Operatie Geslaagd – Erik Krikke*

Operatie Geslaagd
Koop bij bol.com
Meningen hebben we allemaal, maar klopt die ook? Is de informatie die we krijgen niet te eenzijdig? Maak kennis met Erik. Hij ging naar Afghanistan en dacht daar te kunnen helpen.

De flaptekst:
Als operatieassistent chirurgie gaat Erik Krikke in de zomer van 2007 op uitzending naar Afghanistan. De oorlog is in volle gang. In het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield wordt dag en nacht met man en macht gewerkt om lijf- en ledemaatreddende chirurgie te verrichten. Een onderbelichte kant van oorlogvoering. Alle ervaringen gaan Erik onder de huid zitten. Het opereren van vele zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers onder primitieve omstandigheden maakt uiteindelijk van de hulpverlener een slachtoffer. Zijn zwaarste gevecht begint pas jaren later. Hij moet als veteraan de confrontatie aangaan met zijn PTSS, maar vooral met zichzelf.

Mijn mening:
Hoe jong men ook kan zijn, tegenwoordig komt er veel op ons af vliegen. En dan hebben wij het geluk dat we hier, in het Westen leven.
Maar ook hier komt oorlog dichterbij. Door de tv, maar ook door de mannen en vrouwen die er naartoe gaan. Het boek van Erik Krakke is een boek over oorlog en wat hij daar deed.

Voor het lezen van dit boek, had ik de mening, het zijn stoere kerels, ze weten waar ze heen gaan! Waarom dan na terugkomst, soms na jaren toch PTSS?
Elk verhaal is anders, maar Erik geeft een openhartig inkijkje in zijn hoofd, van wat hij vond, vind en deed.

Ook hij had die mening, stoere kerels moeten sterk zijn. Hij hield zijn mond om het zijn familie niet moeilijker te maken. Hij hield zijn mond omdat hij soms zelf niet wist wat hij dacht of hoe hij het moest verwoorden.

Want één vraag rees. Deed hij goed hier, of hielp hij de boel nog meer te verwoesten?
Het verhaal gaan heen en weer tussen heden en verleden. Het is een heftig verhaal met foto’s die hard binnen komen.
Dit verhaal deed mij meer begrijpen en begrip tonen voor deze mannen en vrouwen. Het opent een wereld die onzichtbaar blijft ondanks tv en media.
Het boek is uitgegeven door boekscout en voor een eigen uitgave is het boek erg goed. Er zijn een paar herhalingen, die ook passen in het verhaal, dus erg opvallen doen ze niet. Hier en daar een paar foutjes, maar die zijn te verwaarlozen door het verhaal dat hij verteld.

Aantal Sterren:
Operatie Geslaagd

Titel: Operatie Geslaagd
Auteur: Erik Krikke
Uitgeverij: Boekscouts
Vertaling: N.V.T.
Uitgave: 2016 — 248blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 29-05-2016
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.