Sahana – Ruby Coene*


Sahana
Zo’n donkere cover en toch zo sprekend. Ruby Coene is de auteur van ‘Sahana’ en toen ik de flaptekst las wilde ik het gewoon graag lezen. Enkel de zon twee keer per jaar zien! Hoe zou je dan kunnen overleven?

De flaptekst:

Zeven Grote Huizen herrezen onder de ruïnes van de vroegere wereldsteden. 

Zeven Grote Families beloofden de vrede voorgoed te bewaren. 

De zestienjarige Nyah ziet de zon slechts twee keer per jaar. De rest van de tijd verblijft ze onder de grond. Hier werkt ze voor een van de Grote Families in ruil voor bescherming tegen de straling die de Laatste Oorlog veroorzaakt heeft. Dan ziet Nyah tijdens haar werk gruwelijke beelden van de buitenwereld: het zijn de bebloede velden die ze al jaren in haar dromen ziet.

Voordat ze de kans krijgt te achterhalen hoe die verboden beelden in haar dromen terecht zijn gekomen, wordt ze verkocht aan de erfgenaam van de meest beruchte Grote Familie. Nu ze een gevangene is van deze grillige jongen, zal ze nooit meer kans zien de waarheid over haar dromen te achterhalen… tenzij ze vlucht.

Al snel blijkt dat ze niet zomaar kan weglopen voor wat haar is overkomen. Om echt vrij te zijn moet ze de laatste restjes van haar veiligheid opgeven en de waarheid achterhalen over haar verleden en de rol die ze speelt in Nieuw-Europa. Pas als ze weet waar ze voor vecht, zal ze kunnen winnen.

Mijn mening:
Het verhaal begint met heel veel uitleg, zoveel dat ik in de eerste 38 bladzijdes regelmatig stukken opnieuw moest lezen, om het te begrijpen wat er allemaal gebeurd. Het deed me een beetje denken aan de hongerspelen, maar daarna ben je zo druk bezig met alles te begrijpen dat je dat meer vergeet.
Toch als de basis eenmaal staat, grijpt het verhaal wel. Ik begon in de pauzes op mijn werk, en na het werk op weg naar huis, las ik verder en ik vergat bijna mijn halte! En ik zeg je, als je dagelijks die rondes voor je werk rijd, is dat best uitzonderlijk. Ik zat gewoon zo diep in het verhaal! De volgende dag( dit was 2 uur ’s nachts eigenlijk is het later die dag) ben ik dan verder gegaan en het leest zo vlot en ik was zo verdiept in het verhaal en wat er allemaal gebeurd, dat ik ineens bij het epiloog was aangekomen en ik het ontzettend jammer vond dat het ten einde was. Het verhaal heeft hier en daar wel overeenkomsten met de hongerspelen maar de details zijn anders. Ook zijn de acties een beetje Katniss-achtig. Maar wéér zijn de details zijn zo anders en ook Nyah is ook zo anders van persoon dat het echt een verhaal op zichzelf is. Dus als je fan bent van de hongerspelen is dit ook iets voor jou! Op een gegeven moment is alle info die gegeven is in het begin ook echt zin. Mijn kritiek is dat de informatie flow in het begin iets meer geportioneerd gaat. De personages zijn wel ok. Ze zijn niet zo diep neer gezet met hun karakters, dus dat kan voor mijn gevoel beter, maar ze zijn genoeg verschillend en leuk, dat je ze mag. Waar ik langer niet precies mijn vinger op kon leggen was het feit, dat sommige dingen te snel gaan. Zoals de situatie met Apollo en het waarom, het voelt niet diep genoeg uitgewerkt. Hier kan de schrijfster nog wat leren voor een volgende keer.
Het verhaal is op een dermate manier geschreven dat, het heel goed hier, bij dit einde, zou kunnen eindigen. Je blijft niet met een onbevredigd gevoel achter, maar ik moet zeggen dat als het verhaal wel verder gaat, dat ik dat graag zou willen lezen!

‘Sahana’ komt bijna uit en hoort bij een blogtour! Alle eerdere recensies kan je hier vinden!

De Release kan je via deze link bij wonen op de 13e!

Sahana

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 02-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan dit boek bij DVP, je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen. Let op, officieel komt het pas op de 13e juni uit! Maar voor bestellen kan!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.