Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven – Brenda van Es*

Brenda
Brenda sprak ik op facebook over haar boek en ik kreeg van haar de kans haar boek te recenseren.  En hoewel ik geen levensverhaal ga schrijven, iedergeval nu niet. Wat nog niet is kan nog komen. Leek het mij uiterst leerzaam om dit boek te lezen en misschien kon ik wel andere dingen leren. Schrijven is schrijven toch?

De flaptekst:
Dus jij wilt een boek schrijven over je leven? Goed idee! Maar hoe doe je dat?
Waar begin je? Hoe voorkom je dat je levensverhaal een ‘en-toen-en-toen-en-toen’-boek tjokvol stamboomfeiten wordt?
Je hebt tenslotte een verhaal te schrijven, geen opsomming. Misschien heb je al pogingen ondernomen, maar ontbrak het je aan een goede structuur om van je verhaal een geheel te maken.
Met dit boek in handen lukt het je wel. Brenda van Es geeft je opdrachten om stapsgewijs tot een structuur te komen voor jouw boek. Bovendien strooit ze met talloze schrijftips – en bijbehorende voor- beelden – om je levensverhaal helder, meeslepend en krachtig op papier te zetten.
Stap in de wereld van verhaallijnen, haakjes, metaforen, rode draden, dialogen en beschrijvingen en schrijf je levensverhaal zoals alleen jij dat kunt

Mijn mening:
Het boek is duidelijk in zijn opbouw. Maar het is een boek waar je niet even nu een stukje in kan lezen, twee andere boeken bij kan lezen en zo verder kan gaan. Toch het liefst in één keer door. Maar dat kan ook niet want je hebt opdrachten. Compromis is dus enkel dat boek en dan inderdaad hard werken aan je boek zonder andere dingen te lezen. Dat was mijn valkuil en ik moest dus een paar keer overnieuw beginnen. Met gevolg dat ik langer onder weg was dan gedacht. Want veel info haakt op het vorige hoofdstuk in en wat bedoelde ze ook al weer precies?

Er staan quotes in en voorbeelden. Veel van cursisten en het maakt vaak veel duidelijker wat er bedoeld word.
Niet alles is bruikbaar als je een ander soort boek schrijft maar veel tips over bijv. flapteksten en hoe je niet afgeleid aan het werk word gezet zeker wel. Ik denk dat het een nuttig boek is voor self-pubbers. Zelfs als je dus in een ander genre schrijft.

Het geeft je ideeën om anders te kijken. En in alles inspiratie te vinden, hard te schrijven, vol concentratie maar ook daarna je werk en jezelf rust te gunnen en dan met een frisse blik te kijken naar wat je hebt gedaan.
Het staat vol weetjes en door lijstjes, denk je aan feiten waar je anders nooit aan had gedacht. Zoals het onderstaande lijstje. Het lijkt heel saai maar de uitleg maakt het zo duidelijk en het laat je dus beseffen, dat als je dit niet had gelezen, je boek een heleboel diepgang zou gaan missen!

• Onbelangrijke waarheid
• Emotionele waarheid
• Geheime waarheid
• Voortschrijdende waarheid
• Feitelijke waarheid

Ook leert ze ons dat het vaak ligt aan de manier wáárop de dingen worden omschreven, of men gaat steigeren of het aanneemt als jou gevoel en jou kant van het verhaal. Van begrijpen en met plezier lezen, dan zuchten en het boek aan de kant gooien.
Doordat ik geen levensverhaal schrijf heb ik niet alle oefeningen gedaan.

De cover vind ik erg aantrekkelijk en het zou in de boekwinkel zeker mijn aandacht trekken. Het is simpel en doeltreffend!
Het boek is ronduit een aanrader om van te leren. Maar trek er wel tijd voor uit en het liefst zoveel mogelijk achterelkaar!

Titel: Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven
Auteur: Brenda van Es
Uitgeverij: 100 jaar na vandaag
Vertaling: nvt
Uitgave: Januari 2017 – 172blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 20-04-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.