Geheimen van de vuurtoren – Emma Carrol

Geheimen van de vuurtoren
Geheimen van de vuurtoren. Gekocht op Ameland en officieel een kinderboek, maar de flaptekst leek me leuk, t Onderwerp ook dus why not? Ik dacht zelfs even, misschien is het zelfs meer een YA. Die worden vaker verkeerd gelabeld. Maar ieder geval sprak alles aan het boek mij aan dus heb ik het gekocht.

De flaptekst:
Het is Londen, 1941. Olivia gaat met haar broertje en zus Sukie naar de film. Maar dan gaat het luchtalarm, en volgt er een luchtaanval. Als Olivia wakker wordt in het ziekenhuis, is Sukie verdwenen. Olivia en haar broertje worden geëvacueerd naar Budmouth, een dorpje aan zee. De enige bewoner die nog plek heeft is Ephraim, de vuurtorenwachter. Maar hij is niet gewend aan kinderen en gedraagt zich geheimzinnig. Olivia gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er een groep Joodse vluchtelingen per boot aan zal komen vanuit Frankrijk. Heeft het geheimzinnige briefje uit Sukies jas er iets mee te maken? Zal ze haar zus binnenkort weer terugzien?

Mijn mening:
Het is een verhaal dat vlot loopt en een inkijkje geeft in de tweede wereldoorlog in Londen/Engeland. Het is beeldend en spannend. Maar wel zo dat het voor kinderen te behapstukken is. Duidelijk toch een kinderboek en geen YA. Als 28e jarige volwassen ben je kinderboeken misschien ruim voorbij, maar dit is dermate goed geschreven dat je dat echt niet merkt. De karakters, De vuurtoren. Zelfs Queenie, die echt eerst een bitch lijkt, blijkt meerdere lagen te hebben. Ook de situatie naar de vluchtelingen, is echt ongelofelijk, ik bedoel wij weten wat er in die jaren is gebeurd, zij toen niet. Maar dat men zo tegen was, ik kon en kan het me zo moeilijk voorstellen. Hoe het is opgelost, is een hele mooie scene, heel beeldend en dekt de lading. Als het een Young Adult boek of voor volwassenen was geschreven dan waren bepaalde scenes veel meer uitgediept en met veel meer detail.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 17-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Geheimen van de vuurtoren’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.