Interview met Kirstin Rozema

Kirstin

Kirstin Rozema is 53 en is daarvan 32 jaar getrouwd met haar man Chris. Kirstin heeft 2 kinderen, een zoon van 23 en een dochter van 20 plus aanhang. Haar hond, een Engelse Cocker Spaniel, McCoy van 6 en een merkloze kater genaamd Dudley van 2, noemt ze liefkozend haar vee.  Ze woont (weer) in Almelo en ze schrijft sinds dat ze een jong meisje was. Eerst in schoolschriften, later met een vulpotlood en op een typemachine.  Jep, Kirstin en ik komen allebei uit een tijdperk waar computers nog niet bestonden! Al heb ik die toch een stuk korter beleefd. Kirstin heb ik in 2019 ook mogen ontmoeten bij het Valentijnsfestival waar ze het jaar tevoor meedeed met haar roman ‘Na die nacht’ en daarmee de Publieksprijs heeft gewonnen! Ik heb het boek mogen lezen, al heb ik nooit een recensie online gezet. Het is een verhaal dat veel dichterbij zou komen dan ooit verwacht met het lezen. Nu kan ik zeggen dat het echt heel treffend is geschreven door Kirstin.

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie mee willen drinken?
Lastige vraag. Ik twijfel tussen Thea Beckman en Jan Terlouw.

Bent u een honden- of een kattenmens?
Van origine een kattenmens, maar ik heb zelf voorgesteld dat we een hond zouden adopteren. Dus maakt het me niet uit.

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
Getsie, wat moeilijk. Ik maak het mezelf dat ook makkelijker en kies drie genres.
Kinderboeken: absoluut ‘Knopen in je touw’.
Romans: ‘Zo anders’
Misdaad: ‘Zijdelings’ onder mijn pseudoniem Sophie Ester

Waarom een pseudoniem?
We hebben bewust gekozen voor een pseudoniem, omdat misdaadroman zo heel anders zijn dan kinder- en jeugdboeken en feelgoodromans. Dus een andere materie, dus een andere naam. Maar wel met de kanttekening dat iedereen mag weten dat ik Sophie Ester ben. Dat is overigens de naam van mijn oma: Marie Sophie Ester. Een eerbetoon aan haar, zogezegd.

Waarvoor kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Je moet van heel goeden huize komen wil je mij ‘s nachts ergens voor wakker maken. Maar als het dan toch moet ga ik voor Cheetos met heel veel kaas.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Eerst helemaal aankleden en een verfje erop, dan man (die al aan het werk is nu het Covid-19 tijd is en hij thuis werkt) begroeten en dan het vee begroeten. En daarna ontbijten.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Het allerleukste boek was ‘Cesar Superoor’. Het meest emotionele was ‘Na die nacht.’

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven?
Ik heb 12 romannetjes voor uitgeverij Marken geschreven (Kraamkliniek). Er zijn 26 kinderboeken en 10 romans. Daarnaast heb ik een stuk of 5 korte verhalen geschreven. Plus een aantal boeken die ik voor anderen heb geschreven. Dat zijn er samengevat rond de 50.

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Als kind schreef ik al veel en dat ben ik blijven doen. Het eerste boek dat werd uitgegeven, heb ik geschreven uit frustratie, omdat we in een pestsituatie zaten op de basisschool van onze kinderen. Met dat boek ben ik tweede geworden voor de Nieuwe Schrijversprijs van de AKO.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik hou erg van lezen, maar gun me er de tijd niet meer voor. Ik lees alleen boeken in de vakantie. Dat waren dit jaar ongeveer 8 boeken in 9 dagen tijd. Maar verder volg ik de hele dag het nieuws en de actualiteiten.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ahum… ik schrijf officieel aan de eetkamertafel, achter in de kamer. Hand op de verwarming, kat naast me op de vensterbank en hond achter me in de mand.  Maar ik het echie komt het er vaak op neer dat ik in de stoel of op de bank schrijf, want nu, tijdens de Covid-19 pandemie werkt iedereen in het gezin thuis en ben ik mijn plekkie kwijt.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, eigenlijk niet. Stukje teruglezen en dan schrijven.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Alleen bij romans voor Z&K staat dat vast. Bij de andere boeken eindig ik vaak heel anders dan ik had voorzien.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Vincent Jones uit mijn misdaadserie.

KirstinWat zijn uw hobby’s?
Ik schrijf dus, lees graag (kranten etc.), ben heel veel bezig met breinbrekertjes (allerlei puzzels om de grijze massa in vorm te houden), volg een online cursus Spaans, kijk graag tv en wandel bij mooi weer ook wel graag.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Hmmm… mijn hele gezin incl. het vee, laptop op zonne-energie en koffie.

Wat is uw favoriete quote?
‘All that we see or seem, is but a dream within a dream…’

-Edgar Allen Poe –

Dit is de quote die gebruikt wordt in Tijdlijn, deel 4 van de misdaadserie.

Als u back up nodig had, wie uit uw boeken mag uw rug dekken?
Dat zou Hilde uit mijn roman ‘Alles in de stilte’ zijn. Zij en ik zijn wel ongeveer hetzelfde.

Doet u voor uw boeken Research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ja, goede research is het halve werk. Want geloof me: ze pakken de auteur erop! Ik doe heel uitgebreid research. Met afstanden, huisjes, winkelstraten, treintijden, kleuren van stoelzittingen in een stadion tot aan wat nodig is om een moord te plegen en daarmee weg te komen (oeps… )

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Het is tot op zekere hoogte een georganiseerde chaos. Tot het moment dat ik dat zelf in de gaten krijg. En dan noteer ik van alles. Zodat iemand die linkshandig is, niet ineens rechtshandig wordt.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
In mijn boeken probeer ik te voorkomen dat er gevloekt wordt. Het kan niet altijd, maar 9,5 van de 10 keer kan dat wel. Het is niet nodig. Ik kan met andere woorden iemand afbranden tot de grond.

Wat is uw ten allen tijde nr 1 lievelingsboek?
Ik neig naar ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, maar ik ga toch voor ‘Inkheart’ (‘Hart van Inkt’)  van Cornelia Funke

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
Ik heb de hoop op dat Boekenbal maar opgegeven, maar ik hoop dat mijn boeken iets meer bekendheid krijgen. En ik hoop over 5 jaar bezig te zijn met een nieuwe misdaadserie.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Ze heeft geen roman geschreven, maar een waargebeurd verhaal. Ik mocht haar daarin begeleiden. Mijn diepe respect gaat naar Eva Visser. Haar boek Huisje, boompje… borstkanker komt halverwege dit jaar uit. Een zeer indrukwekkend verhaal over een jonge meid die op haar 22ste borstkanker moest doorstaan.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Wil je gaan schrijven, probeer het dan gewoon! Maar staar je niet blind op die BN-ers die te pas en te onpas een boek schrijven. Zonder kruiwagens is het in het echte leven heel wat lastiger om gepubliceerd te worden.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ja, een heel leuk extraatje heb ik te melden. Mijn 4-delige misdaadserie (onder de naam Sophie Ester) heeft nog een extra deeltje gekregen. Deel 3.5 komt eind van dit jaar uit: Publieksprijs, nadat deel 3 het levenslicht heeft gezien. Het is een spin-off van het oorspronkelijke verhaal en wanneer het goed wordt ontvangen gaat een deel van de opbrengst naar de Wildlifewarriors (van Steve Irwin) als steun.

Dankjewel Kirstin dat je mee wilde werken en sorry voor de lastige vragen 😀 Als jullie een overzicht willen hebben van alle boeken kunnen jullie die hier vinden of hier.

*Foto’s zijn van Kirstin Rozema, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

2 Responses

  1. Diane kooistra
    Diane kooistra at |

    Leuk interview! Ik ken Kirstin als een lieve vrouw met passie voor schrijven ❤️

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.