Interview met Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans, over haar valt zoveel te zeggen én te lachen. Haar in het echt mogen ontmoeten begin 2018. Daarna via facebook veel gebabbeld, thema? Boeken, schrijven en andere dingen waarom we kunnen lachen. In 2019 op het Valentijn festival hebben we elkaar nog een x ontmoet, en nuja 2020 vergeten we gewoon maar helemaal. Tamara staat bekend om haar humor en uitstekend geschreven boeken. Uitstapjes naar verschillende genres. Maar als je het mij vraagt zijn haar laatst uitgekomen feelgood boeken zoals ‘De mooiste dag van je leven’, ‘Plankenkoorts’, ‘Alles op het spel’ haar meest sterkste hersenspinsels tot nu toe. Ik had eerder boeken van Tamara gelezen en die vond ik al erg goed en je merkt dat ze ontzettend gegroeid is.  Tamara staat bekend om haar liefde voor Sushi, mooie jurkjes, haar grumpy naakte kat, haar boeken, haar ongelooflijke talent om de grappigste dingen te beleven, dit alleen, of samen met haar zoon of samen de liefde van haar leven. Patrick.  Als je haar nog niet kent, raad ik je aan dit leuke interview te lezen en dan als de wiedeweerga haar boeken te lezen.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Colleen Hoover en Stephen King op schrijfgebied, omdat ik zo zou willen kunnen schrijven als zij en ze mijn lievelingsboeken geschreven hebben. Mijn man omdat hij me geleerd heeft dat niets te gek is en dat je alles kunt bereiken als je het maar graag genoeg wil en er hard genoeg je best voor doet.

Drinkt u liever thee of koffie?
Van warme dranken drink ik alleen pepermuntthee of chocomel, koffie lust ik niet.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Mijn kat uit haar kamertje laten. En na de gewone dingen als aankleden en zo, mijn mail checken en beantwoorden. En dan schrijven. Of boodschappen doen. Afhankelijk van welke dag het is.

Hoeveel boeken heeft u geschreven?
Heel veel. Maar als we het hebben over boeken die je nog kunt kopen, dan zijn het er vier: ‘De mooiste dag van je leven’, ‘Plankenkoorts’, ‘De kreeft’, ‘Alles op het spel’ En dan heb ik het nog even niet over wat er nog allemaal aankomt.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Plankenkoorts. Omdat ik mijn eigen opa in dat boek heb gestopt én een van mijn lievelingszangers. Omdat ik zoveel in dat boek zelf heb meegemaakt en ik kan er dan ook enorm van genieten als iemand in een recensie schrijft ‘Ik kon de liefde voor opa en oma voelen.’ Dan is het voor mij geslaagd.  Hoewel ‘De mooiste dag van je leven’ ook wel speciaal was, omdat ik het contract bij LS al binnen had na de eerste 20.000 woorden en de samenvatting. Weten dat je boek bij zo’n grote uitgever uitkomt schrijft toch anders dan nog niet weten wat je ermee gaat doen.

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Mijn man was met onze auto naar de monteur geweest. DACHT IK. Ik zat met mijn laptop en koptelefoon op te werken. Hij kwam naar huis en hij was een beetje onrustig. Door de woonkamer ijsberen, wel tien minuten. Ineens zegt hij: ‘Ik heb de auto gewassen.’ Dus ik dacht: ‘Ja nou en dat doe je wel vaker.’ Hij weer: ‘Je moet even naar buiten kijken.’ Ik zat op de bank bij het raam, draaide met mijn ogen: De oprit is vijf meter verderop. Van zo’n afstand kan ik toch niet zien dat de auto gewassen is. ‘Kijk nou even.’ Dus ik schoof het gordijn aan de kant, en heb toen tien minuten sprakeloos naar buiten zitten kijken omdat ik mezelf aankeek. En mijn boeken. De hele auto was bestickerd en roze. Een van de vele grappige momenten, niet de allergrappigste, wel de allerspeciaalste en zo lief!

Tamara


Wat zijn uw hobby’s?

Lezen, schrijven, filmen, sieraden maken, in het bos wandelen en naar het theater of de bioscoop gaan. Winkelen. Oh en bakken. Maar helaas kan ik dat niet zo goed en is het vaker zwart dan eetbaar. Als ik dit zo lees denk ik: Jeetje wat ben jij saai.
(Dan zijn we samen saai :D)

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik ben een enorme lezer. Mijn boekenkast puilt uit, de boekenkast boven puilt uit en die e-reader heeft niet echt geholpen omdat ik boeken meestal ook nog van papier koop. Daarnaast krijg ik vaak boeken om te proeflezen of als bedankje of omdat ik ze vertaald heb of iets anders, dus ze blijven maar komen. Ik lees ongeveer 150 boeken per jaar, plus de dingen die ik in opdracht lees.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
‘Twee prinsen’ van Jackie van Laren. Dat had ik al gelezen op facebook, maar nu ik niet steeds verder hoef te klikken is hij nog veel leuker.

Waar en met wat zit u als u schrijft? 
Gewoon met mijn laptop. Het maakt niet uit waar. Soms op de bank, soms aan de tafel. Ook wel eens boven aan het bureau, in bed, of in de tuin. Waar ik op dat moment zin in heb.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee. Soms zet ik mijn telefoon en internet uit zodat niemand me kan storen. Maar dat wil ik niet echt een ritueel noemen, gewoon slim.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het laatste. Ik gooi soms (meestal) op het laatste moment alles nog om, en heel vaak blijft er weinig van het originele idee over. Maar dat is juist leuk. Behalve als je er halverwege achter komt dat je een enorm domme fout hebt gemaakt en je dus de helft van je boek moet omgooien. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Maar daar heb ik van geleerd en dat heb ik nooit meer gedaan daarna.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Als ik ergens over wil schrijven doe ik dat gewoon. Ik heb alleen op dit moment veel te veel te doen en veel te weinig tijd, en ben met zoveel dingen bezig (Geen betere tijd dan de tijd dat je toch niets buiten de deur kunt doen) dat ik moet wachten met nieuwe dingen!

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Corona, op dit moment. Omdat we het in het dagelijks leven al overal zien, hoef ik het ook niet nog eens in boeken tegen te komen. Ik las laatst een boek dat begon op een vliegveld, mensen met mondkapjes, ze deed haar mondkapje naar beneden om haar foto te laten controleren, en ik was er al meteen klaar mee. Ik heb niet verder gelezen. En verder, eigenlijk niet. (Ook al levert dat meestal nog wel gezeik op omdat mensen problemen hebben met de raarste dingen.) Ik schrijf wat ik wil schrijven en als iemand daar niet mee eens is, tja… Je kunt niet voor alle smaken koken. Eh… schrijven.

Laat je je graag misleiden door een mooi boekomslag?
Nee. Ik lees alleen de achterkant.  Heb hier even over nagedacht maar het antwoord dat ik hierop moet geven voegt helemaal niets toe…
(Sorry mensen, zoals Tamara zegt het voegt niks toe, behalve humor. Ik zelf moest heel erg lachen door dit antwoord en daarom blijft hij staan :D)

Tamara

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
De meeste dingen schrijf ik gewoon omdat ik wel ongeveer weet wat ik ermee wil en daarna ga ik ze opzoeken. Het kost niet veel tijd omdat het alleen fact-checken is. Kijken of het wel kan, of je wel in drie uur van plek A naar B kunt, dat soort dingen. Maar ik zorg wel altijd dat het klopt. Ik ben nog nooit tegen iets aangelopen dat me verrast heeft, want meestal klopte het wel wat ik zei, omdat ik meestal schrijf over dingen die ik ken of weet.

Wat is uw favoriete quote?
Je kunt beter spijt hebben van wat je hebt gedaan, dan spijt hebben omdat je iets niet hebt gedaan.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
‘De mooiste dag van je leven’ als voorbeeld: Ik bedenk een thema. In dit geval een bruidsjurk in een kringloopwinkel. Daar ga ik alles omheen bedenken. Waarom hangt hij daar, hoezo, wat gaat ze ermee doen. Dan ga ik schrijven. Zou best een slap verhaal zijn op deze manier, dus onder het schrijven denk ik: Wacht, als ik nou dit of dat…. En dan gaat het vanzelf. Maar ik weet terwijl ik aan het boek begin nog niet hoe het af gaat lopen. Vooral bij ‘Alles op het spel’ was dat nog even een dingetje omdat dat eerst een heel ander einde had. En het bleef maar verkeerd voelen, tot ik ineens doorhad wat ik moest doen om het wel goed te maken. Die was wel lastig.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Veel schrijven. Elke dag. Veel lezen, liefst ook elke dag. En volhouden. Blijven schrijven. Niet na 30 afwijzingen denken ‘Ik kan maar beter stoppen.’ Dan ga je boeken lezen en workshops volgen hoe het wel moet om jezelf te verbeteren, doe je het de volgende keer nog eens maar dan beter en dat hou je vol tot het zover is… 😉

En dit was het alweer mensen voor dit interview. Ik hoop dat jullie het leuk vonden 😀 Dankjewel Tamara voor dit interview. Ben je benieuwd naar Tamara‘s boeken? Klik dan hier. Ze heeft nu ook boeken in de Koboplus staan en er zijn zelfs luisterboeken! 

En superleuk, JIJ kan kans maken op één van haar boeken ‘Plankenkoorts’ 2x hier en 1 x op mijn Instagram 
Wat moet je doen om kans te maken:

1. Laat een commentaar onder het interview met welke vraag jij het leukst vond.
2. Like mijn en Tamara’s facebookpagina!( de juiste pagina van Tamara :P)
3. Deel dit interview!

Niet verplicht, maar de facebookpagina van Luitingh- Sijthoff een like geven is wel zo aardig omdat ze deze winactie mogelijk maken!

Meedoen kan tot de 28e Februari 2021 20:00!

Ps. kijk niet naar mijn super awkward koppie op de foto’s 😛

*Foto’s zijn van Tamara Haagmans, Luitingh-Sijthoff, Freepik en mijzelf*

7 Responses

 1. Ka8leen
  Ka8leen at |

  De mooiste vraag vind ik de vraag van de favoriete quote, een mooi antwoord ook !
  (Het interview gedeeld op FB en de beide pagina’s geliked)

  Reply
 2. Loraine
  Loraine at |

  Ik waag ook graag zo een kansje (doe ook mee via Instagram).
  De leukste vraag vind ik of ze nog schrijftips heeft. Zou zelf ooit graag een boek schrijven, ik neem de tips dus zeker mee!
  (Ik heb het interview gedeeld op mijn Facebook en de pagina’s die ik nog niet had geliked nu wel geliked).

  Reply
 3. Alice appolonia
  Alice appolonia at |

  Ik heb geen facebook met deze pseudoniem maar ik volg jullie op instagram
  de leukste vraag is het motto maar ze zijn allemaal leuk. Ik hoop dat ik win dan kan het boek in mijn mknibieb als ik het gelezen heb!

  Reply
 4. Sabina
  Sabina at |

  De leukste vraag vind ik die van haar favoriete quote… omdat dat ook de mijne is. Nu heb ik wel meer gemeen met Tamara, maar helaas niet het talent om te schrijven. Wel het talent om maffe blunders te begaan en er zelf het hardste om te lachen!!
  Dank je wel voor dit heerlijke interview!

  Reply
 5. Marion Westerhof
  Marion Westerhof at |

  “Laat je je graag misleiden door een mooi boekomslag” omdat ik me dus wel laat VERleiden door een omslag. Als de omslag me aanspreekt heb ik dus weer een nieuw boek in de kast…

  Reply
 6. Michelle Prins
  Michelle Prins at |

  De vraag:
  Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
  Echt zo tof en wat een verrassing.

  Superleuk. En vooral blijven schrijven.

  Reply
 7. Diane kooistra
  Diane kooistra at |

  Hoi leuk interview!
  Ik vond de vraag over wat ze zelf leest erg leuk. Leuk om te zien wat schrijvers lezen.

  Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.