Interview met Suzanne Peters!

Susanne Peters

Suzanne Peters, is op 30 april geboren,woont in Zutphen en schrijft romantische boeken. Ze heeft er al 10 op haar naam staan, nummer 11 is onderweg en komt in Mei uit! Schrijven deed ze van jongs af aan en op verschillende manieren. Behalve het schrijven van boeken, is ze ook werkzaam als tekstschrijver voor websites en als redactrice. Schrijven is dus op alle vlakken haar werk, maar tegelijkertijd ook haar passie. Verder is ze dol op lezen, reizen en luistert ze graag muziek.

Een boek van haar kwam al voorbij in een blogtour. En omdat ik eigenlijk een nieuwsgierig aagje ben, wil altijd graag meer weten dan de tekst die bij een biografie staat!

Dankjewel Suzanne Peters dat u mee doet!
Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Soms laat ik het even liggen in de hoop dat het later beter gaat met schrijven. Het komt ook wel eens voor dat ik bepaalde stukken even oversla en dan later schrijf. Wat soms ook wil helpen, is als ik lekker ga wandelen of zwemmen. Dan bedenk ik vaak wel een goede oplossing voor mijn probleem.

Drinkt u liever thee of koffie?
Ik houd niet van koffie, maar thee ben ik dol op. Ik heb talloze smaakjes en probeer altijd nieuwe theesmaken uit. Als ik in het buitenland kom, wil ik ook altijd lokale thee kopen.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Ik ga altijd als eerste met de hond wandelen. Daarna doe ik pas andere zaken, zoals ontbijten, werken of sporten.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Ik denk dat ik het meeste plezier heb gehad om ‘Min of Meer’ te schrijven. Dit boek is beschreven vanuit twee verschillende personages en ik vond de wisselwerking hierin erg leuk om uit te werken. Ook de boeken ‘Zomerliefde’ en ‘Zomerflirt’, die een tweeluik vormen, vond ik leuk om uit te werken. In het ene boek gaat een meisje voor het eerst zonder ouders op vakantie en in de ander gaat de moeder voor het eerst alleen met haar man en zonder kinderen op vakantie. Ze bellen elkaar tijdens hun vakantie af en toe, en dit komt dus in beide boeken overeen.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik ben dol op lezen. Ik denk dat ik tussen de 30 en de 50 boeken lees in een jaar. Ik lees in allerlei genres. Zoals Feelgood, Young Adult, Fantasy en Thriller. Wat ik lees is altijd erg afhankelijk van mijn stemming.

Waar en met wat zit u als u schrijft? 
Ik zit meestal gewoon thuis te schrijven. Dit doe ik op verschillende plekken: de bank, de eettafel of boven in mijn kantoorruimte. Ik gebruik altijd mijn laptop om te schrijven en sinds vorig jaar maak ik niet langer meer gebruik van Word, maar van het programma Scrivener. Ideaal voor mensen die graag een boek willen schrijven.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
In grote lijnen staat de verhaallijn vast, maar ik vind het ook leuk om me tijdens het schrijven te laten verrassen. Het is dus een soort combinatie van beide. Ik weet niet alles als ik begin.

Bent u een honden of een kattenmens?
Absoluut een hondenmens. Ik heb een hond, zijn naam is Charlie en hij is een Australian Shepherd. Dit is een vrij actief ras en daarom moet ik er ook flink mee wandelen. Met katten heb ik niet zo veel.
Suzanne Peters

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Hoeveel research ik doe, is per boek afhankelijk. Soms moet ik inderdaad vrij veel uitzoeken, maar andere keren hoef ik veel minder op te zoeken. Voor mijn non-fictieboekje ‘Werken in de dierentuin’ mocht ik achter de schermen kijken in de dierentuin Burgers’ Zoo. Ik heb in de nachthokken van de gorilla’s gelopen en was aanwezig toen ze gevoerd werden. Ik denk dat dat wel mijn meest favoriete moment was als het gaat om onderzoek doen. Voor de roman die later dit jaar verschijnt ‘Getekend’, heb ik research moeten doen naar het beroep van de hoofdpersoon. Ze werkt in het ziekenhuis en onderzoekt daar bloed. Ik noemde haar een laborante, maar werd meteen tegengesproken. Dat is ze ábsoluut niet. En daardoor kwam ik op het idee om de hoofdpersoon op dezelfde manier te laten reageren wanneer iemand haar laborante noemt.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik gebruik eigenlijk nooit een schema. Ik begin altijd bij het begin en ga dan aan het schrijven. Soms sla ik een stukje over, omdat ik er op dat moment niet uitkom, maar verder werk ik dus netjes van begin tot het einde.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Het lijkt me geweldig om een boekverfilming te zien van één van mijn boeken. Ik ben erg benieuwd hoe zoiets er op het witte scherm uit zal zien. Ik moet eerlijk zeggen dat ik géén idee heb welke acteurs ik graag zou zien. Ik ben meestal een enorme leek als ik films kijk. Ik herken acteurs en actrices wel, maar ik weet meestal niet hoe ze heten. Mocht mijn boek echt in Hollywood verfilmd worden, dan zou ik het best leuk vinden als Johnny Depp er een rol in speelt. Dat is zo’n beetje de enige acteur die ik wel bij naam kan noemen.

Dankuwel Suzanne!

Was er nog iets in het interview wat je nog niet wist van Suzanne? Laat het me weten in de comments!

Suzanne Peters

2 Responses

  1. Vlijtig Liesje
    Vlijtig Liesje at |

    Leuk interview! Het lijkt me geweldig om je brood te kunnen verdienen met boeken schrijven.

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.