Interview met Simone Foekens!

Simone Foekens
Maak kennis met Simone Foekens! Geboren in Gouda in 1969. En sinds ze heeft leren lezen is ze niet meer gestopt! Ze las zo veel dat haar opa haar altijd waarschuwde dat ze ‘haar verstand nog wel een zou verlezen.’ Gelukkig is het niet mogelijk, of heeft iemand het tegen bewijs?

Simone schrijft kinderboeken en romans, met onderwerpen die ze zelf ook graag doet. Naast dat ze graag wandelt, zwemt en graag uitstapjes maakt. Vind ze bijna al het eten erg lekker, behalve zuurkool en aardbeien.
Nou dan kan ik enkel zeggen dat ze nooit de zuurkool die van mijn mams heeft geproefd! Als of er een engeltje over je tong heen fietst! En over de aardbeien begin ik maar niet 😛 
Maar ik had nog een paar leuke vragen voor Simone, die zo lief was om ze te beantwoorden. Check ze hieronder!

Kunt u wat achtergrond informatie geven over uwzelf?
Ik heb vier kinderen, waarvan ik in de jongste het enorme leesbeest herken dat ik zelf ook was… eh… ben. Al jaren woon ik met plezier in de stad waar altijd wat te doen is, al zijn het maar de van rood naar groen verspringende stoplichten. (Almelo dus 😉 ) Verhalen bedenken heb ik altijd gedaan, al schreef ik ze vroeger maar zelden op.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Eigenlijk heb ik niet een groot voorbeeld. Van de een bewonder ik de wijsheid, van de ander het gevoel voor humor of de taalvirtuositeit.

Drinkt u liever thee of koffie?
Ik ben zowel een koffie- als een theeleut, maar koffie komt op nummer 1.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Een kop koffie maken en een pot thee zetten.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Lastige vraag. Eigenlijk denk ik steeds dat het volgende boek dat ik ga schrijven het leukste boek wordt. Van elk boek, of het nu een roman of een kinderboek is, leer ik nieuwe dingen. Om toch een titel te noemen: Glinsterzwart heb ik met veel plezier geschreven. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersonen en de omgeving (de kust!).

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Van kind af aan wilde ik al een boek schrijven en als kind heb ik dan ook diverse pogingen ondernomen. Daarna bleef de wens jaren door sudderen tot ik bedacht: zo’n boek komt er niet vanzelf. Als je dat wilt, moet je daar werk van maken. Hup, beginnen! En wel nu! En zo werd mijn eerste boek Gedropt (een jeugdboek) geboren.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik lees heel veel en allerlei genres. Zonder boek(en) voel ik me kaal en incompleet. Hoeveel boeken per jaar? Een paar honderd.

Waar en met wat zit u als u schrijft ?
Meestal zit ik gewoon aan de eettafel in de huiskamer, maar een plaats waar ik vaak ook heel goed schrijven kan, is de trein.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Niet echt, al zijn koppen koffie en thee wel zeer gewenst.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Alleen in grote lijnen staat het verhaal vast, ik laat me graag verrassen door de personen en gebeurtenissen in mijn verhaal en als daardoor het eindpunt dat ik in gedachten had, verandert is dat (meestal) geen probleem. Zo liep er een keer al op de eerste bladzij een niet-geplande man door het verhaal. Ik heb hem hartelijk welkom geheten.

Simone Foekens

Wat is uw favoriete quote?
Lezen is dromen met open ogen.

Als u back up nodig had, wie uit jouw boek mag je rug dekken?
Ha, wat een leuke vraag! Ik moet bekennen dat er in veel van mijn boeken best charmante kerels een rol spelen, evenals sterke vrouwen die hun mannetje staan. Het ligt er natuurlijk aan welke rugdekking nodig is. In eerste instantie ga ik voor meester Vogel, een figuur uit drie van mijn jeugdboeken. Hij is gezegend met een grote dosis humor, heeft talent voor gekke voorvallen, maar weet op het juiste moment de juiste hulp te bieden.

Doet u voor uw boeken Research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Het ligt aan het onderwerp hoeveel research er gedaan moet worden. Google is daarbij een heel goed vriendje, maar de leukste research is direct contact met mensen en/of instanties waarover je informatie nodig hebt. Niet alle verzamelde informatie verwerk je woordelijk in een boek, het is vaak meer het gedegen raamwerk van waaruit je schrijft, want het moet wel kloppen natuurlijk! Als ik op bijzondere weetjes stuit, deel ik die graag.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Meestal begin ik gewoon met schrijven, af en toe maak ik van te voren een hoofdstukindeling met daarbij een korte inhoud van dat hoofdstuk. Ik werk wel chronologisch en schrijf dus zelden tot nooit alvast passages die later in het verhaal passen.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Ja, de tip die ik mezelf gaf. Gewoon doen!

Waarom denkt u dat er zoveel mensen een vooroordeel hebben voor dit genre/familie- streekromans?
Dit genre staat zo dicht bij het leven zelf, het gaat over mensen zoals jij en ik en over gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen. Het is zo gewoon dat het niet opvalt hoe bijzonder het is om te kunnen lezen over voorvallen die jij ook mee kan maken. Wat gebeurt er? Wat is het precies? Hoe reageren de personages erop en hoe reageren ze op elkaar? Ongemerkt ben je na het lezen toch een ervaring rijker en weet je meer over een bepaald onderwerp.

Eind deze maand verschijnt: Schelpenwit, het vervolg van Glinsterzwart! Gefeliciteerd Simone!

Vond jij dit interview leuk? Laat het me weten in de comments!

Suzanne Peters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.