Opgeruimd – Marie Kondo*

opgeruimd
Eerlijker wijze moet ik zeggen dat dit boek al een poosje ligt. Ik heb het gekregen/gewonnen van Hebban. En ik vond én vind het nog steeds een interessant boek.
Toch bleef het liggen. Net of ik niet de truc wilde leren om echt op te ruimen. Ik was er denk ik daar boven nog niet klaar voor.

Flaptekst:
De Japanse bestseller auteur Marie “KonMari” Kondo runt een befaamd consulting bedrijf in Tokio waar zij klanten help hun rommelig huis (en leven) om te zetten in inspirerende en serene ruimten. Met een wachtlijst van ruim drie maanden is haar organisatie methode een waar fenomeen geworden. Ze schreef vier boeken over organiseren en opruimen, welke vertaald zijn in talen als Koreaans, Chinees, Duits, Frans, Engels en, natuurlijk, Nederlands. Haar meest bekende boek is ‘Opgeruimd!’(The Life-Changing Magic of Tidying up), bestseller in onder meer Japan, de UK en Duitsland en is wereldwijd al meer dan 2 miljoen keer verkocht en meer dan 30 landen.

Mijn mening:
Tot ineens zag ik filmpjes op youtube voorbij komen en ik bedacht me, ik heb een boek van haar!
Maar de filmpjes staken me aan om eindelijk te beginnen met mijn kledingkast uit te mesten.
Na al 19 kilo te zijn afgevallen, en die zijn er ondertussen ook al een poosje eraf. Maar ik had nog steeds praktisch niks weggegooid.
Braaf begon ik en al snel groeide het aantal tassen dat ik naar een kledingruilbeurs ga brengen.
Alles wat te groot is geworden, alles wat niet meer mooi zit. Hup weg. Dingen die ik heel lang heb, sommigen over de 10 jaar- 15 zelfs! Ook weg. Dingen die ik heb gekregen, maar toch niet droeg. Weg. Maar ik moet beseffen dat ik wel wat dingen moet overhouden. Ik wil nu niet een totale garderobe kopen, want er moet nog 19 kilo weg.
Dingen die ik nog steeds mooi vind, maar men mij eigenlijk in kan uittekenen. Sommige dingen ervan mogen deze winter en zomer nog blijven. En mogen dan ook weg. Ze hebben dan lang genoeg en voldoende hun doel gediend.

Opgeruimd Opgeruimd Opgeruimd Opgeruimd

Ik begon in het boek ‘Opgeruimd’ van Mari Kondo. De KonMari- methode en de eerste hoofdstukken maken werkelijk zin!
Hier en daar vind ik het een beetje zweverig. Maar het leest grotendeels  goed weg en je krijgt werkelijk zin om op te gaan ruimen.
Ik begon een paar dingen anders op te vouwen in de twee lades die ik heb, en verrek het ziet er werkelijk rustiger uit!

Daarna las ik weer verder, kleding heb ik dan al getackeld, over mijn boeken twijfel ik nogal. Ik heb dat pas nog gedaan. Ik doe dat best regelmatig omdat ik ook best veel recensie exemplaren krijg.
Ik denk dat ik die categorie met rust laat. Want ik heb ook veel sentimentele boeken. En dat gaat de boek flink vertragen.

Allereerst ga ik op papier zetten waarom. En sorry. Ik houd dat lekker privé 😛
Daarna ga ik de papieren doen. En dan de rest. De Komono categorie. Ik heb al heel veel opgeruimd de afgelopen maanden. Maar ik ga toch nog eens overal door en dan de KonMari versie!

Weet je wat raar is? Ik heb er echt zin in! Please niet verder vertellen 😛

‘Opgeruimd!’ leest toch heel vlot, hier en daar kost het me even moeite er bij te blijven( de zweverige delen) en je denkt dan terug wat ze heeft gezegd en hoe het op van jou toepassing is.

Wat mij opvalt is hoe positief ze is. Iedereen kan het zolang je maar alle stappen doet. Iedereen of je nu moe bent, lui of door de bomen het bos niet ziet. Dat klinkt goed of niet dan?
Op sommige punten zoals loonstrookjes niet bewaren enz. Daar ben ik het niet mee eens.
Ja veel dingen kan je weer opnieuw opvragen. Maar als je werk moeilijk doet, dan kan je de loonstrookjes niet nog eens krijgen en verrek die krengen heb je vaak nodig in Duitsland!
Bewijs is alles hier. Maar eigenlijk kan ik wel alle kassabonnetjes die ik bewaar wel weg doen.
Grote aankopenbewijzen wel bewaren. Dat scheelt al veel zooi!

Opgeruimd
De loonstrookjes en de belangrijkste rekeningen van de afgelopen jaren. Alles in één map!

Het boek is heel overzichtelijk opgebouwd en aan het begin én aan het einde zijn hulpmiddelen om makkelijk iets terug te vinden.

Ben je ook nieuwsgierig geworden? Je kan het boek hier vinden.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 21-02-2019
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

2 Responses

  1. Dionne
    Dionne at |

    Ik ben hier stiekem nog steeds nieuwsgierig naar, ik heb laatst al heel veel opgeruimd en weggedaan, maar dan op mijn eigen manier 😜 vraag me af of er dus nog veel dingen te leren valt. Ik denk vooral misschien de manier van opvouwen die ik nu bij jou weer zie. Het hebben van maar 30 boeken ben ik het natuurlijk niet mee eens 🙊

    Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.