Lentegroen – Jackie van Laren*

Lentegroen
En ja hoor daar ben ik weer met wéér een recensie over een boek van Jackie van Laren. ‘Lentegroen’ is het deel één van een serie. Ik las dit boek dus begin Juni, en als hij online komt is het Juli, tussentijds komt dus het tweede deel van ‘Onder de bomen’-serie en dan is het waarschijnlijk langer rustig op het gebied recenseren van Jackie’s boeken. Je kan nog altijd een overzicht vinden op deze pagina als je al die weken hier voorafgaand de recensies hebt gemist.

De flaptekst:
Als de stoere, zelfstandige boswachter Sylvie wordt bedrogen door haar vriend, aarzelt ze geen moment. Ze verhuist met haar dochter Ties naar een plek waar ze een nieuwe baan kan krijgen en zweert nooit meer aan een relatie te beginnen. Boswachterij De Grote Weijde, op de Utrechtse Heuvelrug, is een prachtig gebied, en het boshuisje waar ze zo in kan trekken is ook een bonus. Het enige minpunt: ze moet de als moeilijk bekend staande eigenaar van landgoed Woudenbergh zien over te halen het landgoed open te stellen voor recreanten.

Freek, de eigenaar van het landgoed, is mensenschuw, eenzelvig en een beetje wereldvreemd, maar tegelijk ook hyperintelligent. Hij zit niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, maar als er criminele activiteiten op zijn landgoed plaatsvinden en hij Sylvies hulp heel hard nodig heeft, moet hij wel uit zijn schulp komen. Het gaat hem beter af dan hij had gedacht, al is hij ervan overtuigd dat hij zich beter verre van andere mensen kan houden. Vooral van zo’n leuke vrouw als Sylvie.

Mijn mening:
Lentegroen voelt anders dan de andere boeken, het tempo ligt lager en ik denk gezien de hoofdpersonages dat, dat een hele goede keuze is. Je leert ze nog beter kennen. Wat ik leuk vind is dat Jackie beroepen kiest die niet zo voor de hand liggen en waar ze op enige wijze affiniteit mee heeft. Ieder geval zo komt het op mij over. Het is dus echt anders, het verhaal is nog open aan het einde en ik wacht echt met smart op het volgende deel. Ik bedoel, het heeft zijn voor en nadelen als je een auteur laat ontdekt, t voordeel is dat ik al zoveel achter elkaar kon lezen. ‘T nadeel is dat, dat een keer ophoud, want in het tempo dat ik lees, tja daar kan niemand tegenop typen.
Het woord anders gaat in deze recensie heel vaak voorkomen, je bent gewaarschuwd!
Het boek is heel anders dan bijvoorbeeld de q serie. Die is flamboyant en bold. ‘Lentegroen’ is gevoeliger en veel dieper. Je kan duidelijk merken dat Jackie sindsdien vele schrijfkilometers heeft gemaakt en dat betaald zich uit in een verhaal dat alles overstijgt. Dat gevoelig is en ter gelijker tijd iets aantikt wat belangrijk is, acceptatie voor iedereen zoals iedereen zelf is. Dat dingen die iemand heeft of kan doen, in een bepaald hokje geduwd kunnen worden, maar dat, dat niemand definieert en dat die dingen door dat hokje niet negatief zijn, hoewel dat laatste wel meer voorkomt, helaas. Dit boek belicht dat van een andere kant. In korte tijd is dit het tweede boek waar autisme in voorkomt en waar ik heel erg positief over ben. Na mijn zienswijze vind ik het ook heel knap hoe Jackie Freek heeft neergezet. Daar steekt óf eigen ervaring óf erg veel onderzoek in. Sylvie is ook een leuk mens, samen met haar dochter Ties. Ik verheug me echt gigantisch op deel twee, die al uit is als jij deze recensie leest btw 😛
Nog iets wat ik moet benoemen wat ik tot op heden niet heb gedaan is dat ik vind dat Jackie vaak hele coole namen vind, ik bedoel eigenzinnig, en niet zo saai en afgekauwd, Ik geloof dat ze een voorkeur heeft voor interessante namen met een Q 😛

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 02-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan ‘Lentegroen’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.