How to: Plaats van bestemming

Plaats van bestemming
Velen schrijven een boek of willen een boek schrijven. Vele verschillende ook, fantasy, thriller, roman, autobiografie, young adult en nog veel meer.
Misschien was het voor jou al bekend, maar ik lees veel proef, ik lees veel uitgegeven boeken en het is merkbaar dat soms de schrijver niet weet waar hij of zij het over heeft. Nu wil ik graag je tips geven om de juiste informatie te vinden. Niet om letterlijk te gebruiken. Maar het vult soms gaten op in de kennis.

In deze blog gaat het over de plaats/land van het boek! Volgende keer gaat het over Thrillers! Nu is het niet mijn bedoeling dat is het perfecte How to; maar het geeft je handgevingen om ergens info te vinden waar je zelf misschien niet aan hebt gedacht. Mis je iets dan hoor ik het graag!

De plaats van bestemming; Als jouw boek zich in Amerika, Canada of China of in … you name it, afspeelt.
Je kan natuurlijk een land verzinnen en dan kan je doen wat je wilt. Maar als je een (ficitef) dorp of stad neemt van de echte wereld, wil je natuurlijk wel dat het echt overkomt en dat het logisch is en het echt zou passen bij dat land.

Maar hoe maak je dat levensecht voor je lezer zonder gelijk zelf op het vliegtuig te hoppen?

Daar komt googlemaps om de hoek kijken! Je tikt de naam in en je kan real life kijken hoe het er uit ziet! Handig! Ook Wikipedia komt van pas, getalletjes en namen van rivieren, bergen, kan je er makkelijk vinden met meer achtergrond informatie.

Dan weet je meer over de omgeving. Belangrijk. Maar er hoort meer bij!
Hoe leven de mensen, wat zijn de gewoontes, de feestdagen, hoe worden die gevierd? Wat eet men daar? Wat zijn de normen en waarden van die stad? Wat doet de jeugd? Wat doen de ouderen? Wat is de geschiedenis?  Hoe kleed men zich? Toeristenplekken. De uitgaansplekken. De achterstandswijken, de rijkenwijken. Alles wat een dorp of stad maakt.
Lees en kijk gewoon alles wat je onder handen krijgt. Je moet er geen technische verhandeling van maken of een rondleiding.

Een geweldig medium is natuurlijk Youtube. Maar kijk eens rond en vraag rond of je via via iemand kan spreken( via email/skype) die daar woont!
Levenservaring! Check! Neem het op/ schrijf het op en lees het door. Je hoeft( liever niet zelfs) het letterlijk te gebruiken.

Zoek boeken in de bibliotheek! Fotoboeken, autobiografieën, geschiedenisboeken. Je hoeft misschien niet voor alles alles grondig door te lezen, maar blader ze door en lees wat je denkt van pas te komen!
Kijk documentaires! En daar komt hij weer. Youtube is een geweldig medium daarvoor. Veel wordt er op geplaatst! Soms heel oud beeldmateriaal.
Maar ook kanalen van de tv-zenders kan je vinden. Lekker op je eigen tijd kijken, en stukjes herkijken.
Bijvoorbeeld: DiscoveryAnimal PlanetScience ChannelDiscovery TVInvestigation Discovery.
Afhankelijk van welk werelddeel/land je boek afspeelt kan je zoeken.

Speelt jou boek bijvoorbeeld meer op zee af? Discovery heeft veel series over varen en vissen op dieren. Misschien niet gelijk jou onderwerp. Maar je leert wel terminologie, je ziet hoe mensen lopen op een schip. Hoe men leeft etc.

Maar waar men meestal niet aan denkt, dan andere soort filmpjes. Bijvoorbeeld van Buzzfeed of van Do They Know it?
Hier onder een paar voorbeelden. Bijvoorbeeld als je een throwback in de tijd doet. Als je wilt weten hoe iets er uit zag in een bepaalde tijd. Of wat wordt gegeten als dessert in bepaalde landen. Het zijn vaak korte filmpjes, met reacties erbij. Ook die kunnen handig zijn. Maar waarop ze reageren kan informatie zijn, die je nergens anders zou vinden. Of waar je überhaupt niet aan zou denken!

Het gaat niet over de Disney figuren maar over wat men droeg in die tijd en waar.

 

Dit soort filmpjes zijn van meer landen te vinden! En niet enkel voor vrouwen ook voor de mannen! Want zijn eigenlijk mode dingen over de man niet nog moeilijker te vinden? Ook zijn er per land meer filmpjes te vinden bijvoorbeeld een donkere vrouw en een blanke vrouw. Japan, Duitsland, Rusland, Ierland, Azerbaijan, Brazilië, Ethiopia, China, Egypte, Iran, Korea, Mexico,  Italië

Zulke filmpjes, documentaires, boeken en alle andere dingen kijken/lezen kost tijd. En al met al vergroot het dus je kennis. Maar staar je er niet op blind en ga niet van één bron uit.

Doe eens een test. Eigenlijk gewoon een schrijfoefening. Neem een onderwerp waar je dus absoluut niks van af weet.
Bijvoorbeeld: Hoe wordt bloed getest of hoe wordt een huis gebouwd. Of nog iets anders. Wees eerlijk tegen jezelf.
Schrijf op hoe je DENKT dat het gaat. Daarna ga je opzoek naar info of het klopt. Dan ga je zonder verdere aantekeningen van wat je hebt gezien/gelezen. Opnieuw schrijven hoe dat gaat. Nogmaals je hoeft niet elk detail uit te leggen.

Resultaat: Lees het beiden stukken door en vraag iemand het te lezen. Met enkel als uitleg/vraag: ‘Met welke tekst denk je dat de schrijver meer kennis heeft?’
Wat is jou conclusie en wat van jou testpersoon?

Hopelijk had je hier wat aan?
Heb jij nog andere vragen/ideeën? Laat het horen en misschien zie je het dan terug in een volgend blogpost!

plaats van bestemming

3 Responses

  1. Irene
    Irene at |

    Heel handig blogje! ^-^

    Reply
  2. How to: Thriller - FollowMeMove

    […] de eerste How to: Plaats van bestemming. Waren er veel enthousiaste reacties en vonden ook velen het erg behulpzaam. Dus hier is deel twee! […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.