De zaak van Ronald V. – Jim de Koning en Ronald V.*

RonaldDit boek heeft een poosje op de digitale stapel gelegen, het is een boek waar je je volle aandacht bij moet zijn om te lezen, dat verdient dit boek. Dat wist ik voorhand al toen ik een artikel las en waarin verteld werd dat dit boek was uitgekomen. Maar ik kan je nu al vertellen dat ik na het lezen nog meer vind dat het alle aandacht verdient!

De flaptekst:
Met een voorwoord door advocaat Geert-Jan Knoops.
Tijdens een noodsituatie valt een schot. De schutter, een hoofdagent van politie, wordt veroordeeld. Zijn wereld stort in. Als lid van een aanhoudingseenheid achtervolgt hoofdagent Ronald V. een auto. De bestuurder wordt gezocht voor het plegen van een aantal misdrijven. Er ontstaat een crisissituatie waarbij Ronald zich genoodzaakt ziet te schieten. Zijn schot treft niet de vluchtende crimineel, maar diens bijrijder. Ronald V. wordt gehoord door de Rijksrecherche. Na een langdurig proces wordt hij tot twee jaar cel veroordeeld. Het vonnis veroorzaakt in het hele land onrust onder politiemensen. Ronald deed immers zijn werk en wordt nu absurd hoog gestraft. Ook korpschef Bouman is verbijsterd. Hij roept de hulp in van topadvocaat Geert-Jan Knoops. Samen met Ronald V. gaat deze in het hoger beroep de strijd aan voor gerechtigheid.
Dit boek beschrijft welke enorme impact de zaak heeft op de betrokkenen. De slopende procesgang, de onverwachte veroordeling en de dreigende detentie, de wisselende reacties van familie, collega’s en de rol van de media. Dit alles geeft een enorme druk op het leven van Ronald en zijn nog jonge gezin. De zaak Ronald V. beschrijft niet alleen de nachtmerrie van de hoofdagent waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt, maar breekt ook een lans voor het moeilijke politiewerk.
Naar aanleiding van de spraakmakende zaak Ronald V. is een wetsvoorstel ingediend. Jim de Koning (1967) schreef dit boek samen met Ronald V.
De Koning werkt bij politie Oost-Brabant, was presentator van Bureau Brabant, het opsporingsprogramma van Omroep Brabant en woordvoerder bij Opsporing Verzocht. Eerder verscheen Flikken Maastricht – Achter de schermen.

Mijn mening:
Dit boek las in ik de tijdspanne van 6 dagen, wat voor mijn doen best lang is. Maar dit boek lees je niet even snel. Het geeft stof tot denken. 
Tot hoofdstuk acht krijg ik zo’n hel spellend gevoel. Zo onaangenaam dat ik eigenlijk niet verder wil lezen, ik weet dat hij eerst veroordeeld word, ik wéét dat hij later vrijgesproken word. Maar toch, intussen word zijn leven heel erg onaangenaam. Het eerste is een kennismaking. Daarna word er verteld wat er is gebeurd, het word beschreven, maar het is moeilijk voor te stellen hoe het precies gebeurd als je de omgeving niet kent. Ik zag later een foto en ik kon de boel nog steeds niet goed plaatsen. Maar goed ik heb de tekst ook niet opnieuw erbij gepakt en het vergeleken, dus daar kan t ook aan liggen. En ‘t feit dat ik aan t einde van mijn nachtdienst was. Dus ook niet meer zo fit daarboven.
Maar ergens had ik de gedachte als er ergens een tekening had gestaan had ik het beter begrepen. Maar eigenlijk is het niet nodig. Ik bedoel, het gaat het doel van dit boek voorbij. Het is niet een boek om ons te overtuigen wat er is gebeurd en dat Ronald heeft goed gehandeld. Het is een boek dat verteld welke risico’s de politie loopt als ze hun vak uitoefenen!

Ik heb 3 dagen niet gelezen. Wel over het boek nagedacht, het houd je echt bezig! Uitspraken en vooral dan die van Stella. Tranen staan in mijn ogen. Dit is unfair! De geboorte van Sean, dit komt binnen! Weer tranen in mijn ogen. Het einde, de uitspraak. In het algemeen vind ik het on verstelbaar dat dit in NL is gebeurd. Echt geschokt tot op het bot. De fouten, de idioterie. T gewone recht te gebruiken op een situatie die alles behalve gewoon is. Gelukkig is er uit eindelijk recht gesproken. Maar het heeft veel gekost…. Het boek van Ronald is echt huiveringwekkend. Onze mannen en vrouwen in het blauw moeten echt meer gesteund worden. De eerste advocaat moet zich schamen niet meer peper in zijn lijf te hebben gehad. Als hij wat meer doortastend was geweest, was ‘t misschien nooit zover gekomen. De eerste onderzoeken, de uitspraken door de rijksrecherche, de eerste rechters. Zijn dat professionals of kinderen die spelen? Ik voel plaats vervangende beschaming voor hen. Je moet juist bij zo’n situatie alles onderzoeken, juist dan! Want alle ogen zijn gericht op de positie van diegene, niemand mag zijn positie gebruiken voor eigen gewin. Maar als die positie ook voorschrijft, zoals in t boek word gezegd, dat je een stap naar voren zet waar anderen die naar achteren zetten. Dat moet dan ook meegenomen worden, het is toch verschrikkelijk dat een agent op dezelfde stoel moet zitten als van een crimineel? Iets wat Ronald niet is.

Het word niet in het boek gezegd, maar veel dingen voelden corrupt, het niet zo duidelijke onderzoek. Gezien de situatie van Mike Hernandez. En dan iemand anders, die daar niks mee van doen heeft, als voorbeeld te gebruiken. Beschamend. En ja het riekt voor mij naar corruptie. Ik maak mij geen illusies dat dit in Nederland niet voorkomt.

Een speciaal rechtbank voor deze zaken met een beschermingswet is juist. Wat niet betekend dat alles maar ok is, nee, maar gedegen onderzoek moet gedaan worden, voor alle partijen. Een rechtbank met open blik en verstand van zaken.
De situatie na de verlossende woorden, dat de chefs zo achterbaks zijn. Want dát is het, want als hij had getwijfeld en niet had getrokken (alleen getrokken-niet geschoten!) en de ander had dan geschoten, dan had hij ook kritiek gekregen. Achterbaks, als Dhr. Bouman dat had mee gekregen, weet zeker dat hij in zijn graf zou omdraaien. Meerdere keren zelfs denk ik. Na het lezen van dit boek, heb ik het volste vertrouwen in Ronald V. en dat hij integer heeft gehandeld en naar beste kunnen.
Ronald, ik zou je een schop willen verkopen dat je zijn (Dhr. Bouman) aanbod voor brigadier niet hebt aangenomen. Maar dat valt niet meer terug te draaien. Ik vind je moedig, je hebt je in deze jaren overeind kunnen houden en je hebt je werkt gedaan met integriteit. Je bent in het boek zo open, en ik hoop, dat in dit jaar (2021) je relatie met Stella weer boven Jan is, want dat verdien je.

Iedereen zou dit boek moeten lezen, zeker als je soms kritiek op de politie hebt, is dit een boek wat je een keerzijde laat zien van hun vak. Een vak op leven en dood.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 20-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘De zaak van Ronald V.’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.