De tafel – Jackie van Laren

TafelIk ben dus nu op het punt, dat ik alle boeken van Jackie, die ik te pakken kan krijgen op koboplus heb gedownload. én dat ik dus niet de flapteksten heb door gelezen. Ik had dus eigenlijk geen idee wat ik zou krijgen…. Hierbij mijn recensie van het korte verhaal ‘De tafel’. Andere recensies lezen? Die kan je hier vinden!

De flaptekst:
In 1890 krijgen Driek Smit en zijn vrouw een prachtige, robuuste houten tafel cadeau van een aanbidder van een van hun dochters. De jongen hoopt daardoor als schoonzoon geaccepteerd te worden. Wat hij niet kan weten is dat het meubelstuk een lang leven tegemoet gaat. In de loop van bijna anderhalve eeuw zal de tafel getuige zijn van moorden, vrijpartijen en drankgelagen. Nooit wordt hij gezien als meer dan een doodgewone verzameling planken, praktisch en onbezield. Totdat in 2018 de dromerige Illyria de tafel in haar bezit krijgt. Zij ziet er wel het bijzondere, doorleefde van in, en dankzij de tafel neemt haar leven een gunstige wending.

Mijn mening:
Het begin is leuk, de geschiedenis is (Y) en goeie grutte, ik heb alles gezien alsof het film was. Zo beeldend en best wel expliciet ook. Dan gaat het verder, het begin is leuk, anders en eigenlijk origineel. Daar houd ik van.
Maar daarna zag ik het aantal bladzijdes en ontdekte ik dat dit een kort verhaal is. En oke, ik ben vaak heel kritisch met korte verhalen en hoewel ik vind dat alle ingrediënten in ‘De tafel’ aanwezig zijn, vind ik dit werkelijk met minst mooie werk van Jackies hand. Het is gewoon te kort, net voor je in het verhaal komt, een band krijgt met de hoofdpersonen is het alweer voorbij. Hoewel ik misschien ietwat voorbarig spreek na het lezen van één kort verhaal van Jackie. Denk ik toch dat haar talent het meeste ligt bij de langer verhalen. Niet dat mijn mening er werkelijk er toe doet 😛

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 16-05-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan ‘De tafel’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

4 Responses

 1. Esther Stui
  Esther Stui at |

  Hoi Anja,
  Omdat ik alleen de boeken van Jackie lees, was ik nieuwsgierig naar jouw mening over dit korte verhaal. Even een brutale vraag: laat je je blog ook door iemand corrigeren want er zitten best wat fouten in. Ik weet hoe vervelend dat is, mijn blog wordt nagekeken door een vriendin van mijn.
  Lieve groet,
  Esther Stui

  Reply
 2. Esther Stui
  Esther Stui at |

  Hi Anja,

  Absoluut! Als je niet in Nederland woont en dyslectie hebt, vind ik het knap dat je een blog aandurft. In mijn blogs zitten wekelijks wel één of twee foutjes dus ik weet er alles van 😄. Het was meer bedoelt als tip.

  Lieve groet,
  Esther

  Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.