De huisgenoten serie – Emma Zomer

Huisgenoten
De Huisgenoten serie. Geschreven door vijf verschillende auteurs, wie wat schrijft, verklap ik natuurlijk niet. Daar mag je zelf achter komen. Wel vind ik het idee erg leuk!

De flapteksten:
In ‘Eén huis, vijf vrouwen’ van Emma Zomer maak je kennis met de vijf bewoners van het Utrechtse studentenhuis dat allang geen studentenhuis meer is: Janne, Esmée, Lydia, Charlot en Eva. Alleen Eva is nog bezig met haar studie, want ze krijgt er geen genoeg van. Janne werkt als verpleegkundige en mist door haar onregelmatige diensten bijna de jaarlijkse zomer barbecue, terwijl carrière tijger Lydia door een collega wordt gekoppeld aan een man die haar lijkt te kunnen bijbenen. De vijf vrouwen staan altijd voor elkaar klaar en hebben samen de grootste lol, totdat er op een avondje uit iets vreselijks gebeurt.

‘Eén huis, vijf dates’ is het tweede deel in de Huisgenotenserie van Emma Zomer. In dit deel vat Esmée het onzalige plan op om een hond in huis te nemen – natuurlijk zonder dat met haar huisgenoten te overleggen. Eerst worden ze gek, later gaan ze toch van hem houden. Net zoals ze van die gekke Esmée zelf houden. Op liefdesgebied gebeurt er van alles in het leven van de vrouwen, al weten ze niet zo goed of ze nu op het juiste pad zijn. En dan is er ook nog Charlots zusje Liz dat dreigt te ontsporen. Gelukkig kunnen ze aan elkaar altijd hun verhaal kwijt.

In het derde deel van Emma Zomers Huisgenotenserie, ‘Eén huis, vijf gedachten’, wordt duidelijk dat de vijf huisgenoten elkaar heel hard nodig hebben. Esmées grote liefde Lea twijfelt aan zichzelf en aan alles, en Esmée moet het met lede ogen aanzien. Lydia twijfelt of ze Boris wel leuk genoeg vindt, terwijl Eva zich afvraagt of haar leven ooit verder zal komen dan de universiteit. Niet dat ze het daar vervelend vindt, maar eeuwig student blijven is geen haalbare kaart. Zou eeuwig in het studentenhuis blijven wél tot de mogelijkheden behoren?

‘Eén huis, vijf liefdes’ is het vierde deel in de aanstekelijke Huisgenotenserie van Emma Zomer. In dit deel komen de liefdes van de vijf vrouwen in een stroomversnelling. Janne kan haar geluk niet op als ze een liefdesverklaring krijgt en ook tussen Charlot en haar Tom bloeit de liefde als nooit tevoren. Eva belandt via haar vriend Tobias in een geheel nieuwe wereld en zelfs Lydia durft stappen te zetten waarvan ze nooit had gedacht dat die voor haar weggelegd waren. Alleen Esmée blijft sip en alleen achter. Ze mist Lea verschrikkelijk en niemand kan haar troosten, zelfs Sjakie niet.

Het afsluitende deel van de Huisgenotenserie van Emma Zomer, ‘Eén huis, vijf verhuizingen’, betekent het einde van een tijdperk. De vijf huisgenoten vertrekken allemaal naar een andere woning en het huis waar ze lief en leed hebben gedeeld blijft leeg achter. Of toch niet? Charlot besluit een oproep te doen voor een hospiteeravond om nieuwe bewoners te vinden. Dit ontroerende laatste deel van de Huisgenotenserie mag je niet missen!

Mijn mening:
Elk deel heeft een titel dat wat verklapt over wat de vrouwen beleven, ik moet zeggen dat ik de titels erg leuk vind en ze passen er ook nog eens goed bij, hoewel je kan zeggen dat ze iets verklappen over wat er in het boek gebeurd, is dat zo miniem, dat je daar geen gedachtes aan moet kwijten. Degene die dat heeft bedacht krijgt een pluim van me. Het eerste deel is vooral inleiding, de kans om alle personen te leren kennen, en dat is wel even nodig. Want elk van de vijf hoofdpersonen heeft zijn eigen kring van mensen, en er worden redelijk wat namen geïntroduceerd. Maar dit gebeurd niet te veel ineens, dus het is goed te behapstukken! In elk boek komen alle vrouwen voor en elk heeft zijn eigen leven, gedachtes en gedoe.  En ze zijn duidelijk allemaal anders! Toch merk ik nergens een heel grootverschil qua schrijfstijlen. Het voelt heel erg levendig en ik wilde dat ik bij hen aan tafel kon aanschuiven. Ook het gevoel wat de meiden hebben, een tijdperk gaat vroeger of later ten einde komen, dat gevoel kreeg ik ook en ik wilde ook niet dat aan de boeken een einde zou komen. En het gevoel is gewoon echt herkenbaar, ook ik heb dat gehad, gedacht en gevoeld. En dan poef ineens ben je in het volgende tijdperk. Soms toch nog ongemerkt en soms met de nodige tranen. Dit hebben alle vijf de auteurs uitstekend neergezet.
Verder had ik in geen tijd, alle vijf de boeken gelezen! Oke, het zijn dan wel geen dikke pillen met ongeveer 150 bladzijdes per stuk, maar ze lazen echt als een tierelier!

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 08-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan de serie ‘Huisgenoten’ bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.