Q – Zin, Lief, Ziel – Jackie van Laren

Q
Jackie van Laren is toch best wel een bekende naam in de boekenwereld. Maar gelezen had ik nog niks van haar. Why? Ik was bang dat als ik haar boeken goed zou vinden, (gezien de flapteksten, was dat mijn vermoeden) en nog een schrijver zou hebben waar ik per sé de boeken in mijn boekenkast wil hebben. Ik bedoel ik houd van lezen, maar verrek hé zoveel geld! en om eerlijk te zijn, als ik zo door ga heb ik ook veel te weinig plaats. Ik bedoel maar ik ben al aan t bedenken waar de volgende boekenkast moet komen. Maar nu Jackie heeft toegezegd mee te werken aan een interview voor interview zondag op FollowMeMove, vond ik dat ik er overheen moest stappen en wat van haar moest lezen! Ik koos als eerste voor haar eerste werk, Q- serie!

De flapteksten:
Zin:
In het eerste deel in de driedelige Q-serie van Jackie van Laren, gaat Nina de Wit een maand lang werken voor de wereldberoemde, schathemelrijke trance-dj en producer Wessel Quist, bijgenaamd Q. Hij is een vreselijk aantrekkelijke player met een absurd drukke agenda en hij heeft een personal assistent nodig. Nina is grootgebracht door vrijgevochten kunstzinnige hippie-ouders en ze wil niets liever dan zich ontworstelen aan dat verleden. Een baan, een huis en een man zijn haar ideaal. Q, ongenaakbaar, ongrijpbaar, voortgedreven door een geheim uit zijn verleden, is precies het soort man dat ze niet zoekt. Maar daar trekt Q zich niets van aan.

Lief: Nina zit thuis met een gebroken hart. Na een heftige maand samen heeft Q haar zonder verdere uitleg weggestuurd. Hij heeft meteen een nieuwe vriendin, een fotomodel. Maar als Nina door oud-collega Leo wordt meegenomen naar de uitreiking van een prestigieuze dance-award, waar Q voor genomineerd is, merkt ze dat de aantrekkingskracht tussen haar en Q nog geen spat verminderd is.

Ziel: Er is een jaar verstreken sinds het voor de tweede keer op niets is uitgelopen tussen Nina en Q. Ze heeft het opgegeven met hem: hij is te wispelturig en te gesloten. Maar ze kan hem niet vergeten, en als ze door haar werk opnieuw met hem in aanraking komt blijkt dat hij haar ook nog lang niet vergeten is. Maar kunnen ze hun hindernissen overwinnen?

Mijn mening:
Ik was eigenlijk van plan van elk boek een eigen recensie te schrijven, maar na het lezen van het eerste boek wilde ik gewoon gelijk verder en had ik geen geduld om eerst te schrijven. Dus nu gooi ik alles maar gewoon in één. Want eigenlijk zijn de drie boeken ook gewoon één verhaal. En ja ik houd er van dat sommige boeken/ het verhaal langer is. Ik kan soms echt heel slecht afscheid nemen. Btw de titels vind ik mooi, pakkend en vooral ook bijpassend!
Jackie had mij echt heel snel te pakken. Haar schrijfstijl is echt heel anders dan mening andere auteur en dat is verfrissend!!! Haar stijl is anders en ze is echt diep gegaan met haar karakters. Het is een beetje moeilijk uitleggen, maar door bepaalde woorden, de keuze, de originaliteit, de humor. Het geeft de karakters een extra dimensie. Vaak, ik denk voor de leesbaarheid, komt het er toch op neer dat als een bepaald karakter op een manier spreekt, dat het meer beschreven word en de rest meestal toch ABN is. Nuja als je het boek kent of gaat lezen, dan denk ik dat je begrijpt wat ik bedoel. Enigste wat ik niet zo prettig vind is de keus van bepaalde scheldwoorden. Jezus’ naam zou nooit zo gebruikt moeten worden.
Ik vond mening andere worden of beschrijvingen echt zo geniaal gevonden. Ik heb soms zo moeten lachen en op het werk heb ik volgens mij ook weleens stom zitten grijnzen. Een paar voorbeeldjes 😀

‘Of dat ik gewoon moet denken: het zal me aan mijn derrière oxideren’

‘Doorbuffelmindfulness’

‘…en binnen vijf minuten heb ik een bak heerlijk stomend gesmolten asfalt voor mijn neus staan.’

Ik heb de drie boeken in ongeveer 3 dagen gelezen en dat betekent dat het supervlot wegleest. Het idee ‘even’ na het werk een stukje lezen, zorgde ervoor dat ik ineens maar 4 uur over had van de nacht om te slapen. 😀 Hoewel het verhaal mij hier en daar, en vooral in het begin, doet denken aan andere series. Nu zijn de boeken ongeveer op dezelfde momenten in het Nederlands uitgekomen, dus misschien is het toeval hoor. Maar Q heeft net als Mr. Grey problemen uit zijn jeugd en problemen om er mee om te gaan. Sex is een uitlaat klep en ze zijn allebei rijk. Maar daar houd het dan wel op. No bid deal dus.
De andere overeenkomsten waar het mij aan deed denken is meer van een volwassen versie van ‘After‘ van Anna Todd. En dan bedoel ik het wisselvallige gedeelte.
Maar daar blijft het dan ook wel bij, eerlijk gezegd vind ik deze serie zelfs veel beter dan ‘After’ Meer diepgang, meer originaliteit,  100% humor en ook is het tempo een stuk hoger. Ze maken groei door, de gevoelens zijn logisch en herkenbaar. Ik heb alle personages in mijn hart gesloten, zelfs die ene rotzak!
Het verhaal heeft een doorlopend thema; Dance en voor elke leek die daar niks van weet, het word heel ingenieus uitgelegd.

Wel mis ik een beetje uitleg. Ik blur het, want ik wil niet spoileren. Ik bedoel er word niet echt uitgelegd waarom hij nooit sex wilde in bed, waarom nooit zoenen, waarom hij geen Wes wil worden genoemd, waarom hij niet met iemand/Nina alleen wil eten. Of het nu inderdaad dat ene word opgelost met zijn ouders. Dat is een beetje irritant. Het heeft vast te maken met wat er met zijn ouders is gebeurd, maar zonder uitleg kan ik het niet allemaal logisch koppelen…. 
Ondanks dat het mij hier en daar aan andere boeken deed denken, zit hier zoveel originaliteit, humor en verrassende wendingen in. Ik ben nu heel erg nieuwsgierig naar de andere boeken van Jackie en hoe die geschreven zijn. Hoe deze karakters praten, hoeveel dat de karakters zijn en hoeveel het haar schrijfstijl is. Tegen beiden heb ik geen bezwaar 😛 Het smaakt vooral naar meer! Deze boeken komen ook op mijn lijstje terecht die in mijn boekenkast mogen komen, wat mijn eerdere vermoeden dus uit laat komen. Nu wat een straf deze boeken daar toe te voegen 😛 <3 Jackie van Laren heeft met haar originele en humorvolle pen een grandioos trilogie neer gezet als debuut!

Wat vond jij van Q en Nina? En van Jackies schrijfstijl?

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 04-05-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan deze boeken bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

2 Responses

  1. Karin
    Karin at |

    Deze boeken maken me nieuwsgierig. Idd is het lastig dat boeken. Duur zijn. E-books lezen lang zo fijn niet als een echt papieren boek. Dus goed sparen😊 leuk blog!

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.