Het land van Duizend morgens – Lauraine Snelling

Duizend morgens

Oh wat ben ik toch weer blij met de e-bibliotheek. Oke soms is de keuze niet groot, maar soms vind je ook ook pareltjes  ertussen. Dus even stug door zoeken. Al mogen er zeker wel meer boeken bij 😀

De flaptekst:
De belofte van gratis land lokt Roald en Ingeborg Bjorklund in 1880 weg uit hun huis hoog boven defjorden in Noorwegen. Na drie lange jaren sparen en een barre overtocht naar Amerika, komen ze eindelijk aan in de haven van New York. In dit nieuwe land hopen ze een goed leven te kunnen opbouwen en hun kinderen een mooie toekomst te bieden. Het pioniersleven betekent keihard bikkelen, onder primitieve omstandigheden. Maar de inmiddels zwangere Ingeborg houdt dapper vol. Ze heeft er alles voor over haar dromen te verwezenlijken. Dan breekt een verschrikkelijke winter aan. De Bjorklunds, die het klimaat nog niet goed kennen, worden overvallen door de sneeuwstormen. Ingeborgs leven verandert ingrijpend – en voorgoed.

Mijn mening:
Het boek begint met een proloog, dat je gelijk vastgegrepen word. Maar als het boek daadwerkelijk begint. Toen twijfelde ik toch even, ben ik in een ander verhaal terecht gekomen? Niet dus. Het verhaal begint tragisch en zet eigenlijk de toon van het verhaal. Roald behandeld Ingeborg als een kind en terwijl het duidelijk word dat hij wel van haar houd komt het weinig in het verhaal terug. En eenmaal op het punt dat er iets moet/gaat gebeuren vind ik dat de schrijfster er zich er wat makkelijk vanaf maakt. En dat doet ze eigenlijk op meerdere momenten. Op het moment dat Ingeborg schrikt en iets dierbaars verliest. Het moment dat Kaaren een groot dierbaar verlies lijd. En dan het moment dat ik met tranen in mijn ogen aan het lezen was. Waarom dit einde?  Waarom zoveel verlies? Het boek is een prachtige beschrijving van het leven en het werk in die tijd. Hoe hard dat was, maar ook hoe bevredigend het zou moeten zijn geweest. Hoe moeilijk de keuzes is om al je familie achter te laten. In die tijd weet je zeker dat je ze nooit meer zou zien. Ik weet door het einde dat ik op zoek moest of er inderdaad een vervolg op komt. Dit is zo, dat boek ga ik ook zeker lezen, gewoon omdat ik wil weten hoe het verhaal verder gaat. Maar als de schrijfster ook bij dit boek voor dezelfde schrijfkeuzes gaat denk ik niet dat ik een fan van haar word. Afwachten dus nog maar even.
Wat ik wel erg mooi gedaan vind zijn de covers. Die van ‘Het land van Duizend morgens’.  Maar ook die van het 2e deel ‘Een morgen voor Ingeborg’
De stijl is wat donker maar dat eerst de vrouw naar de huifkar kijkt en later naar een huis vind ik een mooi beeld!

Duizend morgens

KameelBoek niet gevonden? Bestel via de klantenservice!

Titel: Het land van Duizend morgens
Auteur: Lauraine Snelling
Uitgeverij: Mozaïek
Vertaling: Danielle Langerak
Uitgave: Februari 2012 – 384blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 13-01-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.