Interview met Maria Genova

 

 

Maria Genova is als jonge 19-jarige vrouw naar Nederland gekomen en heeft hier journalistiek gestudeerd. Haar baan als succesvolle journaliste heeft ze op een gegeven moment opgezegd om fulltime schrijfster te worden toen haar boeken steeds succesvoller werden. Maria’s boeken stellen verschillende maatschappelijke dingen aan de kaak. Dat klinkt behoorlijk saai maar haar boeken zijn dat zeker niet! Onderwerpen zoals loverboys en vrouwenhandel, hackers en oplichters, mishandelingen door nonnen zijn al door haar onderhanden genomen. Daar komt haar studie en talent voor journalistiek goed van pas. Maria schud mensen wakker met haar boeken en lezingen die ze geeft. Ze heeft hier nooit spijt van gehad, want zoals ze zelf zegt, dit is haar passie, net als het helpen van beginnende schrijvers doormiddel van feedback en redactie. Maria heb ik zelf ook mogen ontmoeten bij een evenement in 2018! Kant en klaar vist ze moeilijke punten omhoog. Haar verhaal vond ik erg duidelijk en behulpzaam! Verder is Maria niet alleen getalenteerd met de pen, ze kan ook nog eens behoorlijk schilderen!

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Er zijn zo veel mensen die ik bewonder. Niet per se bekende mensen. Alle mensen die risico’s durven nemen of belangeloos iets voor een ander doen, vind ik inspirerend.

Bent u een honden- of een kattenmens?
Haha, een schildpaddenmens. Ik heb een landschildpad. Het is een heel sociaal diertje, zij komt graag knuffelen en eet uit de hand van iedereen die haar iets lekkers geeft.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Ik kom niet te snel uit bed. Meestal beantwoord ik eerst alle e-mails. Dat is zo veel dat ik een uurtje in bed blijf om op ze op mijn mobiel te beantwoorden. Daarna lees ik de nieuwsberichten over onderwerpen waar ik op geabonneerd ben.

Wat zijn uw hobby’s?
Lezen, boeken redigeren, skiën, reizen.

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? En welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots op?
Ik denk een stuk of twaalf. Eerlijk gezegd heb ik ze niet geteld. Als schrijver vind ik het lastig om favorieten aan te wijzen, het is alsof je aan een moeder vraagt: wat is uw favoriete kind? Het meest obligate antwoord is dat je je bestsellers op de eerste plaatsen zet: ‘‘Man is stoer vrouw is hoer’’ (over de vrouwenhandel), ‘Het Duivelskind’ (een heel aangrijpend verhaal over kindermisbruik) en ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ die me optredens door het hele land opleverde, vaak 20 per maand. Mijn eerste kinderboek ‘‘What the h@ck!’ won vorig jaar de prijs voor beste kinderboekdebuut, doelgroep 9 tot 15 jaar, en daar was ik enorm blij mee, want mijn doel is om zo veel mogelijk jongeren door middel van een spannend verhaal weerbaar te maken tegen hackers en online oplichters. Ook de filmrechten van het boek zijn verkocht. Op mijn site stel ik trouwens een van de mijn boeken gratis beschikbaar. Je moet op de covers klikken om te ontdekken welk boek dat is.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Dat zeggen ze gelukkig niet bij mijn boeken. Meestal schrijven ze ‘pageturner’ of ‘eyeopener’, maar ‘voor tussendoor’ heb ik nooit iemand zien schrijven.

Wat is het grappigste wat u heeft meegemaakt door het schrijven? 
Iemand had illegaal ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ gedownload en gelezen. Opeens kreeg ik een berichtje: ‘Ik vind het zo’n goed boek dat ik er spijt van heb dat ik het illegaal heb gedownload. Als u me uw bankrekening geeft, maak ik het volledige bedrag over.’ Ik dacht: wat een grap, maar ik gaf hem het rekeningnummer, omdat ik nieuwsgierig was wat er ging gebeuren. En wat denk je: hij heeft echt het volledige bedrag overgemaakt.
Een keer gaf ik ook ergens een lezing en een man vroeg of hij iets mocht zeggen. Ik gaf hem het woord en hij vertelde dat hij al 20 jaar bij hetzelfde kantoor werkte en met de trein ging, maar dat hij vandaag was vergeten om uit te stappen. De reden: hij was mijn boek aan het lezen en was daar even te verdiept in. Dat vond ik komisch en de zaal luisterde ook gefascineerd. Dat je na twintig jaar nog de halte mist. Geen idee wat hij precies gelezen heeft.

Waar komt uw inspiratie vandaan? 
Meestal uit het nieuws. Er zijn zo veel bijzondere waargebeurde verhalen, ik hoef zowat niets te verzinnen. Wel moet ik onwijs veel research doen en heel veel schrappen om er een spannend boek van te maken. Vaak word ik ook benaderd door mensen die een bijzonder levensverhaal hebben. Helaas heb ik daar meestal geen tijd voor.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
Ik heb geen speciale opruim-rituelen of concentratie nodig, maar meestal schrijf ik ’s nachts. Overdag schrijf ik tussen de bedrijven door, want er komen constant berichten en telefoontjes binnen, of ik moet boodschappen doen of iets voor de kinderen regelen.

Welke genre leest u het liefst zelf ? Waarom schrijft u daar wel of niet in?
De laatste tijd lees ik echt alle genres, en ook nog heel aandachtig, simpelweg omdat ik boeken uit alle genres redigeer. Je moet heel goed weten wat de lezers van een bepaald genre verwachten als je een boek redigeert.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt? 
Marieke Damen kwam bij mij voor redactie en ik vond haar schrijfstijl prachtig. Haar thriller ‘Stilleven’ won de prijs voor Beste Nederlandstalige debuut van Thrillzone. Ook Wieke Hart is fantastisch in haar debuut Strafkind, wat een mooie, haast poëtische schrijfstijl bij zo’n gruwelijk onderwerp. Ik denk dat ze heel ver komt als schrijfster.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Een boek, pen en papier. Simpele keus voor een schrijver:).

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Even afkloppen, maar ik heb het nog nooit meegemaakt.

MariaWaar en met wat zit u als u schrijft?
Heel saai, gewoon in de woonkamer achter mijn Apple computer. Af en toe sta ik op om eten of drinken te pakken. In Bulgarije heb ik een appartement aan zee. Als ik daar schrijf, kijk ik op de blauwe zee uit.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Ik weet dat veel schrijvers die hebben, maar ik heb nog niets spannends kunnen verzinnen.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Meestal weet ik vrij goed wat ik wil vertellen en ongeveer hoe ik het wil vertellen. Maar het is niet zo dat ik alles dichttimmer, ik laat me ook door het verhaal of door mijn research verrassen.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven? 

Mijn valkuil is dat ik te veel dingen interessant vind. Dat schiet dus niet op. Gelukkig ben ik ook heel kritisch op wat ik schrijf. Meestal schrap ik de helft van wat ik geschreven heb.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als ik er na een paar dagen nog steeds aan denk.

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen? 
Ik ben mijn glazen bol even kwijt.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Ik ben niet zo van het stiekeme gedoe. Als ik een nieuw idee heb, mag iedereen het weten. Ideeën kun je op honderd verschillende manieren uitwerken. Momenteel ben ik bezig met ‘Ik was het duivelskind’ en met ‘Hoe een broodrooster je kan hacken’, dat zijn twee totaal verschillende boeken. Daarna begin ik aan mijn tweede kinderboek, daar heb ik ook veel zin in.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Interessante vraag. Over het algemeen zijn mijn boeken redelijk taboedoorbrekend en ik ben ook best open-minded, dus ik heb niet het idee dat ik iets bewust mijd.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Nee, wel door een veelbelovende achterflap tekst.

Ik weet dat u research doet, hoeveel tijd kost u dat? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Research kost me vaak meer tijd dan het schrijven van het boek zelf. Ik kom heel veel leuke en bijzondere feiten tegen, maar je moet wel selectief zijn, niet alles past in de rode draad van een boek. Kill your darlings noemen ze dat.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Ja, leer van de fouten van andere beginnende en bekende schrijvers en herhaal ze niet. Het boek ‘Hoe schrijf je een bestseller?’ is een spoedcursus goed schrijven, de goedkoopste manier om te voorkomen dat je met een slecht manuscript debuteert.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen dat niemand nog weet?
Tja, ik ben niet zwanger, dus wat kan ik verzinnen? Mijn man en ik hebben sinds kort de rollen omgedraaid: hij werkt nu in plaats van fulltime slechts 17 uur per week. Zo kan ik veel meer werken, terwijl hij nu tijd heeft om de huishouding te doen. Dat bevalt ons allebei heel goed. Een man die de huishouding doet is echt sexy. Bij een vrouw is dat volgens mij niet het geval.

Dankjewel Maria, voor dit interview en het inkijkje in je leven! Ik geef je groot gelijk dat mannen die de huishouding doen erg sexy zijn 😀 Volgende week het interview met Martin Scherstra!

*Foto’s zijn van Maria Genova, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.