Interview met Sandra J. Paul

Sandra J. PaulVandaag is Sandra J. Paul aan de beurt, dit is een auteurs naam en ze is ook nog eens bekend als auteurs Joanne Carlton. Ze schrijft in verschillende genres aka ook wel een genre-overschrijdende auteur genoemd. Ik wist niet eens dat daar een naam voor was! Sandra J. is het meest bekend door haar psychologische thrillers en jeugdthrillers, maar schrijft tussendoor ook YA of korte verhalen in andere genres zoals feelgood of fantasy. Sandra J. woont in België en heeft drie zonen en is gelukkig getrouwd. Naast dat Sandra J. dus auteur is is ze de eigenaar en uitgeverij van Hamley Books en is ze ook een IT- Coach, en is ze net als alle andere die ik heb mogen interviewen een bezige bij! 

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
In de schrijverswereld is dat Stephen King, ik ben met hem opgegroeid en vind hem een fantastische man waar ik enorm naar opkijk, zowel in manier van kijken op het dagelijkse leven en zijn schrijven.

Voor de rest ben ik niet iemand die echt grote voorbeelden heeft, of idolen. Ik bewonder wel mensen voor hun kracht of hun visie in het leven. Vaak zijn dat mensen in mijn naaste omgeving, niet zozeer bekende mensen.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
De katten eten geven. Wij hebben acht katten en een paar daarvan komen me meestal wekken omdat ze grote honger hebben. Dus dat is altijd prioriteit nummer één ;). Daarna check ik mijn mails terwijl ik een kop thee drink, en ga ik een brood halen. Dan komen de kinderen en mijn partner uit bed, en begint mijn werkdag.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik ben een fervent lezer, hoewel de tijd me echt wel ontbreekt. Vroeger las ik ongeveer 80 boeken per jaar, nu is dat ongeveer 20-30, maar daarnaast lees ik natuurlijk wel manuscripten van onze Hamley Books auteurs, dus dat is ook wel lezen. 😉

Ik ben ook een online lezer, ik kan me echt verdiepen in lange artikelen of blogs, of gewoon korte stukken die ik tegenkom en me interesseren.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Ik heb er wel een paar, maar ‘Don’t Panic‘ van Coldplay is een van mijn topfavorieten. Ik hou van de stijl, de tekst, en het algemene nummer.

Drinkt u liever thee of koffie?
Ik ben een echte theedrinker, groen, fruit en zwart.

Wat zijn uw hobby’s?
Mijn uitgeverij ;). Daarnaast kijk ik graag series en films, dat is zowat de enige echte hobby die ik nog heb door mijn drukke leven.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Ik schrijf zelf nooit seksscènes, dat is mijn ding niet. Ik zit dan meestal te schaterlachen omdat ik het zo absurd vind om dit grafisch uit te schrijven. Bewondering voor zij die het én goed kunnen én het ook echt maken zonder in duizenden clichés te vallen. Ook extreme horror doe ik niet, ik hou zelf niet van horror in films of boeken omdat ik een erg visueel geheugen en beeldvorming heb, en dat dus ook grafisch zie gebeuren. Daar kan ik echt nachtmerries over hebben.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik ben een broeder. Wanneer er een idee in mijn hoofd zit ben ik daar soms maanden mee bezig voor de eerste letter op papier staat. Daarna schrijf ik organisch. Ik schrijf meestal de eerste versie uit, en tijdens het pennen beginnen mijn dromen over het boek en komen de plottwisten vanzelf. In de volgende rondes verwerk ik die dan in het boek. Dan valt alles als een puzzel in elkaar. Vooral die droomfase is erg belangrijk voor me, maar soms ook frustrerend, omdat ik mijn muze nooit iets kan misgunnen en het wel moét verwerken.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik ben al zes weken bezig aan Obama omdat het zo’n dikkerd is (het boek, niet Obama), en daarnaast lees ik momenteel tussendoortjes zoals John Grisham, waar ik me heerlijk bij kan ontspannen.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Met op een wonderlijke manier elektriciteit: mijn laptop zeker. Zonder elektriciteit: een stift en een notaboek om een boek in te schrijven. Misschien wat levensnoodzakelijke dingen ook, zoals een vislijn (hoewel ik geen viseter ben) en een parasol, want ik verbrand nogal snel. 😉
(Niemand zegt dat er geen elektra kan zijn, enkel onbewoond :P)

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
De allereerste keer dat iemand naar me toekwam op de boekenbeurs en een selfie met me wilde. Dat vond ik zo een vreemd gevoel. Nog altijd trouwens, want ik ben een doodgewone mens die een doodgewone baan heeft naast het schrijven, en gewoon van haar passie haar werk heeft kunnen maken. Dat was een hele wonderlijke ervaring.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Soms vind ik dat lastig, soms geen probleem. Alles hangt af van het type van boek en hoe ze dit bedoelen. Ik vind het op zich zeker geen schande dat iemand een van mijn boeken zo zou noemen, maar me dan wel afvragen wat ze dan als een ernstig boek zien.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Mijn ideeën komen voort uit situaties of dingen die ik heb meegemaakt of gezien, en als iets lang genoeg blijft hangen om interessant te worden, begin ik research te doen over die topic. En dan kom ik weer op andere dingen uit, enzovoorts. Ik gebruik zeer veel research, waar ook veel tijd in kruipt. Alles moet kloppen, en ik triple check alles.

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Door mijn drukke leven ben ik vooral een weekend- en avondschrijver. Ik sta om half zeven op en ga rond middernacht slapen, maar vanaf half tien is de avond voor het gezin. Een overdag schrijver is lastiger voor mij, doordeweeks lukt dit niet. Ik ben wel een echte ochtendschrijver, ik kan in het weekend zonder probleem om zeven uur opstaan om een aantal uren te schrijven.

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
Hopelijk nog steeds happy en gelukkig met Hamley Books, met een aantal nieuwe boeken op mijn eigen palmares en wat vertaalde titels. Ik hoop dat ik die droom nog intens mag beleven.

Sandra j. Paul

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik laat nooit iemand in mijn naaste omgeving mijn boeken lezen, mijn eigen partner leest mijn boeken zelfs pas als ze al in de winkel liggen. Dat is een bewuste keuze. Ik hou meer van proeflezers die ik niet té goed ken, maar die eerlijk zijn en me zeggen waar ik kan verbeteren. Ik heb ontzettend veel aan mijn redacteur, corrector en een team van proeflezers die mijn stijl goed kennen. Dat vind ik top, en leer ik heel veel van.

Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
Christine van King, 19 Minutes van Jodi Picoult.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Dat is iets waar ik nooit last van heb, ik ben op dat gebied echt een bofkont. Ik kan gewoon doorgaan. Als iets niet goed zit, laat ik het rusten en kom ik er later wel op terug, maar dat gebeurt zelden.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
In mijn woonkamer (aparte bureauruimte) met laptop en immens groot scherm. Ik heb drie pagina’s tegelijkertijd open als ik schrijf, mijn brein en vingers hebben dat nodig omdat het anders te traag gaat. Ik ben soms al drie pagina’s vooruit aan het kijken terwijl ik nog daarvoor aan het corrigeren ben.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Ik ga heel lekker iemand uit de Hamley stal nemen ;). We hebben een aantal debutanten gehad, maar degene die het meeste indruk op me heeft gemaakt (de andere Hamleys gaan me dat niet kwalijk nemen, hoop ik!) is Amina Laffet met ‘Zwarte Vijvers‘. Een fantastisch boek dat me lang is bijgebleven, en dat nog steeds doet.

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raadt u dan aan als eerste kennismaking?
Ik zou dan ‘Mijn Waarheid‘ nemen als psychologische thriller, en de ‘Duistere School‘ als jeugdboek. Binnenkort komt er ook een YA van me uit waar ik voor dat genre ook zou verwijzen, die Onze Eerste Zomer Samen noemt. In tegenstelling tot de titel is het een thriller.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voordat u schrijven kunt?
Alles moet eerst aan de kant, vooral mijn Hamley-werk. Ik kan me anders niet concentreren op mijn schrijfwerk. Komt door mijn project management achtergrond, denk ik!

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Absoluut, ik zou dit een hele eer vinden! als het een Amerikaanse verfilming zou zijn, bijvoorbeeld rond ‘Mijn Waarheid’, dan zou ik Dylan O’Brien wel in een hoofdrol zien als Elias. Ik ben fan van zijn werk, fantastische acteur.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Nooit opgeven en nooit tevreden zijn over je eigen werk. Schrijven is echt wel werken, en leren hoort daarbij. Zodra je tevreden wordt, word je ook lui.

Wat verwacht u van een proeflezer?
Ik verwacht dat zij eerlijk hun mening geven en dingetjes opmerken die ik zelf niet zie. Ik ben zelf bewust geen redacteur, omdat ik de fouten niet voldoende zie. Ik heb geweldige proeflezers die weten wat ik wil en ook heel eerlijk zijn, dat is veel waard.

U bent zelf ook uitgever, maakt dat het schrijven ook anders?
Nee, ik kan die twee heel goed van elkaar scheiden. Ik heb mezelf dat wel aangeleerd. Als auteur ben ik iemand anders, even onzeker als iedereen (meer nog vaak) en erg kritisch voor mezelf. Ik leg de lat zeer hoog. Als uitgever wil ik ook het allerbeste uit mijn auteurs halen, maar doe ik dat als Sandra de uitgever, en niet als Sandra de auteur. Ik ga ook nooit mijn eigen werk vergelijken met dat van een van mijn auteurs.

Waarom bent u gaan uitgeven?
Ik voelde me niet gelukkig bij mijn uitgever en wilde de dingen anders aanpakken. Het begon als een gimmick en is intussen geëvolueerd in een volwaardig bedrijf, waar ik erg blij om ben. Ik ben mijn auteurs ook erg dankbaar dat ze me dat vertrouwen hebben gegeven!

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik denk dat ik dat hierboven al heb gedaan door te revealen dat ik een YA ga uitbrengen, en dat heel spannend vind!

Dankjewel Sandra J. voor je tijd en alle antwoorden! Hier kan je haar boeken bekijken en aanschaffen, maar je kan het ook altijd bij de lokale boekhandel halen of bestellen!

*Foto’s zijn van Sandra J. Paul, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.