De verborgen brieven – Reina Crispijn

 

De verborgen brieven
De cover van ‘De verborgen brieven’ is mij een tikje te donker voor mijn smaak. Maar als de auteur mij in de pocket heeft maakt in die mate de cover niet meer uit voor de aankoop. Helaas las ik dit boek via de e-bieb dus gekocht is het nog niet. Maar ga ik dat uiteindelijk wel doen?

De flaptekst:
Vlak voordat Beatrijs van Anrooy overlijdt, doet ze haar kleindochter Tessa een vreemd verzoek: Tessa moet mensen opzoeken en hun vertellen dat Beatrijs altijd van hen gehouden heeft. Reina Crispijn combineert heden met verleden.


Mijn mening:
Ik weet niet waar ik moet beginnen en waar ik moet eindigen. Of toch wel WOW is wat ik dacht aan het einde van het boek.
Het boek begint een beetje ouderwets maar het past bij de hoofdpersoon. De obsessie die Tessa heeft zou ik heel goed begrijpen en ik denk dat ik net als haar dit zo zou doen. Wel had ik op een gegeven moment van schiet nou op. Dit snap ik nu wel. Maar daarna kwam er nog redelijk wat veranderingen in het verhaal. Ergens vind ik het zo jammer dat oma Bee heeft gewacht en niet nog een keer zelf heeft geprobeerd. Ze had dan denk ik zoveel gelukkiger kunnen sterven. Maar het is oorlog en oorlog maakt zoveel kapot. Meer en langer dan men denkt.  Beatrijs is in het begin erg naief en braaf. Daarna veranderd dat nogal. In alles is ze een sterk persoon met een sterke mening. Het verhaal mooi vervlochten met het heden en het verleden. Eindigend met het heden. En als het precies zo was gegaan als men toch hoopt in het begin dan had Tessa nooit bestaan en dan was de laatste verhaal toch ook weer minder mooi afgelopen. Zonder te veel te willen verklappen. Het einde is zo mooi dat de tranen over je wangen lopen. Je voelt zo intens mee met Beatrijs én alle andere in het verhaal. Die vinden elkaar bitterzoet na zoveel jaren elkaar terug maar zij stierf ‘alleen’.
Mooi details van vroeger zijn in het verhaal verwerkt, men merkt de onderzoek.

Hoewel het verhaal in het begin-midden wat langzaam was, is het een boek dat ongelooflijk mooi in elkaar is gezet. Je kan het niet loslaten en je leest het non-stop door tot het uit is. Tempo’s in de buurt. Dit boek las ik als e-boek in de bibliotheek. Maar dit boek wil ik dolgraag in mijn boekenkast zetten dus hij gaat op mijn wishlist!

 

Kameel


Titel:
 De verborgen brieven
Auteur: Reina Crispijn
Uitgeverij: VCL/West-friesland
Vertaling: nvt
Uitgave: April 2010 – 414blz.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 04-07-2017
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.