Interview met Isabelle Paz Soldan


Isabelle
Isabelle Paz Soldan haar naam klinkt net zo Nederlands als exotisch en als ik van Isabelle het interview terug krijg, bevestigt dat het ook! Haar vader is Peruaan en had een Duitse moeder, haar moeder is Nederlandse. Isabelle zelf zegt dat het warme nest met de mix van culturen, haar heeft gevormd tot wie ze nu is geworden. Geboren in Eindhoven de stad waar ze nog steeds het meeste van houdt.  Isabelle studeerde in Amsterdam aan de Vrije Universiteit Archeologie, en ik vind dat ontzettende toffe studie richting! Ze nam de tijd en genoot van het studentenleven in Amsterdam, maar het was lastig om na het afstuderen een baan daarin te vinden. Isabelle vond een leuke kantoorbaan als tekstschrijver in Eindhoven, waar ze nog steeds werkzaam is! Kocht daar een flat en werd verliefd op haar vriend die in België woont, gelukkig woont hij niet te ver weg en latten ze momenteel. Haar feelgood debuut kwam uit op afgelopen dinsdag 1 Juni(!), een boektrailer is gemaakt en kan je hier bekijken. Hoewel ik dit boek haar debuut noem, is dit zeker niet de eerste stap van Isabelle in de schrijverswereld. Ze schreef een kort verhaal, wat ik één van de betere vond in de bundel en andere dingen. Isabelle verteld daar zelf nog meer over. Nu gaat we over naar het daadwerkelijke interview en mogen jullie ook deze auteur beter leren kennen.

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Ik denk dat het vertellen van verhalen in mijn genen zit of het is er met de paplepel ingegoten. Aan vaderszijde, de Peruaanse familielijn, zijn er heel wat auteurs geweest en ook aan moederszijde was het vertellen van verhalen belangrijk. Ik herinner me nog goed dat mijn oma mij bij mijn arm pakte en dan begon te vertellen.
Als klein meisje heb ik heel wat verhalen geschreven en ook mijn oudere zus was er altijd mee bezig, dat doet ze trouwens nog steeds. Helaas had ik weinig zelfvertrouwen en een lichte taalachterstand, waardoor ik ervan overtuigd was dat schrijfster worden niet voor mij was weggelegd. Natuurlijk zei mijn moeder altijd dat ik leuk schreef, maar ja, ze is mijn moeder, ze vindt alles mooi wat ik maak. Zelfs die bruine slak van klei, waarmee ik thuiskwam van school en waar de rest van de familie om moest lachen omdat het meer op een drol leek.
Ik volgde een andere passie van me en begon met de studie Archeologie die uiteindelijk tot mijn master in Erfgoedstudies heeft geleid. Tijdens mijn afstudeerscriptie vertelde mijn begeleider me dat ze mijn schrijfstijl zo prachtig vond en begon ik voor het eerst van mijn leven wat meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor dat lieve compliment. Ik zag toevallig bij uitgeverij Matrijs een oproep voor studenten om mee te schrijven aan een werelderfgoedreeks. Ik schreef een hoofdstuk voor ‘De Amsterdamse Grachtengordel’ en daarna wist ik het zeker. Ik wilde schrijven!

Hoeveel heeft u al geschreven?
Bij Uitgeverij Matrijs heb ik uiteindelijk drie keer meegeschreven aan hun werelderfgoedreeks. Aan ‘de Amsterdamse Grachtengordel’, ‘de Beemster’ en ‘Kinderdijk‘. Daarnaast schreef ik ook wel eens een artikel voor het Erfgoed Magazine en ben ik daar een jaar redacteur van geweest. Ik ben ermee gestopt omdat het te druk werd met mijn huidige baan en mijn andere wens: het schrijven van een feelgood! Dat is ‘Liefde en ananas’ geworden. Mijn eerste feelgood. Ik moest natuurlijk nog veel leren, dus ik heb in het begin wel wat aan het verhaal zitten sleutelen, maar toen ik het bij Zomer & Keuning had ingeleverd kreeg ik het heuglijke nieuws dat ze het wilden publiceren.
Vorig jaar heb ik inderdaad ook nog een kort verhaal geschreven voor een Valentijns bundel ‘Valentijn met twee’ dat als ebook beschikbaar is.

U belandt op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die met u meegaan: één personage uit uw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon! Wie kiest u?
Wat een grappige vraag! Het lijkt misschien voor de hand liggend dat ik dan een hoofdpersonage uit mijn boek met me meeneem, maar ik denk dat ik voor Laura ga. Ze lijkt me een hartstikke interessante vrouw en ik wil haar nog beter leren kennen en hopelijk kan ze mij dan schilderlessen geven!
Uit een ander boek kies ik voor Harry Potter. Wat lijkt mij dat tof om wat magie op dat eiland toe te passen. Hoewel het misschien zielig is voor Harry dat hij zich voor mij in het zweet moet werken.
Als Harry’s magie niet werkt, dan schakel ik die beroemde persoon in. Ik denk dat het iemand moet zijn die handig is en bijvoorbeeld een hut kan bouwen. Of misschien een chefkok, want koken kan ik al helemaal niet!

Op welke manier is uw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)
Ik zou zeggen op genre en grootte, maar om eerlijk te zijn staat alles momenteel door elkaar. Als ik een keer tijd heb ga ik ze op orde brengen.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Ik ben niet snel tevreden en ga regelmatig terug naar het begin om het nog beter te maken. Het risico is dat ik dan geen steek verder kom met het verhaal. Ik probeer dat inmiddels los te laten.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Ik vind dat wel lastig. Als het prettig leest, als ik erdoor word ontroerd en ik vind het ook wel fijn als ik er blij van word.

Wat is uw lievelingsstad?
Eindhoven de gekste! Haha, echt hoor. Ik hou van reizen en van stedentrips en wat zijn er toch veel mooie steden in de wereld! Maar de mooiste stad blijft toch wel die waar ik ben geboren en opgegroeid.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Toch wel mensen uit mijn naaste omgeving. Het gevaar bestaat natuurlijk wel dat ze me de waarheid niet durven te vertellen, maar als je me goed kent dan weet je dat ik prima tegen kritiek kan.
Mijn moeder staat op de eerste linie. Ze heeft een echte talenknobbel en ontzettend veel gelezen. Ik vertrouw inmiddels op haar expertise, maar voor de zekerheid stuur ik het toch ook altijd naar een vriendin van wie ik weet dat zij heel kritisch is en dat ook durft te zijn.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijg je daarbij?
Ik zie dat eigenlijk wel als een compliment. Het is precies iets wat ik met mijn feelgood probeer te bereiken. Lichte kost waar je snel doorheen kunt komen en hopelijk een goed gevoel van overhoudt. Ik zou het veel erger vinden als iemand zou zeggen dat hij of zij er echt niet doorheen kon komen!

Wat is uw favoriete omgeving of plek om te schrijven?
Het klinkt een beetje saai, maar dat is toch echt wel achter mijn bureau. Ik heb er in het verleden vaak mijn laptop bij gepakt om lekker op de bank te typen, maar uiteindelijk leidde dat tot een pijnlijke nek en RSI-klachten. Dus ik zit nu liever Arbo-verantwoord, zodat ik er langer van kan blijven genieten.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Eigenlijk heb ik geen groot voorbeeld, maar natuurlijk haal ik ontzettend veel inspiratie van de mensen om mij heen.

Wat is uw favoriete genre om te lezen?
Ik lees van alles, maar vooral klassiekers, historische romans en feelgood. Soms een thriller en ik houd ook van kinderboeken.

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Ik begin meestal met een concept in mijn hoofd, maar hoe dit zich dan verder ontwikkelt is altijd een verrassing en dat vind ik nou juist zo leuk aan het schrijven. Ik kan mezelf er helemaal in verliezen.

Isabelle

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Ik schrijf het liefste in gezelschap. Dat klinkt misschien gek, want het is zoals ze het zeggen: schrijven is een eenzaam proces. Maar ik houd nu eenmaal van gezelschap. Als ik uiteindelijk diep geconcentreerd bezig ben merk ik niemand meer op. Als ik toch alleen ben of niet goed aan de gang kan komen zet ik muziek op. Het liefste luister ik dan naar opera of naar hardrock, maar ‘foute muziek’ doet het ook heel erg goed. Als ik er dan helemaal in zit hoor ik de muziek niet eens meer.

Hoe voelt het om uw boek uitgegeven te zien bij een grote uitgeverij als Zomer & Keuning?
Het is echt geweldig! Ik ben er heel hartelijk ontvangen en ze hebben vertrouwen in mijn schrijven, wat natuurlijk het grootste compliment is dat je als beginnend auteur kunt ontvangen.

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee willen drinken?
Oei, wat een lastige vraag. Het klinkt best luguber om koffie te drinken met een dode auteur, hopelijk tref ik hem/haar dan in een normale toestand aan en niet als zombie.
Ik kies voor Jane Austen. Ik heb haar heel wat te vragen! Zo zou ik graag willen weten hoe het voor haar was om als vrouw een boek te schrijven in een mannenwereld en wat haar ertoe heeft aangezet om haar droom te verwezenlijken.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
‘Flessenpost’ van Chantal Claassen. Ik vind het tot nu toe echt een heerlijk boek!

Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik denk ongeveer twaalf per jaar. Er zijn periodes dat ik nauwelijks lees, maar in een zomervakantie lees ik er zo vijf achter elkaar.

Heeft u nog tips voor beginnende schrijvers?
Lees veel boeken en als je daarna begint met schrijven kies dan iets dat bij je past. Schrijf gewoon door zonder te denken wat anderen ervan zullen vinden, dat maakt tijdens het schrijven echt niet uit. Geniet er zelf vooral van en heb zelfvertrouwen.

Dankjewel Isabelle dat je mee wilde werken en ik wens je nog vele schrijfkilometers toe! Hier kan je haar boek aanschaffen, maar je kan het ook altijd bij de lokale boekhandel halen of bestellen!

*Foto’s zijn van Isabelle Paz Soldan, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.