GAIA-trologie – Miranda Peters*

GAIA

Dit keer een drievoudige recensie! Miranda Peters heeft drie boeken geschreven in deze serie en ik kreeg de mogelijkheid om alle drie te mogen lezen. Het laatste deel is net uit gekomen en is ook onderdeel van een blogtour!
Natuurlijk probeer ik ook hier geen spoilers te verklappen. Maar mocht het toch gebeuren. Eigen risico als je op meer lezen klikt!
Lets go!

Flaptekst:
GAIA 1:

Hester is nog maar zeven jaar oud als de auto waarin ze met haar familie zit slipt, over de kop slaat en in brand vliegt. Ze weet haar moeder en zusje te redden, maar haar vader niet en ze geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. Het blijft een raadsel hoe het kan dat ze zelf geen enkel schrammetje heeft opgelopen.
Bijna tien jaar later lijkt ze een gewoon meisje. Ze doet het goed op school, heeft leuke vriendinnen en is populair bij de jongens. En dat wil ze graag zo houden. Behalve haar beste vriendin mag niemand weten wat Hesters geheim is: dat ze bovenmenselijke kracht bezit.
Dan ontmoet ze Siem en wordt ze voor het eerst in haar leven hopeloos verliefd. Alleen is niets wat het lijkt en beleeft Hester dingen waar ze nooit van heeft kunnen dromen – of misschien toch wel?

GAIA 2:
Nu Siem in handen is van een onbekende en onzichtbare vijand, zit er voor Hester maar één ding op: ze vertrekt halsoverkop naar Groningen om hem te zoeken. Sinds ze de waarheid weet over haar bovenmenselijke kracht en de reden dat Siem het met haar heeft uitgemaakt, zet ze alles op alles om hem te redden, maar dat valt niet mee.
Hester wordt gedwongen dingen te doen die ze nooit gedacht had te zullen doen. Ze moet keuzes maken – keuzes die soms onmogelijk zijn, maar toch gemaakt moeten worden. Met grote gevolgen. Hesters hart wordt keer op keer op de proef gesteld. Maar op het moment dat alle hoop verloren lijkt, komt er hulp uit onverwachte hoek.
Zal het Hester lukken om Siem te redden? Hoever mag en kan ze gaan? En wat als niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van de anderen op het spel staat?

GAIA 3:
Hester heeft het moeilijk met het feit dat ze verraden is. Ze moet leren vertrouwen op haar vrienden, het verleden loslaten en zich richten op de taak die voor hen ligt. Die taak brengt hen naar Rhodos, het eiland waar het ooit allemaal begonnen is. Ze is vastbesloten om haar tegenstanders uit de weg te ruimen om haar vrienden en familie te beschermen. Maar gaandeweg komt ze erachter dat de dingen wederom niet zijn zoals ze lijken. Ze beseft dat ze allemaal pionnen zijn in een spel dat twintig jaar geleden al begonnen is en dat hun levens hierna nooit meer hetzelfde zullen zijn.
Voor Hester en haar vrienden begint een race tegen de klok als blijkt dat het verraad groter is dan ze ooit hadden kunnen denken. Dromen en werkelijkheid komen samen wanneer heden en verleden elkaar ontmoeten. Zal het ze lukken om hun tegenstanders te verslaan? Of zit er nog een addertje onder het gras?

Mijn mening:
Wow, waar zal ik beginnen? Bij het eerste boek denk ik maar.
Boek 1 Hart van Glas. Toen ik begon kwam het mij een beetje te langzaam op gang. Ik kon hem rustig aan de kant leggen en een aflevering Criminal minds kijken. Ook had ik het gevoel dat ik in het boek Silber zat. Het is niet het zelfde verhaal maar een element komt nogal overeen én nuja ik was bang voor herhaling. Wat gelukkig niet het geval was/is. De dag erop, greep het verhaal mij ineens bij de kladden en kon ik gewoon niet meer stoppen.  Waar is boek 2?! De gevoelens van schuld. De verrukking van verliefdheid. Ik vind het heel goed weer gegeven. Yf vind ik een schat van een meid. En zo hemels, die meiden zijn leuk met foutjes en heerlijke nuchterheid.

Boek 2 Hart van Vuur. 
In dit boek kwamen elementen mij voor van The Hungergames. Gelukkig niet heel storend. Bijv. de Love triangle.  ‘T zusje.  Wil ook niet te veel verklappen. Maar het zou mij niks verbazen als de schrijfster deze boeken (graag) heeft gelezen.
Ook dit boek leest heel vlot, al vond ik op blz. 65(ebook) een raar dingetje. ‘en een stukje van het bootje van Siems vader’
Euhm dat bootje is vernield in boek 1.
Ook op bladzijde 140 van 250 staat iets mafs geloof ik ‘Ze wenkte met haar linkerhand de mannen die nog altijd bij de deur de wacht stonden te houden. IN HUN HAND hield ZE een pistool.’ Ik kan hem gewoon niet rijmen. Maar behalve dit is niks anders opgevallen.
Het verdriet voelt levensecht en word mooi uitgebeeld. Ook de vrienden zijn leuke personages die eigenlijk allen wat toevoegen in het verhaal. Alle met een eigen karakter, en menselijke trekjes dat maakt dat ik ze zou mogen.

Boek 3 Hart van Smaragd.
Waar komt in hemelsnaam die Smaragd vandaan? Haar ogen? Hmm.
Het gevoel dat in deel 2 ookal opkwam is dat de serie van ‘In de ban van de wolf’. Ook hier heb ik gevoel dat er elementen gebruikt zijn. Serum. Menselijke testen. Mensen die totaal van de padje af zijn. Geen plagiaat zou ik zeggen maar die elementen lieten me daar aan denken.
Ook dit boek leest vlot al word het wat ongeloofwaardiger. Wat? Is dat mogelijk dan? Sommige dingen worden door mensen te snel geaccepteerd. Of te makkelijk onder t kleed geschoven.  Hoezo met een lijk in een vliegtuig, hoe verklaren ze thuis dat hij overleden is? Maar daarin tegen krijgen ze wel genoeg moeilijkheden over zich heen en de meeste dingen zijn goed uitgedacht en kloppen ook zover ik weet. Je leeft mee met ze. Het zusje vind ik een element wat ik in dit boek een beetje overbodig vind. Een kind van 14? Verder had ik het gevoel dat Mirella een beetje te volwassen deed voor haar leeftijd. Ookal bleek later dat ze al meer dingen had overleefd.

Conclusie voor de hele serie:
Ontzettend fijn geschreven. Leuk dat het meeste in Nederland afspeelt. Sommige dingen gaan net de geloofwaardigheid voorbij. Maar gezien de rest, is het qua geloofwaardigheid eigenlijk heel goed gedaan. Na de eerste moeizame 40 bladzijdes, had het verhaal me beet en wilde ik enkel meer! Het idee met de dromen is gewoon weg geniaal bedacht en uitgevoerd! ’t Klopte gewoon en dit is denk ik één van de redenen dat het verhaal zou goed doorlas! Want in elk boek worden een paar tipjes van de sluier opgeheven. Maar pas in het laatste boek, aan het einde word pas alles duidelijk!

Nieuwsgierig geworden naar deze serie? Je kan hem hier of hier vinden! Of gewoon bij de plaatselijke boekhandel!

Wil je nog meer overtuigd worden? Bij het laatste deel hoort een blogtour! Kijk hier voor de namen en data!

GAIA

 

 

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 25-02-2019
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

One Response

  1. Donna
    Donna at |

    Nog niet van de serie gehoord, maar ze lijkt me super. Misschien toch aan mijn tbr-lijstje toevoegen. Erg leuke en goede recensie! ♡

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.