Interview met Marina Folkers

Marina
Marina Folkers, een naam die steeds vaker oppopt en zie alle ogen doen laat glimmen van hebberigheid als je de covers ziet van haar boeken! Ik zelf heb helaas nog geen enkel boek van haar in de boekenkast staan. Maar ik hoop dat daar nog verandering in gaat komen. Marina is getrouwd en heeft met haar man een hele lieve zoon. Bij de familie horen ook twee katten. Marina houd van wandelen, is een enorme dierenliefhebber en ze luistert ook graag naar muziek. 
Haar favorieten landen zijn Frankrijk en Engeland, deze landen zijn dan ook vaak terug te vinden in haar boeken. Naast dat heeft Marina ook Frans gestudeerd. Nou daar heb ik veel bewondering voor, Frans is een moeilijke taal! Verder houd ze van koffie drinken op terrasjes en het is te hopen dat dit jaar weer mag!
Onlangs heeft ze twee contracten mogen ondertekenen. Een historische feelgoodroman, die in het najaar van 2021 zal verschijnen bij Zomer & Keuning Romanserie. En een feelgood die in Februari 2022 verwacht word bij dezelfde uitgeverij. Nu gaan we ieder geval lekker genieten van dit interview met Marina!


Bent u een honden- of een kattenmens?
Ik ben absoluut een kattenmens, maar eigenlijk hou ik van alle dieren. Ze hebben allemaal iets bijzonders.

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Als kind schreef ik graag verhalen, maar dat is op een gegeven moment op de achtergrond verdwenen. Het werd van huis uit niet aangemoedigd en uiteindelijk koos ik een opleiding die ook niets met schrijven te maken had. Eerst agogisch werk en later ging ik Frans studeren. Stiekem gebruik ik de kennis die ik op beide opleidingen heb opgedaan toch voor mijn boeken! Heel veel jaren later heb ik als freelancer artikelen geschreven voor een tijdschrift voor Frankrijkliefhebbers. Na de geboorte van mijn zoon kreeg ik ineens de tijd en de gelegenheid om aan een roman te werken. Die verscheen in 2015: Faye en Sean.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Wakker worden. Daar heb ik erg veel moeite mee, zelfs als ik al uit bed ben 🙂

Hoeveel boeken heeft u geschreven?
Vijf (feelgood)romans

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Oei. Dat is een lastige vraag. Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Mijn meest aangrijpende boek weet ik wel. Dat is ‘Ik hou je vast’.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Haha! Daar is hier en daar op Facebook een flinke discussie over geweest. Je kunt met zo’n opmerking meerdere kanten op. Het hangt een beetje van de rest van de recensie af hoe zo’n opmerking voelt. Het kan minachtend overkomen. Je kunt je als feelgoodschrijver niet serieus genomen voelen: “Normaal lees ik echte of serieuze boeken, maar deze lees ik ter afwisseling,” Aan de andere kant kun je het ook opvatten als:  “een lekker boek om in weg te duiken tussen de dagelijkse beslommeringen door.” Je hebt lezers die altijd afgeven op feelgoodboeken, maar die toch steeds weer feelgoodboeken lezen en daarover een recensie plaatsen. Ik denk dan: stop met het lezen van feelgoodboeken als het je niet interesseert. Niemand verplicht je daartoe!

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Dit heeft niet te maken met het schrijven van mijn feelgoodromans, maar ik mocht een keer voor het tijdschrift En Route de zoon van mijn favoriete Franse zanger interviewen. Dat was gaaf!

Wat zijn uw hobby’s?
Lezen, muziek luisteren, wandelen.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ja, ik lees graag, maar ik lees niet heel snel en over het algemeen gun ik mezelf te weinig tijd om te lezen. Meestal ’s avonds op bed nog een paar minuten. De afgelopen weken heb ik wat meer gelezen. Heerlijk vind ik dat. Geen idee hoeveel boeken ik per jaar lees.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Een historische roman (Franstalig): Le maître du secret van Joanna Bourne

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik zit in mijn schrijfhoekje op de bank in de kamer, met uitzicht op de tuin. Naast me heb ik een kastje met notitieboekjes, wat kaarsjes en een plekje waar ik mijn theemok kwijt kan. Meestal neem ik mijn laptop op schoot, maar ik heb er ook een ontbijttafeltje staan waar ik de laptop op kan zetten. Dan heb ik minder last van mijn nek en schouders. Hier gebruik  ik dan een los toetsenbord voor die ik op schoot houd.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, niet echt. Ik heb het liefst geen mensen om me heen en ik luister graag naar muziek.

Marina

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het blijft voor mij steeds een verrassing hoe een verhaal zich gaat ontwikkelen. Ik begin met een gevoel wat ik kwijt wil in het verhaal. Soms begin ik met een personage en al schrijvende ontstaat het verhaal. Het eind van Ik hou je vast heeft heel lang open gestaan. Pas nadat ik klaar was met de tweede versie wist ik hoe het afliep.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Dat zou ontzettend gaaf zijn! Ik ken eigenlijk geen acteurs, dus ik zou niet weten wie ik in de film zou willen zien. Ik hoop natuurlijk wel dat ze dan een beetje lijken op mijn personages!

Hoeveel boeken zijn er momenteel gepland?
Hier kan ik nog geen definitief antwoord op geven.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Geen idee. Ik kies nooit een thema van tevoren. Mijn personages komen met thema’s, dus ik laat me steeds weer verrassen 🙂

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Ik hou niet van gevloek en grof taalgebruik als ik lees, dus dan gebruik ik het zelf ook niet als ik schrijf.

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
Dat vind ik altijd zo moeilijk om te zeggen! Smaken verschillen immers? Als ik toch moet kiezen ga ik voor ‘Ik hou je vast’, vanwege het thema. Hier zou veel meer openheid over moeten komen.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Soms wel. De achterflap geeft meestal de doorslag. Hoewel… het is ook weleens gebeurd dat ik een boek niet las omdat de cover mij niet aanstond, terwijl de achterflap mij juist heel erg aantrok. Grappig genoeg werd dat boek later in het Nederlands vertaald en die had een cover waar ik meteen verliefd op werd. Dat boek heb ik toen gekocht en daar heb ik geen spijt van gehad!
(Nu zijn jullie net zo nieuwsgierig als ik of niet?)

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ja, ik doe research als dat nodig is. Voor ‘Ik hou je vast’ heb ik nog de meeste research gedaan en wat ik tegenkwam  was behoorlijk pittig om te verwerken. Veel van wat ik heb ontdekt heb ik verwerkt in deze roman. Ik doe ook research voor de setting en dat is altijd heerlijk. Vaak ontstaan hierdoor meer ideeën. Research kan veel tijd kosten, maar ook dat is afhankelijk van het boek. Van sommige dingen weet je al meer, dus dan hoef je minder informatie op te zoeken of kun je gerichter zoeken.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik schrijf heel organisch. Het begint met een gevoel of een personage en dan schrijf ik scènes waarvan ik niet eens weet of ze wel in het verhaal passen. Uiteindelijk heb ik heel veel scènes en dan ontdek ik langzaam een lijn. Sommige scènes horen pas halverwege het verhaal, anderen juist aan het begin of aan het eind. Ik verdwaal vaak genoeg in mijn eigen verhaal, hoor!

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Schrijf wat je zelf zou willen lezen en blijf altijd bij je eigen gevoel!

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Geen idee. De meeste nieuwtjes deel ik meteen op mijn social media omdat ik niet kan wachten om het te delen! 🙂

Ben je nieuwsgierig geworden naar de boeken van Marina? Alle boeken kan je hier vinden en ik moet zeggen, de flapteksten zijn zo geschreven dat je echt gelijk zin hebt om alle boeken te lezen, in papier, als e-book of als luisterboek!
Ieder geval wil ik Marina bedanken voor haar tijd! Volgende week komt Reina Crispijn!

*Foto’s zijn van Marina Folkers, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.