:
Je moet gewoon beginnen als je denkt dat je kunt schrijven. Houd in gedachten: alleen oefening baart kunst. Hoe meer je schrijft, hoe beter het wordt. Schrijven is hard werken, maar je moet het ook heel leuk vinden. Als je schrijft omdat je beroemd wilt worden, stop dan maar. Dat lukt niet.

Ook moet je uithoudingsvermogen hebben plus incasseringsvermogen. Je moet tegen kritiek kunnen en als het kan, meelezers hebben.

Marina Folkers:
Schrijf wat je zelf zou willen lezen en blijf altijd bij je eigen gevoel!

Natascha van Limpt:
Heb er vooral plezier in en laat je niet ontmoedigen door allerlei regeltjes, door de angst dat je niet origineel genoeg bent of wat dan ook. Zelf redigeer ik mijn teksten niet tot de eerste versie staat en ik raad dat beginnende schrijvers ook aan. Vind vooral eerst je schrijfflow, als je daar in zit dan vertelt het verhaal zich vaak vanzelf, worden je personages steeds ‘echter’ en zal het schrijven steeds makkelijker gaan. Kritisch kun je in de tweede versie zijn. 😉

Kyra Rutgers:
Mijn tip voor beginnende auteurs: geef nooit op! – If you never chase your dreams, you will never catch them. –

Mary Schoon:
Geef nooit op! Volg een goede schrijfopleiding zodat je de fijne kneepjes leert.
Lees veel en schrijf vooral wat je leuk vindt!

Emma Zegers:
Niet opgeven en blijven schrijven voor je eigen plezier. Mijn eerste verhalen waren ook absoluut niet uitgeefwaardig, maar ik heb ze wel nodig gehad om te komen waar ik nu ben. Zolang je blijft schrijven omdat je er zelf plezier in hebt, komt de rest vanzelf w

Tamara Haagmans:
Veel schrijven. Elke dag. Veel lezen, liefst ook elke dag. En volhouden. Blijven schrijven. Niet na 30 afwijzingen denken ‘Ik kan maar beter stoppen.’ Dan ga je boeken lezen en workshops volgen hoe het wel moet om jezelf te verbeteren, doe je het de volgende keer nog eens maar dan beter en dat hou je vol tot het zover is… 😉

Sandra J. Paul:
Nooit opgeven en nooit tevreden zijn over je eigen werk. Schrijven is echt wel werken, en leren hoort daarbij. Zodra je tevreden wordt, word je ook lui.

Emmy van Ruijven:
Er is geen fout. Toevallig geef ik sinds een aantal weken creatief schrijven op school en als er iets is wat die leerlingen mij hebben geleerd is dat er zo veel manieren van schrijven zijn en dat er geen goede of foute manier is, alleen een eigen manier.
Schrijven doe je door te doen en als jouw verhaal het waard is om verteld te worden, dan kom je er wel.

Cathinca van Sprundel:
Schrijf, zoek schrijvende vrienden die je de waarheid durven te vertellen en doe ook mee met wedstrijden. Deadlines helpen om iets af te maken, in plaats van eeuwig te blijven schaven aan dat ‘work in progress.’ Daarnaast heb ik ook veel geleerd van de jurycommentaren. Lukt het niet om een compleet boek of complete serie meteen af te krijgen? Probeer het eerst dan met een kort verhaal of een novelle. En blijf (hardop) dromen.

Annemartien Berkelaar:
Begin gewoon met schrijven, denk er niet teveel over na, maak het niet ingewikkeld, maar schrijf gewoon. Als je daarna terugleest, zit er altijd wel iets bij waar je tevreden mee bent, al is het maar 1 zin. Dan ga je daar mee verder. En daarna ga je pas een plan maken, welk verhaal wil je vertellen, welke personages komen erin voor? Werk het verder uit op hoofdstukniveau en daarna ga je hoofdstukken uitwerken.

Greetje van den Berg:
Zorg voor voldoende zelfdiscipline. Voor elke schrijver is dat een vereiste. Ook met veel talent en mooie ideeën valt het lang niet altijd mee om een boek te schrijven. Je moet jezelf steeds weer motiveren en stimuleren en je moet er soms dingen voor laten omdat je moet schrijven. Daarnaast moet je uiterst kritisch op jezelf zijn. Soms is het pijnlijk om grote delen van je verhaal te moeten schrappen, maar het wordt er vrijwel altijd beter van. En controleer je achtergronden en details, dus doe voldoende research, ook als daarvan maar weinig terugkomt in je verhaal. Het is erg pijnlijk als lezers je op onwaarheden betrappen.

Emma Anna:
Schrijf over waar je hart van vol zit en waar jij achter staat. Blijf dicht bij jezelf (ik bedoel niet dat je over jezelf hoeft te schrijven, maar wel waar jouw hart ligt en wat jij belangrijk vindt in het leven, dat naar jouw mening moet worden aangekaart). Of gewoon schrijven wat jij zelf leuk vindt om te lezen, natuurlijk! Iets waarvan jij denkt: hier wil ik een boek over lezen, op deze manier, maar dat boek bestaat nog niet. Dat is het enige wat ik echt kan meegeven.

Isabelle Paz Soldan:
Lees veel boeken en als je daarna begint met schrijven kies dan iets dat bij je past. Schrijf gewoon door zonder te denken wat anderen ervan zullen vinden, dat maakt tijdens het schrijven echt niet uit. Geniet er zelf vooral van en heb zelfvertrouwen.

Margreet Maljers:
Zorg dat je weet waarover je het hebt. Lezen,  Lezen… En zorg dat je je personen helder voor je ogen hebt.

Olga Hoekstra/Lis Lucassen:
Kijk niet te veel naar anderen en luister vooral niet te veel naar anderen. Doe je eigen ding en als jij blij wordt van je schrijfwerk, dan is de kans groot dat een ander dat ook wordt. O’ja, en natuurlijk: Lees veel en lees alles. Daar word je als auteur alleen maar beter van

Renée Olsthoorn:
Heb je een goed idee? Ga ermee aan de slag! Maar laat je werk goed bekijken door een redacteur alvorens je het manuscript naar een uitgever stuurt.

Anja Janssen:
Schrijf en lees. Hoe meer je schrijft hoe beter je wordt, hoe meer je leest des te natuurlijker vorm je verhalen. Ik heb veel geleerd van ‘Brandon Sanderson’‘David Farland’ en van meedoen aan schrijfwedstrijden met jurycommentaar. En tot slot, maak een verhaal ook af.

Christine Charliers:
Gewoon doorgaan. Niet na een hoofdstuk stoppen.

Femke Roobol:
Veel lezen, je kunt leren van hoe anderen iets hebben gedaan, zelfs als het niet jouw eigen smaak is. Dan kun je nog altijd bedenken dat je het zo níet wilt doen. Veel schrijven: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Doorzetten: gewoon gaan zitten en beginnen. Raak niet ontmoedigd als je wordt afgewezen, hoe moeilijk dat ook is. Zorg dat je je verbetert. Volg een schrijfcursus, als je geld kunt missen: laat een redacteur naar je tekst kijken. Kritiek is niet leuk, maar je leert ervan. Maak vooraf een plan voor je verhaal, dat helpt je om de rode draad vast te houden. Geniet van schrijven, het is het leukste wat er is.

Kirstin Rozema:
Wil je gaan schrijven, probeer het dan gewoon! Maar staar je niet blind op die BN-ers die te pas en te onpas een boek schrijven. Zonder kruiwagens is het in het echte leven heel wat lastiger om gepubliceerd te worden.

Petra Doom:
Schrijf! Om nog maar eens terug te verwijzen naar de quote die ik aanhaalde… je kunt iets dat niet zo goed is altijd beter maken. Hoe meer je schrijft, hoe beter je leert schrijven. In de tweede plaats: verdiep je zeker eens in verhaalstructuren. Dat zijn geen dwingende formats, maar ze kunnen je enorm helpen om je ideeën goed te ordenen, en helpen begrijpen waarom het ene verhaal wel werkt en het andere niet.

De quote: ‘You can fix a bad page. You can’t fix a blank page.’ Als schrijver kan je eigen perfectionisme je zo in de weg zitten dat je niet eens begint aan een scène omdat je bang bent dat je hem gaat verknallen… maar een eerste ruwe versie is ontelbare keren veel beter dan ‘geen’ versie.

Sandra Berg:
Lezen. En nog een beetje meer lezen. Verder kan ik het beslist aanbevelen om workshops en cursussen te volgen bij ervaren auteurs (niet iedereen die cursussen en workshops aanbied, heeft die ervaring en kennis, dus ben daar kritisch in).
Die bijscholing doe ik ook de laatste jaren en ik leer er nog steeds van. Als ik nu mijn eerste boeken herlees (iets wat ik liever vermijd) merk ik wel dat kennis (en begeleiding) echt iets toevoegt en zou ik willen dat ik veel eerder daarmee aan de slag was gegaan. Lezen doe ik uiteraard ook veel. Praten en discussiëren met andere schrijvers kan ook een enorme toevoeging zijn. Je leert daar erg veel van.

Maria Genova:
Ja, leer van de fouten van andere beginnende en bekende schrijvers en herhaal ze niet. Het boek ‘Hoe schrijf je een bestseller?’ is een spoedcursus goed schrijven, de goedkoopste manier om te voorkomen dat je met een slecht manuscript debuteert.

Anne West:
Gewoon beginnen en bikkelen. Ik hoor heel vaak mensen zeggen dat ze wachten op inspiratie, maar zo werkt het echt niet. Op mijn schrijfdagen heb ik als doel zoveel duizend woorden te schrijven. Ook al heb ik totaal geen inspiratie. Uiteindelijk is schrijven gewoon heel hard werken, zeker op dagen dat je geen inspiratie hebt. Dus begin, stel jezelf voor elke dag een schrijfdoel en haal dat.

Ik hoop dat deze 33 gouden tips van fantasy, feelgood, thriller, streekromans, realgood, waargebeurde verhalen- auteurs je op weg helpen. Ik zelf vind ze heel waardevol en een hart onder de riem!

Volgende week hoop ik weer van start te gaan met de interviews! Tot dan!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.