Interview met Chantal Claassen


Chantal
Chantal Claassen is een nieuwe naam in feelgoodwereld. Zij debuteert met de roman ‘Flessenpost‘ een eerste deel van de serie over de Beachclub Espreranza bij uitgeverij Zomer & Keuning. Hoewel ik nog geen boek van Chantal heb kunnen lezen was het korte verhaal in de brochure van Z&K een prima warmmakertje voor de schrijfstijl van Chantal! Raad ik je aan het ook te lezen! Chantal is 46 woont in het mooie dorp Udenhout vlakbij Tilburg in de provincie Brabant samen met haar man Jeroen en kinderen, Femke van 16 en Ramon van 14. Naast het schrijven werkt Chantal als een communicatiemedewerkster/bestuur secretaresse bij een stichting in het basisonderwijs. Haar boek komt pas over 2 dagen, op 9 maart uit en wil je net als ik op de hoogte gehouden worden? Hier vind je haar facebookpagina!
En dan gaan we nu naar mijn lijstje met vragen, al kunnen we dat -tje wel weg laten 😛

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Als het gaat om een bepaald persoon, heb ik niet echt een voorbeeld. Wel heb ik bewondering voor mensen met doorzettingsvermogen in het algemeen. Mensen bij wie het glas half vol is, die doorgaan en kunnen relativeren.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Mm lastige vraag. Ik hou van liedjes die een krachtige emotie oproepen, zoals ‘Imagine‘ (John Lennon). Ook ben ik dol op ‘Avond’ (Boudewijn de Groot) en houd ik van de singersongwriter Passenger (bekend van ‘Let her go‘).

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Naar het koffieapparaat lopen! Zonder koffie komt er niks uit mijn handen 🙂

Drinkt u liever thee of koffie?
Koffie dus, 100%!

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik zet in grote lijnen een frame uit voor het verhaal, waarbij ik streef naar zo’n 1500 woorden per hoofdstuk. Dit doe ik om een goede balans te krijgen in het verhaal en niet te ver uit te weiden. Per hoofdstuk weet ik wat het doel ervan is, waar ik heen wil om het verhaal voort te stuwen, maar verder schrijf ik de scenes het liefst spontaan/uit de losse pols. Het was even zoeken, maar ik ben er intussen achter dat deze werkwijze voor mij persoonlijk het beste werkt.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Jesse (Flessenpost)… dat is voor mij echt de ideale man 🙂

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Ik schrijf nooit ’s nachts, maar overdag en ’s avonds voor de televisie heb ik google docs (waar mijn verhaal in staat) op mijn telefoon openstaan, voor het geval ik een idee krijg. Wel komt het soms voor dat ik middenin de nacht een goede ingeving heb. Dan pak ik mijn telefoon en krabbel ik er een notitie in.

Wat zijn uw hobby’s?
Zo’n beetje alles wat niet kan door Corona… Vrije tijd heb ik niet veel, maar als ik dan toch een momentje voor mijzelf heb, Netflix ik graag (bij voorkeur Scandinavische series). Ook hou ik ervan theaters en concerten te bezoeken, luister ik graag naar muziek en doe ik leuke dingen met vriendinnen (statten, stedentrips, bioscoop, etentjes, terrasje pikken). Mezelf nestelen op de bank met een goed boek staat ook hoog op mijn favorietenlijstje.

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Ideeën poppen op de meest onverwachte momenten op, vooral als ik ontspannen ben. Inspiratie kan iets zijn wat iemand in mijn omgeving meemaakt, een voorval op het werk, iets uit mijn jeugd wat me is bijgebleven. Of tijdens een strandwandeling een fraaie strandtent zien en bedenken dat dit een mooie setting is voor een boek…

Hoe is het om een debutant te zijn?
Een rollercoaster! Ik heb het geluk dat ik al snel een uitgeverij vond die in mij geloofde. Op het moment dat ik met Zomer & Keuning in aanraking kwam, was ik pas net begonnen met schrijven. Ik knijp mezelf nog regelmatig in de arm of het allemaal “echt” is. Een “rollercoaster”: Mijn schrijf carrière dendert voort. Het is fantastisch en tegelijkertijd ontzettend spannend om mijn verhalen te delen met de buitenwereld. Dat iedereen straks een mening heeft over datgene wat ik heb bedacht en waar ik zelf helemaal achter sta.

Wat is het grappigste wat u heeft meegemaakt door het schrijven?
Door het project waarmee ik bezig ben, heb ik andere auteurs leren kennen waarmee ik fanatieke WhatsApp correspondentie heb. Regelmatig hebben we de grootste lol. Om werkelijk alles!

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Ik vind het belangrijk dat personages levensecht zijn. Herkenbare personages met geloofwaardige dialogen en herkenbare karakters, van wie je als lezer gaat houden. Een boek moet je bijblijven en onbewust een bepaalde boodschap meegeven aan de lezer.

ChantalZijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Teveel negativiteit. Chloe in Flessenpost heeft een lastige jeugd gehad. Dat zou kunnen uitmonden in een dramatisch betoog. Ik probeer lastige thema’s op een luchtige manier aan de kaak te stellen, uiteraard wel met behoud van diepgang. Ik vind het belangrijk dat lezers een boek kunnen dichtslaan met een lach op hun gezicht en een heerlijk, licht gevoel. Ook clichés probeer ik te vermijden. Zeker in romans liggen die namelijk op de loer.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Tegen beter weten in‘ Charlotte de Monchy

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Zeker! Constant eigenlijk. Zo beleeft in Flessenpost Chloe’s oma haar laatste weken. Omdat Chloe is opgevoed door haar oma, hebben zij een bijzondere band. Ik ga dan op zoek naar artikelen en verhalen van vrouwen die een soortgelijke emotie ervaren. Ik probeer me zoveel als mogelijk in te leven in de gevoels- en gedachtewereld van mijn personage. Dit om Chloe een levensecht karakter te kunnen geven. En om een beeld te krijgen van  het werken in een Beachclub, reisde ik naar Hoek van Holland om het interieur van zo’n locatie grondig in me op te nemen en sfeer te proeven. Ook ga ik dan met mijn ogen dicht op het strand staan en gebruik ik al mijn zintuigen om die ervaring daarna te kunnen opschrijven. Geen straf toch 🙂

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Ja. Soms is een boekomslag zo uitnodigend, dat ik het boek alleen daarom al niet kan laten liggen… Dit overkomt mij regelmatig.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Niet echt. Het enige ritueel is dat ik muziek opzet die past bij de scene die ik op dat moment schrijf. Dat vind ik heel belangrijk. Muziek helpt me om de juiste emotie op te roepen en in een flow te raken.

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
Het zou te voor de hand liggend zijn om mijn man en kinderen te noemen, dus ga ik voor… mijn telefoon (even nadenken hoe op te lossen zonder accu), een e-reader en een tandenborstel met tandpasta.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of lieve iemand die u niet persoonlijk kent?
Een heel goede vriendin van mij is erg betrokken bij mijn auteurswerk. Ze leest vanaf het begin mee en is niet alleen ontzettend kritisch, maar ook erg vindingrijk. Zij leest vooral mee op verhaallijn, logica en geloofwaardigheid. Daarnaast heb ik nog twee proeflezers die lezen zoals de “echte” lezer: leest het lekker, spreekt het verhaal aan? Persoonlijk vind ik proeflezers onmisbaar.

Hoeveel boeken komen er nog aan? Buiten de serie waar ‘Flessenpost’ toebehoort?
Ik ben op dit moment, naast mijn Beachclub Esperanza-serie, met iets heel gaafs bezig. Helaas kan ik daar nog niks over zeggen, behalve dan dat het een heel tof project is! Daarnaast verschijnt er buiten het vervolg op ‘Flessenpost’ nog een door mij geschreven novelle in de zomer. En verder… hoop ik daarna ieder jaar een boek te kunnen schrijven, als dit mij gegeven is!

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Dan leg ik het verhaal een paar dagen of langer weg en ga ik zelf lezen om mijn gedachten te verzetten en nieuwe inspiratie op te doen. Ook spar ik regelmatig met mijn lieve Z&K collega-auteurs Saskia Oudshoorn en Renee Olsthoorn, mijn redacteur Petra Kruijt of met mijn goede vriendin, de meest kritische proeflezer (die ik hierboven al noemde).

Waar en met wat zit u als u schrijft?
In maart 2021 ben ik verhuisd en sindsdien de trotse eigenaresse van een schrijfzolder. In ons vorige huis schreef ik op mijn slaapkamer (niet ideaal), maar een zolder waar je heerlijk notities kunt later rondslingeren, je eigen muziek kunt afspelen en je jezelf helemaal kunt terugtrekken is echt een rijkdom. Afgelopen zomervakantie in Oostenrijk barstte ik van de inspiratie en liep ik hele dagen met een notitieblok op zak. De bergen bleken een fantastische plek om me te focussen op mijn verhaal ‘Flessenpost’ en in de juiste flow te komen. Voor herhaling vatbaar dus.

Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
Ik heb niet echt een lievelingsboek, maar de boeken van bv Esther Verhoef verslind ik.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
Nee hoor, ik kan overal schrijven. Als ik eenmaal in mijn verhaal zit, is er niks wat mij afleidt. Behalve mijn telefoon, die gaat dan ook standaard op dempen als ik schrijf.

Wat verwacht u van een proeflezer?
De functie van proeflezers kan verschillen. Zo kijken sommige proeflezers naar het plot, logica terwijl anderen het boek vooral gaan “proeven” als doelgroep lezer. Bovenal vind ik het belangrijk dat een proeflezer eerlijk is: de complimenten neem je later, als het boek verschenen is, wel in ontvangst 🙂

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Sta open voor opbouwende kritiek. Het is niet leuk als je “kritiek” krijgt op het werk, waarin je je ziel en zaligheid hebt gelegd, maar bedenk dat nu eenmaal niemand in staat is een perfect boek af te leveren. Zeker niet als het een eerste versie betreft! Ook de grootheden onder de auteurs krijgen te maken met rode strepen en feedback van hun redacteur. Uiteindelijk word je er beter van! En blijf zelf ook veel lezen; ook daar leer je ontzettend van.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Houd social media in de gaten, want binnenkort volgt meer informatie over mijn geheime project…

Dankjewel Chantal voor je tijd en alle moeite! Wil je meer weten over Chantal’s boek en komende boeken in de toekomst? Klik dan hier.
Volgende week komt het interview van Marina Folkers online! Ps. Heb je de andere interviews al gelezen?

*Foto’s zijn van Chantal Claassen, Zomer & Keuning, Kayn Segaar, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.