Hart van Goud – Gerda van Wageningen

hartHoe raar eigenlijk, één van mijn favoriete auteurs, sinds mijn jeugd. Rond mijn twaalfde denk ik zo. Zoveel boeken gelezen, en nog nooit is er een recensie online gekomen op mijn blog over één van haar boeken. Best raar bedenk ik mij nu. Maar met deze recensie over ‘Hart van Goud’ komt daar verandering in!

De flaptekst:
De familie Defoer heeft al drie generaties een juwelierszaak. Ben en Joke zijn net de zestig gepasseerd en hun dochter Trude Lies zal de winkel overnemen, al werkte ze tot voor kort met veel plezier in het onderwijs. Haar broer Jurian heeft gekozen voor een onzekere toekomst als kunstenaar en werken is hem vreemd. Geen goede opvolger dus voor de winkel, die bij Trude Lies in betere handen zal zijn. Maar zij voelt zich vaak onveilig, want de winkel is in de afgelopen jaren al enkele keren overvallen en dat heeft zijn sporen nagelaten. Daarbij blijft een baan in het onderwijs haar trekken. Toch doet ze haar best om haar familie niet teleur te stellen. Maar na opnieuw een overval staat ze er helemaal alleen voor, want haar ouders kunnen het niet meer aan. Trude Lies krijgt gelukkig hulp van Sep, de sieradenontwerper die voor hun winkel werkt.

Mijn mening:
Gerda van Wageningen is voor mij de queen van historische romans. Er zijn verschillende boeken van haar waar ik geen genoeg van kan krijgen en ik heb zelfs de kans gekregen een paar van haar boeken te laten signeren. Dit boek ‘Hart van goud’ is van andere koek. Ja er komt wat geschiedenis in voor, maar het speelt in deze tijd af. Hoewel het goed in elkaar zit, heb ik hier toch minder plezier aan beleefd dan dat ik had verwacht. De problemen en de drama is geloofwaardig en goed beschreven. De tijdsverloop is uitstekend en toch heeft het mij enkel een paar aangename uurtjes bezorgd en heeft het mij niet echt meegesleept in het verhaal. Het probleem is duidelijk, maar soms heb ik het gevoel het werd te veel herhaald. Nu is mij enkel niet voor 100% duidelijk of dat in het verhaal moest omdat de personages er over praten of dat het gewoon te veel aangehaald werd om de ernst te laten inzien. Ansich is het probleem heel geloofwaardig en kon ik mij echt wel invoelen in wat voor spagaat zij zich voelt (gedwongen).
Dus voor een paar aangename uurtjes in orde. Verwacht je en echte Gerda van Wageningen zoals ‘Daar komt de dokter‘- trilogie en ‘Zuster Anne‘ dan kan je dit boek ‘Hart van Goud’ beter overslaan.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 14-03-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.