Met God naar de stembus! – Karin de Geest*

Met god naar de stembus

De laatste tijd kreeg ik werkelijk het gevoel dat ik dit keer wel moet stemmen en ook echt bewust. Voorheen stemde ik wat mijn ouders stemden. En eerst had ik omdat ik in DE woon. Ik ben niet in Nederland dus waarom? Maar ookal ben ik in DE. Mijn ouders, vrienden en andere familie zijn wel in Nederland en voor hen kan wel veel uitmaken.
Een hoofdpunt voor mij is vooral dat dhr. Wilders niet aan de leiding moet komen. Al kan ik hier en daar zijn standpunten begrijpen. Zijn uitlatingen en de manier waarop keur ik ABSOLUUT NIET goed!
Maar ik weet dan wat ik niet wil stemmen, maar wie dan wel? Op facebook heb ik al op een groep gevraagd bij christenen, wat stemmen jullie? Maar met alle antwoorden die ik kreeg, sommigen hadden het heel goed onderbouwd. Ik was er nog niet uit. Toen kwam ik ergens de titel van dit boekje tegen. ‘Met God naar de stembus!’
Ik heb contact opgenomen met Ark Media en nu mag ik dit boek je recenseren voor hen. Mijn nog niet gemaakte keuze, zou duidelijk moeten worden na het lezen van dit boekje.

De flaptekst:
Mensen stemmen uit overtuiging op een politieke partij. Christenen doen dat ook. Waarom kiezen sommige dan voor een christelijke partij en andere niet? Hoe vertalen christenen hun geloof en Bijbelse waarden in politieke keuzes en standpunten?
Karin de Geest sprak met politici uit de hele breedte van het politieke spectrum over de afwegingen die zij maken. Naast een aantal algemene beschouwingen over politiek en geloof komen er ook specifieke, actuele onderwerpen aan de orde, zoals vreemdelingenbeleid, medisch-ethische kwesties en zorg en welzijn.

Met God naar de stembus! is een pleidooi voor politiek engagement. Zowel voor christenen die goed willen nadenken over hun politieke standpunt, bijvoorbeeld jongeren die voor het eerst gaan stemmen, als voor christenen die weloverwogen hun politieke keuze hebben gemaakt en geïnteresseerd zijn in de overwegingen van geloofsgenoten die een andere politieke keuze hebben gemaakt.

Mijn mening:
Het boekje wat uit 96 pagina’s bestaat. Laat mij al weten dat het in principe redelijk beknopt opgeschreven moest zijn.
En dat klopt het begin met een inhoud en een voorwoord waarin duidelijk wordt geschreven hoe het boekje in elkaar zit. De schrijfstijl is helder en duidelijk. De toon spreekt me ook erg aan.
Na elk stukje dat ik lees. Leg ik het even weg en overdenk ik wat ik heb gelezen en wat mijn eigen standpunten en ideeën zijn. In mijn mobiel maak ik dan aantekeningen bij welke partij mijn ideeën het meest aansluiten. Ik hoop dat het aan het einde dan duidelijk word welke partij ik dan moet stemmen.
Ondanks dat het een boekje over politiek is, is het niet gortdroog om te lezen. Het is ook niet een boek vol plezier en ontspanning. Maar dat was ook niet mijn bedoeling. Het is er om verduidelijking te schaffen over wat men zegt en wat wij zelf vinden en wat wij dan kunnen stemmen. Er is geen ‘goede of slechte’ partij. Er is geen zwart en wit in de politiek. En omdat politiek uit mensen bestaat, maken ze het vooral alles en iedereen moeilijker dan nodig is.

Ik ga niet mijn notities delen, maar ben je werkelijk nieuwsgierig dan deel ik ze graag met je maar dan achter de schermen.

Onder het lezen gaat mijn standpunt naar verschillende partijen maar het meeste kwam ik toch uit op een Christelijke partij. De een loopt met de punten die behandeld zijn voor op de andere. Maar nog niet alle punten zijn behandeld. Een paar vragen zijn nog opgelaten. Die moet je zelf uitzoeken. Maar een paar punten die je kan uitzoeken zijn wel opgeschreven in het boekje. Nadat ik die heb bekeken ga ik de telling weer doen en de partij die de meeste streepjes krijgt, gaat het worden.
Je kan niet stemmen op een partij, die volledig aansluit bij al je meningen en standpunten. En dat is iets wat je moet accepteren. Ook maakt het uit waar je woont. De landelijke partij kan anders zijn dan de lokale partij, je kent de lokale partij en ziet wat ze doen. Ook dat kan je beslissing beïnvloeden.
Ik raad je aan dit boekje te kopen, ook als je geen christen bent, maar met je handen in het haar zit, met wat moet je nu stemmen? Het is een klein bedrag en wel geïnvesteerd als je het doet. Verwacht niet een kant en klaar antwoord als je het leest. Maar het verschaft zeker helderheid. En meer vertrouwen dat politiek ook voor de gewone mens is, mensen zoals jij en ik die keihard werken voor hun boterham!

Kameel


Titel:
 Met God naar de stembus!
Auteur: Karin de Geest
Uitgeverij: Ark Media
Vertaling: N.v.t.
Uitgave: 2017 – 96blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 22-02-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.