Afvallen 2.0 Update

afvallen 2.0
Bijna een jaar na het eerste bericht een update. Hoe gaat het nu? De ups en de downs. De handigheden en de breekpunten.

Ik was in september een jaar bezig. En met alle ups en de downs gaat het best goed. Ik ben daadwerkelijk 17 kilo afgevallen. Al merk ik dat, niet iedereen het ziet. Helaas, maar gelukkig een deel mensen ook weer wel.
Als men het wel ziet, geeft het wel een boost. Want soms zie je het zelf ook niet meer.

Maar als het altijd goed gegaan was zou ik dus 26 bijna 27 kilo zijn afgevallen.

Maar dat niet altijd goed gaan, waar ligt dat dan aan? Oke soms wil je niet lastig zijn en eet je wat de pot schaft.
Je probeert dan wel op te passen, maar 100% is het dan niet.
Soms heb je van die dagen ingepland dat je zegt oke, hier ga ik niet streng zijn( bijv je verjaardag)

En dan de echte momenten dat het moeilijk is, als er ‘slecht’ eten in de buurt is.
Heb ik geen stress, dan kan ik makkelijker nee zeggen zo’n 99% van de gevallen. Maar met stress lukt dat niet echt. Daar heb ik de laatste weken dan ook last van. ’t slechte eten wordt me aangeboden of het ligt in de buurt.
Ik heb dus geleerd dat ik deels een emo-eter ben en dan vooral gerelateerd in stress.
Ja, ik eet niet zoveel meer als vroeger op zulke momenten en de helft van de tijd lukt het me wel. Maar de andere helft ook niet.
Het voordeel is daarvan nu wel. Dat ik zelfs op zulke dagen minder koolhydraten eet dan het gemiddelde mens die er niet op let.

Heeft het gevolgen voor mij?
Zeker wel. Ik val dan niet af. Of heel langzaam. Dus ik probeer het dus wel te laten.
Volgende is wat ik moet leren en uitzoeken hoe ik dus dat stress eten kan voorkomen of ik er iets voor in de plaats kan zetten.

Al met al heb ik veel geleerd het afgelopen jaar. Ik heb het sporten weer opgepakt. Ik vond verschillende dingen heel erg leuk. Maar als je nooit geen resultaten ziet… ik bedoel ik merkte wel dat ik fitter werd, maar afvallen ho, maar.
Maar in combinatie met low Carb/koolhydraatarm/Atkins eten, zie ik daadwerkelijk verschil!
Ik merk het aan mijn kleding. Sommige dingen beginnen met slobberen. Andere kleren trek ik weer aan en zitten veel beter. Mijn riem is te groot. Ik moet er extra gaatjes in laten maken, anders helpt hij niet meer. 😀

Complimentjes zijn niet van de lucht en ik moet zeggen, ze zijn eigenlijk altijd zo dat ik mij er goed bij voel. Niet dat ik opeens nu mooi ben. Mooi was ik altijd al 😛 Ik weet van anderen dat het soms heel denigrerend over kan komen, terwijl dat zelden word bedoeld.
Maar wat ze bijv. tegen mij zeggen is; dat ze resultaat zien van mijn harde werken en het sporten. Dat kleding me beter staat. en dat ze gewoon veranderingen zien.

En dat laatste vind ik fijn. Want ik zie mijzelf elke dag. Voor mijn gevoel blijft mijn buik en benen even dik er uitzien.
Zelfs als ik weet dat het niet zo is, bewijs is mijn kleding.
Je ‘ziet’ het niet. Nu snap ik dat sommigen die ook veel zijn afgevallen moeite hebben zich zelf niet meer dik te zien.
Je bent het zo gewoon. Je wilt anders, je weet anders maar toch gaat er denk ik meer tijd overheen om er aan te wennen dat je het niet meer bent.

Ik heb mijzelf tot einde april een doel gegeven. Elke maand 3.8 kilo verliezen.
Als ik oktober nog niet meereken zit ik op 4 kilo per maand. Een kilo per week. Reken ik oktober(stressmaand pur sang, momenteel) mee. Dan zit ik op 800 gram per week. Ofwel. ik loop best op schema.
Ik heb nog meer doelen maar die komen later aan bod.

Ik weeg me praktisch elke dag, maar schrijf het niet elke dag op. Ik wil graag weten wat voor invloed mijn eten en mijn hoeveelheid water drinken heeft op het proces.
Ik heb daardoor geleerd dat als ik meer drink, het afvallen beter gaat.

Als ik 2 dagen heb waar aan het eten niks mankeert en dag 1 heb ik te weinig gedronken dan praktisch niks afgevallen. die andere dag drink ik minimaal 2 tot 3 liter, dan val ik dus meer/wel af.

Soms merk ik ook verschil of ik meer of minder vet heb gegeten. Als ik een dag wat meer vet heb gegeten( nee ik smeer geen centimeter boter op mijn khacraker of gooi t pakje boter in de pan), dan val ik ook meer af.
Ik probeer de dagen afwisselend te houden. Elke dag hetzelfde, maakt dat je lichaam er gewoon aan wordt, door t af te wisselen went je lichaam niet en blijft het aan het werk.

 

Jong geleerd oud gedaan?
Wat voor veel mensen, en ja ook voor mij, het moeilijk is om meer of gewoon vet te eten. Het is er zo ingestampt dat het ongezond is. Maar ondanks dat ik dus niet extra veel gebruik als ik mijn eten klaar maak. Gebruik ik het wel zonder zorgen bij andere dingen. Bijvoorbeeld bacon. Ik bak het zonder iets toe te voegen. Ik gooi het vet niet bij het eten erbij. Maar ik eet dus wel bacon.
Doe ik bacon in een maaltijd, dan weet ik dat in minder olie of boter hoef te gebruiken.
Als ik bijv. bacon heb gegeten zie ik dat terug in het afvallen.

In voedingsproducten die je in de winkel kan kopen is dit een handig ezelsbruggetje.
Light ofwel weinig vet producten verliezen smaak. Om dat te compenseren voegen ze andere dingen toe. Dat is vaak suiker( ja echte suiker). Zodat het weer lekker is. bijv. in de soep! of in de kant en klaar pakjes en zakjes.
Daarom zijn over het algemeen producten die light zijn, hoog in koolhydraten ( koolhydraten=suiker, suiker=koolhydraten). en in die met meer vet minder in koolhydraten.

Maar jullie zijn hier niet om een lectuur in koolhydraten te krijgen. Het is een update hoe het mij vergaat in combi met low carb/kha/Atkins.

Met de ups en de downs te samen ben ik blij met wat ik al behaald heb. 17 kilo in een jaar is zeker niet slecht! Ik ben nu lichter dan ik me in jaren kan herinneren. Denk zo ongeveer 10 jaar.

Het is een levensstijl die ik dus altijd moet aanhouden, weliswaar niet zo streng als nu om dat ik nu nog kilo’s wil verliezen. Maar wel moet blijven aanhouden. Ik merk dus dat als ik teveel kh eet. En dan vooral iets als brood, rijst en pasta. Dat ik buikpijn krijg en naar de wc moet rennen. Op zich maakt het dan wel duidelijk, is wat ik wil eten het waard om buikpijn te krijgen en naar de wc te rennen? Heel vaak dus niet.

En voor wie zich zorgen maakt. Voordat ik kha at, had ik dit ook en veel vaker.
Het is niet onderzocht door een dokter. Maar ik denk dat door mijn PCOS, mijn lichaam dus echt heel anders reageert op kh dan van de gemiddelde mens. Ik heb het dus nu enkel alleen als ik dat,( iets als brood, rijst en pasta.) eet. Weer wat geleerd over en van mijn lichaam.

Ieder geval ga ik komende winter er weer hard tegenaan. Ik ga proberen mijn stress te verminderen en voor de dagen dat het niet lukt een ersatz te vinden. Ofwel vervanging. Ik blijf lekker sporten. en voor het sporten heb ik mij 2 doelen gezet naast het afvallen.

Ik kijk er naar uit om in de lente mijn kleding kast verder uit te zoeken en alles wat te groot is dan definitief weg te doen. Dat word dus sparen. En waar ik komische wijze ook naar uit kijk zijn tweedehands kleding zaken. Er zit vaak zoveel moois bij, waar soms de kaartjes nog aan hangen en dat zijn vaak toch wel de kleinere maatjes.
In de lente moet mijn doel zo dicht bij zijn dat zeker een deel haalbaar moet zijn. Want het is vaak zoveel goedkoper dan een gewone kledingwinkel te bezoeken.

Sportdoelen
Voor de nieuwsgierige aagjes. Mijn sportdoelen zijn: doel 1 is dus volgend jaar een Marathon te kunnen lopen. Doel 2 is om in 2020 Forza4energy4all te lopen in Italie. Fietsen is ook een optie, maar omdat ik dus niet de middelen heb om een fiets etc te kunnen betalen blijft het bij hardlopen.

Als iemand wil sponsoren zeg ik geen nee. Want Forza4energy4all is voor een goed doel. Het is om onderzoek naar een levensreddend medicijn te financieren.

Een marathon voor volgend jaar heb ik nog geen definitieve gevonden, maar het liefst ook iets voor een goed doel. dat word nog even zoeken! en hard trainen, dat ook!

Zo jullie zijn voor deze kant weer op de hoogte. Bij vragen, of ik bijv leef. of hoe het mij gaat.
Naast mijn familie te vragen, ik bijt niet, je kan het ook mijzelf vragen. Heb sinds mijn 12e nog steeds hetzelfde mobiele nummer…. Al ruim 10 jaar het zelfde emailadres en als je het niet meer weet, je kan me altijd op facebook, instagram ook nog vinden!

Fijne dag nog!

2 Responses

  1. Gerda
    Gerda at |

    Wauw Anja, je mag nu al trots zijn op jezelf!! Wat een prestatie al zoveel kilo kwijt! En met kleine stapjes lukt het ook..soms een stapje meer en dan soms weer stapjes minder..
    Goed bezig Anja! Ook met je sportdoelen!

    Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.