Kaascrackers! – Making Fast Low Carb Food

kaascrakers
Momenteel ben ik bezig met brood. Maar zoals iedereen wil je ook wel iets wat meer moeite kost om te kauwen. En weer wat anders dan amandelmeel. Verandering van spijs doet eten. Daarbij amandelmeel is prijziger dan gewone meel. En momenteel is mijn budget niet je van het.
Ik kwam een recept tegen van crackers. Zelfs meerdere. Maar ik had van dit recept alles al in huis!
Oke bijna alles, geen Italiaanse kruiden en gerookte paprikapoeder. Maar dat is geen probleem. Ik pas meestal alle recepten aan. Een eigenaardigheidje van mijzelf geloof ik. Dus als je iets niet hebt, dan kijk je naar wat je wel hebt. En vervang je het daar mee. Gewone kaas ipv Parmezaan. Heb je plakken? Snijd ze klein en het gaat dan ook prima!

 • 30 gram zonnebloempitten
 • 70 gram pompoenpitten
 • 50 gram lijnzaad
 • 8-10 eetlepels water
 • snufje zout
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden (mijn kruidenmix, knoflook, kerrie)
 • ½ theelepel paprikapoeder 
 • 20 gram Parmezaan (zelf geraspt)
 • beetje sesamzaad om te bestrooien

Wat moet je doen:
1. Weeg alles af. En doe ongeveer de helft van het zaad en de pitjes in de keukenmachine.  (Staafmixer, koffiemolen of een vijzel kan je ook gebruiken, afhankelijk van wat je hebt en hoeveel moeite je wilt doen). Maal tot het meel is geworden. Dit kan soms even duren. Dan doe je de rest erbij en maal je max 5 seconden. Of 3/4 deel fijnmalen en 1/4 deel heel kort.)
2. Zet je oven aan op 180 graden. Iets kouder mag ook. Schud je meel in een plastic schaal of iets dergelijks. Voeg 8 eetlepels water toe en mix het goed. Wacht ongeveer 10 minuten. In die tijd kan je dingen schoonmaken en opruimen!
3. Voeg de kaas, de kruiden en het zout toe. Alles goed mengen en voeg nogmaals 2 eetlepels water toe. Als alles goed plakt kan je het op een stuk bakpapier doen. Je doet een ander, van gelijke grote stuk bakpapier er over heen en je rolt het uit. Dit kan je met je handen doen. Maar ik heb gelijk de deegroller erbij gepakt. Je kan ook een fles gebruiken.
Rol het uit tot het gelijkmatig is.
4. Dan haal je bovenste vel bakpapier weg. Als de rand rafelig is, kan je dat makkelijk aanpassen. J vouwt de rand om. En gaat met de bolle kant van de lepel er overheen om dat dubbele te verdelen. Dit doe je dan aan alle kanten. Daarna leg je die ene vel bakpapier erover heen. En maak je het weer gelijkmatig. Maak het niet té dun. Met bakken word het dan weer te donker!
5. Ga met een pizzames( rond geval) eroverheen en maak de, door jou gewenste grootte, crackers. Ik heb een dingetje gebruikt, om taarten te decoreren. Je kan het ook met een mes doen. Je hoeft niet door tot op het papier te gaan. Het maakt het breken later makkelijker.
6. Bestrooi de crackers met wat sesamzaad.
7. Leg het op een ovenplaat of rooster en bak ze goed droog op 180 graden. Ongeveer 20 minuten.
Stel je wekker op 18 en check dan even. Als ze al goed zijn. Draai je ze eerder om.  en bak ze nogmaals 5- 10 minuten. Zo voorkom je meestal dat dingen verbranden! Elke oven werkt net wat anders!
Zijn ze bij de eerste ronde al te donker. Zet de oven uit en draai ze om en laat ze nog even in de oven. Zo drogen ze nog wel een beetje. Maar worden ze meestal niet meer donkerder.
8. Hoe droger hoe krokanter en dan ook dus langer houdbaar. Maar dat betekend niet donkerder. Donkerder betekend eerder een te hoge temperatuur! Zet die de volgende keer wat meer naar beneden.
9. Afgesloten op een donkere en koele plaats bewaren!
10. Eet smakelijk!

kaascrackers kaascrackers
kaascrackers kaascrackers

Ik ben fan van crème fraîche en ik heb momenteel ook niet veel in huis van andere soorten beleg. (Volgende project!)
Maar het is heerlijk om er aan te knabbelen. Of met iets te beleggen.
De eerste keer dat ik ze maakte waren ze iets te donker. Maar door het beleg merkte je dat helemaal niet.
Wat ik heb gedaan trouwens. Is een deel groter maken (crackers)en een deel, 1.5 cm bij 1,5 cm. Dan heb je kleine chipjes!
Een volgende keer probeer ik het ook uit met een andere kaas. En ik maak de laag iets dikker van dikte dan wat ik nu had.
Dan maak ik ook een paar foto’s, die was ik nu vergeten. Sorry!

Laat je me weten hoe het bij jou ging en hoe het je smaakte?

2 Responses

 1. Robbert
  Robbert at |

  Hee smikkelaar, wanneer ben je weer eens in Hollanda cq. Swollywood?

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.