Interview met T.M. Zaan

 T.M. Zaan

Met schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik mijn blog dusdanig heb verwaarloosd, dat het pareltjes van interviews nog in concepten stond, maar nooit helemaal klaar voor publicatie. Ook deze van Tessy Zaan aka T.M. Zaan . Omdat de geïnterviewde en ik toch best wat tijd er ingestoken hebben, komen ze toch online. Ookal is het jaren later. Ja het was voor 2018 bedoeld! Yes i know shame on me. Ik neem alle schuld op mij. En ik geef het leven de schuld. 😛
Houd er dus rekening mee met het lezen dat de antwoorden niet helemaal up-to-date kunnen zijn. De eerdere interviews kan je hier vinden.

Graag wil ik jullie voorstellen aan T.M. Zaan ofwel haar roepnaam is Tessy en omdat er al meerdere auteurs onder haar naam Tess publiceren heeft Tessy voor haar voorletters gekozen. Omdat dit een interview is over haar en haar boeken zal ik dan vanaf nu ook haar voorletters gebruiken. T.M. is geboren in 1974 en woont in een dorpje onder de rook van Eindhoven. Ze heeft twee kinderen, een zoon van 22 en een dochter van 13 en werkt als salarisadministrateur. Onder T.M.  haar hobby’s vallen solitair in haar leven lezen en schrijven. Maar ook concerten en festivals bezoeken doet ze graag. Uitgaan en gezellig borrelen doet ze daarintegen niet graag.

Op naar de vragen en antwoorden voor T.M. en ik moet zeggen ze bevatten tekst en info en dat vind ik heerlijk! Ga lekker mee!

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie mee willen drinken?
Laten we er een wijntje van maken, dan zou ik dat graag doen met Jeaniene Frost of J.R. Ward dit lijken mij echt personen waar ik wel een gezellig gesprek mee kan voeren.
Ik heb hun boeken ook bijna allemaal gelezen en kijk uit naar de nog uit te komen verhalen.
Zij schrijven Urban Fantasy, maar hoewel ze ook vertaald zijn heb ik alleen de originele versies gelezen.
Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Nee, eigenlijk niet. Als je romance of fantasy leest dan heeft ieder boek denk ik wel een mooie omslag. Ik kijk daarom het liefst naar de omschrijving en of de schrijfstijl en onderwerp me aanspreekt.
Mogelijk heb ik me wel vaker laten misleiden door een lelijke boekomslag. Die lees ik namelijk nooit en mogelijk dat ik daardoor mooie pareltjes heb laten liggen.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt? 
Poeh, da’s een moeilijke, spreken over debutanten die met veel poeha zijn uitgebracht en waar ik niet over te spreken ben, die weet ik wel een. Maar heb ik het laatste jaar debutanten gelezen die indruk op mij hebben gemaakt? Ja ik denk van wel. De Chaos en Structure serie heeft me verrast en zo ook Circus Cesaria en als je de boeken niet kent. Dan moet je ze echt even opzoeken. Maar een auteur die de afgelopen maanden veel indruk op mij heeft gemaakt is Ursula Visser. Met haar zit ik in een schrijverscollectief dus ik kan haar gemakkelijker van dichtbij volgen maar het tempo waarin zij boeken uitgeeft en ook de verschillende genres. Naast de overige dingen die ze doet daar neem ik mijn petje voor af.
Ik zou willen dat ik zo’n focus zou kunnen hebben als zij.

Drinkt u liever thee of koffie?
Beide, overdag thee en s’ avonds terwijl ik aan het schrijven ben het liefst een kop Wiener Melange.

Wat is uw favoriete boek dat u zelf heeft geschreven?
Prijs van vertrouwen, mijn debuut, daar ben ik wel heel erg trots op. De reacties van lezers krijgen me nog steeds aan het blozen maar heerlijk gewoon dat ik mensen kan vermaken met mijn verhaal. Op dit moment zit ik in de afwikkelende fase van STAGE! en van dat verhaal geniet ik ook.

Ik schrijf wat ik zelf wil lezen, dus de ruwe verhalen die ik in mijn hoofd heb, of deels heb uitgewerkt zijn eigenlijk allemaal wel favoriet.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Voor ik uit bed kom, mijn e-reader pakken en even een paar bladzijdes lezen, het is echt het laatste wat ik doe en het eerste wat ik doe op een dag. Meestal lees ik tot de douche vrij is en dan start ik de dag met een heerlijke douche.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar? Wat leest u nu?
Oh absoluut, ik verorber boeken. Zoals ik al stelde is het het eerste en het laatste wat ik doe op een dag. Ik kijk eigenlijk nooit TV en daarom kan ik soms wel twee tot drie boeken per week lezen. Heerlijk.

Op dit moment lees ik Evolutie van Ursula Visser. Ik heb het op de dag van release aangekocht en ik ben aan het genieten.

Bent u een honden of een kattenmens?
Beide, ik hou van honden en van katten en toch heb ik er geen. Enkele jaren terug is mijn lieve Mechelse herder Sita overleden en ik weet dat ik nooit meer zo’n beestje krijg als haar. Verder vind ik het ook niet eerlijk tegenover zo’n beestje omdat ik er gewoon de tijd niet voor heb.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ja ik doe heel veel research, praat met zoveel mogelijk mensen over van allerlei aspecten die gebeuren in mijn boeken. Van de vluchttijden tot hoe security bij festivals en concerten werkt. Het moet ook kloppen. Er heeft ooit iemand een opmerking gemaakt dat het ongeloofwaardig was wat ik schreef. Dat durf ik dus te weerleggen. Eigenlijk moet alles kloppen en daarom ben ik ook nog nooit eerder verrast geweest. Maar als dan dingen die ik schrijf bevestigd worden door mensen met wie ik praat en mijn verzinsels en aannames echt kloppen dan vind ik dat ook wel stoer. Helaas nog niet door iets echt verrast. Ik hoop dat dat nog eens gebeurd.

Wat is je favoriete liedje aller tijden?
Closer To The Edge van Thirty Seconds To Mars.

 

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Oh jee, overal. Ik heb een schrijfhoekje op mijn slaapkamer ingericht als ik alleen wil schrijven. Maar zit vaak op de laptop in de woonkamer zodat ik er erbij ben en toch iedere avond kan werken.
Hoe bent u begonnen met schrijven?
Op vakantie, ik had een boek bij. The Host van Stephanie Meyer en ik kwam er maar niet doorheen. Een grote reden hiervoor was dat zij heel veel achtergrond informatie geeft. Met, toen een klein kind kwam ik er dus niet door heen.
In een opwelling ben ik gestart om het boek te schrijven dat ik zelf zou willen lezen en zo is Prijs van vertrouwen ontstaan. Na twee weken vakantie was het verhaal in de ruwe vorm af.
Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? Hoeveel kinderboeken en hoeveel romans?
Op dit moment is alleen nog Prijs van vertrouwen uitgebracht. Stage! zal dit jaar volgen. Dit zijn de eerste twee romans van de Black-serie. Hoeveel boeken deze serie zal gaan bevatten is nog niet duidelijk. Ik heb in ieder geval nog genoeg materiaal voor nog zo’n drie delen.
Jaren terug ben ik gestart met een kinderboek en misschien dat ik die ooit zal gaan afmaken. Maar first things first, eerst de Black-serie af.
Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
De kinderboeken, wat ik net aangaf is Urban Fantasy over Elven.
Heel graag zou ik de tijd krijgen om die helemaal uit te werken.
Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Hoewel in mijn boek alle emoties voorbij komen, probeer ik niet te veel op het negatieve te blijven hangen.
Er is in mijn mening al genoeg ellende in de wereld en ik lees daarom graag over dingen die leuk zijn of in ieder geval leuk eindigen.
Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Ik zou het heerlijk vinden als ze mijn boeken serie zouden verfilmen, of nog beter er een soort soap van zouden maken. Omdat mijn boeken gaan over zeer aantrekkelijke mannen zou ik dan ook graag nauw betrokken zijn bij de casting. Hahaha. Jason Mamoa en Channing Tatum, Nick Bateman, (weet alleen niet of die kan acteren) Joe Manganiello, Brant Daugherty… Ik kan zo nog wel even door gaan.. En voor Gia zou ik dan graag Emeraude Toubia willen casten.
Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
In Prijs van vertrouwen noem ik op een gegeven moment de Elvan Saga. Dit is het Urban Fantasy kinderverhaal dat ik nog helemaal uit wil werken. Een ander klein detail wat redelijk geheim is dat mijn boeken natuurlijk pure fictie zijn, maar er echt wel dingen in zitten die ik haal uit mijn leven, mijn vriendschappen en ervaringen.
Ik denk dat de kracht van het verhaal is, dat iedereen zich wel op een bepaalde manier kan identificeren met een van de karakters.

Dankjewel T.M voor dit uitgebreide interview en je geduld. Ben je benieuwd naar T.M.’s boek? Klik dan hier.
Ook heb ik haar debuut mogen recenseren, die kan je hier vinden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.