Mijn leven is van mij – Lucas Zandberg*

Mijn leven is van mij
Gewaarschuwd door de covertekst begon ik aan dit boek. ‘Mijn leven is van mij’.  Echte historie is bij mij favoriet, dus ik was niet bang. Helaas heeft hij te lang op mijn te recenseren stapel gelezen. De stapel groeide en groeide en ook ik kan wel eens een potje tijd gebruiken. Maar ik wil graag wel nogmaals de uitgeverij bedanken voor de kans.
Ik verwachte dus een boek die mij een ander beeld van Sisi zou laten zien. Ik houd van de films en Romy vond ik haar uitstekend spelen. Dus ik ben benieuwd.

De flaptekst:
Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi, wordt  vaak geportretteerd als een eendimensionale sprookjesprinses. In deze compleet herschreven, uitgebreide versie van Zandbergs debuutroman wordt dit zoetsappige beeld grondig bijgesteld.
Elisabeth is pas zestien als ze schoorvoetend trouwt met haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. De liberaal opgevoede, dromerige Elisabeth kan niet aarden aan het stijve Weense hof. Terwijl de liefde voor haar fantasieloze man al snel bekoelt, groeit de druk op de keizerin om een troonopvolger te baren. Daarna weigert zij zich te conformeren aan de conventies van haar tijd. Voortaan gaat de rusteloze Elisabeth haar eigen weg, voortdurend op zoek naar manieren om een invulling te geven aan haar bestaan. Intussen gaat het volkomen aan haar voorbij wie het meest van haar houdt en haar het hardst nodig heeft.

Mijn leven is van mij is een levendige historische roman over een intelligente, verkeerd begrepen vrouw die haar tijd ver vooruit was. Een uniek portret van een keizerin die geen keizerin wilde zijn

Mijn mening:
Het boek is verhelderend en door een deel uitleg in het boek, is de film op een paar punten beter te begrijpen en is het duidelijk hoe goed Romy kon acteren. Maar de films laten ook heel veel niet zien. Je krijgt wel zin om Sisi eens flink door elkaar te schudden. En hoewel ik best kan begrijpen dat het leven haar daar niet zo goed beviel. Door haar gedrag, maakt ze het ook niet beter op. Ze is eigenlijk zelf een groot kind, die niet weet wat ze wil. En als ze het heeft wilt ze alweer wat anders. Ik denk dat ze zelf niet wist wat ze wilde en daarom zo rusteloos was. Op sommige punten kan je een groot medelijden met haar hebben en soms kon ik haar benijden. Ze was keizerin en toch deed ze waar ze zin in had. Ik zou wel een procentje van dat willen hebben. Lak hebben aan wat men van je denkt. Toch is het aan het einde van het verhaal het gevoel dat bij je blijft hangen wat een treurig en leeg leven had ze eigenlijk.

Het boek leest vlot en het is aangrijpend. Máár. Na dit boek ben ik dus op zoek gegaan en ik vond inderdaad een deel info over haar leven en hoe ze was. Maar Lucas rept met geen woord over zijn bronnen. Erg jammer. En dat doet mij afvragen wat is dan waar? In zijn nawoord spreekt hij van: ”Ook heb ik compleet nieuwe verhaallijnen en personages toegevoegd,”.Nu kan hij natuurlijk bedoelen dat hij nu meer informatie in zijn boek heeft toegevoegd dan in zijn eerste boek. Maar je kan het ook begrijpen al. Ik heb mijzelf vrijheden veroorloofd en wat bij verzonnen. Wat zal het zijn?
Als hij zijn bronnen had getoond had ik zijn boek serieuzer kunnen nemen. Nu vind ik het een aardig verhaal die inderdaad een andere kan laat zien van Sisi. Maar ik weet niet wat waar is en wat dichterlijke vrijheid. Jammer, een gemiste kans.
Verder vind ik de schrijfstijl erg prettig om te lezen en het meeste is goed te volgen. En omdat ik in Beieren woon en in haar zomerpaleis ben geweest, is haar beeltenis voor mij nu een stuk persoonlijker en levendiger. Veel echter dan door de films. Daar bleef ze toch meer het sprookjesfiguur.

De cover past bij het verhaal en door de somberheid valt hij ook juist op. Een beeltenis van Elisabeth op haar hoogtepunt van haar schoonheid zoals ze zelf beschouwde. Daarna werd ze, zo had ze beslist, nooit en door niemand meer afgebeeld.

 

Kameel


Titel:
 Mijn leven is van mij
Auteur: Lucas Zandberg
Uitgeverij: Uitgeverij Kleine Uil
Vertaling: nvt
Uitgave: 2015 – 220blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 30-05-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

One Response

  1. Justine
    Justine at |

    logisch dat een romanschrijver zich zelf vrijheden veroorlooft. daar is het een roman voor.

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.