Kersenbloesem – Janny den Besten

Kersenbloesem
Koop bij bol.com

Het eerste boek van Janny den Besten dat ik lees. Deze met nog een paar andere lagen al een poosje op de kast. Ik mag ze lezen van mijn moeder. Maar ik was gewoon even niet in de stemming. Maar de stapel nog te lezen word groter en groter. Dus ik besloot de geleende boeken eerst te gaan lezen. Waaronder dus kersenbloesem van Janny.

De flaptekst:
Een boeiende roman over het voldoen aan verwachtingen van anderen en het zoeken naar Gods weg. ‘Joanne, wil je zo snel mogelijk naar Ierland komen? Je moeder heeft acuut zorg nodig.’
Joanne (28) geniet van haar baan als leerkracht van groep 5. Haar ouders en twee broers zijn een aantal jaar geleden met hun gezinnen naar Ierland verhuisd, vanwege evangelisatiewerk onder de Rooms-katholieke bevolking. Zelf heeft ze een leven in Nederland opgebouwd. Na het overlijden van Joannes vader blijkt dat haar moeder dementerend is. Haar broers doen een beroep op Joanne, om voor haar moeder te zorgen. Joanne geeft meteen gehoor aan dit verzoek. Het is toch duidelijk dat God dit van haar vraagt? Eenmaal in Ierland neemt de intensieve zorg voor haar moeder Joanne helemaal in beslag. Haar broers lijken deze situatie vanzelfsprekend te vinden, maar bij Joanne begint het te knagen. Is ze in Ierland omdat God dit van haar vraagt, of is het omdat haar broers dit de beste oplossing vinden?

Mijn Mening:
Dit is het eerste boek dat ik lees van Janny den Besten. En het beviel me goed. Het boek heeft een bijpassende cover en is niet erg dik. Maar genoeg voor dit verhaal. Al had het einde wel een paar extra bladzijdes in mogen nemen.
Een leuk stukje geschiedenis van Ierland is in het boek verweven en het past ook nog eens precies bij Joan! Mooi gevonden! Joannes ene broer komt erg veel voor in het verhaal, en hij is een beetje, beetje heel erg een lastpak. Het was er levendig geschreven en ik had de neiging hem te schudden van kijk nu eens echt, luister nu eens echt!
En Joanne zodat ze eens duidelijk zou spreken. Levensechte personen dus. Ook heeft Janny het mooi opgelost met de problemen die Joanne krijgt, je ziet dan hoe veel Joanne gegroeid is.
In dit verhaal staat naast Joanne, ook haar moeder centraal. Het gedrag van haar moeder is duidelijk en pijnlijk echt. Het gevoel dat Janny beschrijft als ze voor het eerst bij haar moeder verblijft. Ze heeft nis bijzonders gedaan, maar ze is zo moe. Was dan ook een teken aan de wand voor mij dat Janny beslist weet waarover ze schrijft. Niet door onderzoek. Dit kan je enkel uit ervaring weten.

Zoals ik aangaf had het einde wel een paar bladzijdes echter mogen hebben. Alles is netjes afgewerkt, maar toch voelen bepaalde dingen afgeraffeld. We vertellen dit en dat gaat zo. In verhouding met de rest van het verhaal erg kort.

Aantal Sterren:
kersenbloesem

Titel: Kersenbloesem
Auteur: Janny den Besten
Uitgeverij: De Banier
Vertaling: nvt.
Uitgave: 2014 — 320blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 18-04-2016
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.