Maar genoeg gekletst voor nu, op naar de antwoorden van Sandra op al mijn vragen!
Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee mee willen drinken?
Agatha Christie. Ik ben echt een fan van haar. Hoewel er veel schrijvers zijn die bij mij zeer hoog in het vaandel staan, heb ik een speciaal plekje in mijn hart voor haar boeken en met name de boeken van Miss Marple. Heerlijke boeken om in weg te duiken met een dekentje op de bank en een mok thee. Niet te moeilijk, geen gruwelijke details en een gezellige inkijk in het Engelse platteland van toen. De boeken hebben voor mij een hoge ‘gezelligheids’ factor en natuurlijk is het leuk om te raden wie nu eigenlijk de dader was.
Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
De kat en de hond verzorgen. 🙂
Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? En welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots op?
46 boeken. Meest trots ben ik, denk ik, op ‘Anoniem‘ (omdat dat een hele klus was… De opdracht was met een thriller kennis vergroten onder de lezers over chronische pijn voor de ‘Week van de pijn’ . Acht chronisch pijn patiënten, een psycholoog die daarin was gespecialiseerd en een Neuroloog (wetenschapper) keken over mijn schouders mee en ik moest met alle input rekening houden.)
Van de gewone romans, Silhouet van ijs, denk ik.
Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Dat vind ik prima, het maakt mij niet uit hoe ze mijn boeken noemen. Ik vind het veel belangrijker dat ze er plezier aan beleven.
Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Toen ik in Nederland woonde, ben ik ooit uitgenodigd voor een programma waarin de nacht centraal stond. Ik heb toen in dat kader een verhaal in delen voor hen geschreven waarbij bepaalde kleuren centraal stonden en werd uitgenodigd voor het programma, dat werd opgenomen in het café van een hotel vlak bij de Amsterdamse wallen. Uiteraard waren er meerdere gasten, waaronder een paaldanseres, die natuurlijk haar kunde mocht laten zien. Gevolg: een massa voorbijgangers die met de neus tegen het raam van het café van het hotel bleven staan om zoveel spannends te kunnen zien. Wij kregen voor de nacht een kamer aangeboden, behangen met plaatjes van damesborsten.
Wat zijn uw hobby’s?
Wandelen, schilderen en tekenen en uiteraard lezen.
Welk boek bent u nu aan het lezen?
Momenteel lees ik ‘Ons soort mensen‘, van Juli Zeh
Waar en met wat zit u als u schrijft?
In mijn werkkamer aan mijn bureau, meestal met poes op het bureau en de hond in de fauteuil achter mij.
Waar komt uw inspiratie vandaan?
Overal vandaan. Dingen die ik lees, zie of hoor of gewoon door een ‘ plaatje’ dat in mijn hoofd opduikt.
Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Een favoriet liedje aller tijden heb ik eigenlijk niet. Mijn smaak is best breed, al ben ik zelden onder de indruk van de typische popliedjes. Mooie nummers vindt ik onder andere ‘Think’ van Aretha Franklin, ‘Take me to church’ van Hozier (met de balletuitvoering van Polunin)
‘Child in time‘ van Deep Purple, ‘I have a dream’ en ‘Wild horses‘ door Boyle (hoewel abba ook leuke nummers heeft die vooral in Mama Mia veelal vrolijk maken), Eminem of klassiek tot en met bijvoorbeeld sommige operanummers, ‘Imagen’ van John Lennon is ook geweldig en…. Ik ga doordraven. Ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Brede smaak dus, soms hangt het ook af van de artiest die een nummer brengt en het is ook afhankelijk van mijn eigen stemming en oh ja… Queen vind ik ook erg goed… en Joe Cocker… en nu ga ik echt stoppen…
Waardoor bent u begonnen met schrijven? Wat triggered u?
Ik schreef als kind al ellenlange opstellen en heb altijd veel van boeken gehouden. En hoewel ik er best van droomde om zelf een boek te schrijven, begon ik daar pas echt mee toen het blad ‘jaguar’ op zoek was naar schrijvers voor hun detectives. Onder het mom ‘wie niet waagt….’ schreef ik een detective die tot mijn verbazing daadwerkelijk werd aangenomen. Ik schreef er later nog drie voor hen en ging ook in zee met uitgeverij Marken, die de zogenaamde stuiverromannetjes uitgaven. Ook zij zochten schrijvers. En hoewel ik die romannetjes zelf nooit las, stuurde ik ook daar een verhaal naartoe (op aandringen van hen zelf) en dat werd het begin van een paar jaar samenwerking. De vele verhaaltjes die ik voor hen heb geschreven, tel ik overigens niet als boeken. De boeken die ik eerder noemde, zijn ‘echte’ boeken.
Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Ja. In zoverre dat ik een duidelijke outline maak en tegenwoordig ook wel meer en meer met scenes werk. Dat betekent niet dat ik niet her en der zijstapjes maak, maar de grote lijn hoe ik meestal vast (uitzondering als ik tijdens of na het schrijven van een manuscript vind dat het niet ‘werkt’ )
Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
Ik geloof niet dat ik een nr. 1 heb. Ik ben wel, zoals gezegd, grote fan van Agatha Christy, maar ook bijvoorbeeld van Fredrik Backman (geweldig in het geven van diepte aan karakters), Carlos Ruis Zafon (gewoon een van de beste, misschien wel de beste, schrijvers van deze tijd), Lucy Christopher( diepgang) , ¨Joanne Harris (vooral Chocolat en alle boeken die daarop volgen) , Roald Dahl, Christmas Carol van Dickens, Winnie de Poeh… Ik geloof dat ik zo stilaan moet stoppen, voordat ik nog verder doordraaf. Veel schrijvers dus die ik bewonder. Veel boeken die ik erg graag lees.
Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Rust en stilte. Absoluut
Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Mijn ereader met heel erg veel boeken, thee, chocolade (en een gemakkelijke stoel :p )
Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Rondlopen, surfen op internet op zoek naar inspiratie, brainstormen, chocolade eten, onzinnige dingen bij wijze van uitstelgedrag
Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen en bij welke uitgeverijen?
Geen idee. Komende maand komt een boek uit bij Zomer en Keuning, De terugkeer van de kraanvogels, in het najaar komt bij Cupido ‘De kat van de buren’ uit.
Een eerste versie van een nieuw script voor Zomer en Keuning ligt te rijpen in de la terwijl ik aan het brainstormen ben voor een volgend boek.
U woont in het buitenland, Zweden, maakt dat het schrijven en het proces anders?
Ik heb hier meer rust dan ik voorheen in Nederland had en de meeste boeken spelen zich hier in Zweden af omdat dat het leven is waar ik op dit moment midden in sta.
Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Het is niet zo dat ik nog over een specifiek iets wil schrijven, maar wel zo dat ik stiekem heel graag een boek zou schrijven dat zo goed is als de boeken van de schrijvers die ik bewonder en dan liefst ook nog wordt uitgegeven in meerdere talen en verfilmd. Maar tot dusver ben ik nog niet verder gekomen dan de amateur (maar wel mooi uitgewerkte) verfilming van mijn eerste boek ‘De nacht van de wolf.
Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Ja. Schelden, grof taalgebruik, gedetailleerde sex scenes, bloederige details en geweld jegens dieren (hoewel in ‘En toen kwam hij‘ wel dierenleed ter sprake komt, maar dan als iets waar iets tegen ondernomen wordt) Waarom? Het past gewoon niet bij mij. Het ligt mij niet en ik kan niet tegen dierenleed.
Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als ik enorm onder de indruk ben. Hoewel ik normaal gesproken het beoordelen van boeken liever aan anderen overlaat.
Doet u voor uw boeken research?
Ja. Dat is echt een voorwaarde. Je moet weten waar je het over hebt.
Kost dat veel tijd?
Ja, meestal wel, omdat je altijd meerdere bronnen wilt ‘aanboren’ om een beter beeld te krijgen. Bovendien is dat een van de meest boeiende facetten van het vak.
Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Bij ieder research kom ik nieuwe feiten en weetjes tegen. Soms zijn die shockerend, soms leuk, en altijd boeiend. Je leert er veel van. En ja… ik gebruik die dingen zeker.
Wat is uw favoriete quote?
“It’s supposed to be hard. If it were easy, everyone would do it.”― Tom Hanks in A League of Their Own
Welke genre schrijft u het liefst?
Roman met spanning (ik bedoel dus geen liefdesroman, maar het verhaal van ‘gewone’ mensen in ongewone situaties)
Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
De redacteurs van de uitgevers zijn natuurlijk proeflezers, maar ik heb ook wel anderen gevraagd om een manuscript te lezen. Sommige mensen (meestal ook schrijver) kunnen dat vrij goed, maar anderen die zich melden om proef te lezen, missen wel eens het inzicht of de motivatie (laten niets meer van zich horen). Daarom vraag ik ook geen derden meer. Bij Anoniem had ik tien proeflezers, maar dat had een duidelijke reden. Een proeflezer moet inzicht hebben, zich niet teveel laten leiden door persoonlijke smaak en eerlijk zijn.
Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Lezen. En nog een beetje meer lezen. Verder kan ik het beslist aanbevelen om workshops en cursussen te volgen bij ervaren auteurs (niet iedereen die cursussen en workshops aanbied, heeft die ervaring en kennis, dus ben daar kritisch in).
Die bijscholing doe ik ook de laatste jaren en ik leer er nog steeds van. Als ik nu mijn eerste boeken herlees (iets wat ik liever vermijd) merk ik wel dat kennis (en begeleiding) echt iets toevoegt en zou ik willen dat ik veel eerder daarmee aan de slag was gegaan. Lezen doe ik uiteraard ook veel. Praten en discussiëren met andere schrijvers kan ook een enorme toevoeging zijn. Je leert daar erg veel van.
Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Nee. Geen idee. Maar als mensen mij iets willen vragen, kan dat altijd.
Dankje Sandra voor alle tijd en moeite die je hebt gegeven. Verschillende boeken van Sandra kan je hier vinden.
*Foto’s zijn van Sandra Berg. Zomer &Keuning, Freepik en mijzelf*