Interview met Natascha van Limpt

Natascha van Limpt Ik mocht ook Natascha van Limpt interviewen, een auteur, vrouw en moeder van een kleintje! Een knap en schattig jochie! Natascha is in de eerste jaren van de dertig, woont aan het IJsselmeer en heeft archeologie gestudeerd. Maar ze werkt als freelance redacteur voor verscheidene uitgeverijen en self-publishers. Naast de boeken die Natascha heeft gepubliceerd, is ze ook actief op verschillende verhalenplatformen zoals Wattpad waar ze fanficties schrijft en af en toe een verhaalidee uitprobeert. Iets wat ik helemaal niet wist tot dat ze mij dit vertelde!
Zo leer je iemand altijd nog weer beter kennen. Laten jullie weten welk antwoord jullie het meest verraste?

 

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee willen drinken?

Heel cliché misschien, als fantasyschrijver, maar ik zou toch graag eens een kop thee met J.R.R. Tolkien hebben gedronken. Zijn (verfilmde) werken hebben er zeker aan bijgedragen dat ik überhaupt begonnen ben met fantasy schrijven en het is heel indrukwekkend dat hij een heel universum heeft uitgedacht dat voor zo veel fans echt voelt.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Ontbijten? Het eerste wat ik doe als ik wakker word is doorgaans op mijn telefoon kijken om te zien of er nog posts zijn geplaats in een RPG waar ik aan meedoe en behoorlijk aan verslaafd ben, maar dan lig ik nog in bed. 😉

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? En welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots  op?
Ik heb drie boeken geschreven die zijn uitgebracht en zit nu midden in de redactie van de vierde. Daarnaast heb ik nog zo’n 35 andere verhalen waar ik de afgelopen jaren aan gewerkt heb, waaronder veel fanficties, waar ik niet minder trots op ben dan op mijn uitgegeven boeken. Je legt toch iets van jezelf in je boek, ongeacht het genre, en ik vind het dan ook moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Aangezien ik op dit moment in de redactie van mijn historische roman zit (die als werktitel Leviathan heeft), ben ik toch geneigd die te noemen. Ik vind het een origineel verhaal dat zich voor 80% op een schip afspeelt zonder dat het eenzijdige decor saai wordt. Dat was best een uitdaging.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Ik denk dan aan een boek dat lekker snel wegleest maar niet zo veel diepgang heeft. Wat voor gevoel ik daarbij krijg als het over mijn boeken of verhalen zou gaan? Dat hangt ervan af of het die bedoeling had. In Luotisade zijn een hoop verschillende verhaallijnen waar je je aandacht bij moet houden: ik denk dat de meesten dat geen lekker boek voor tussendoor vinden. Ik heb ook wel wat kortere, luchtige verhalen geschreven die niet echt uitblinken in originaliteit of krachtige personages. Die schreef ik ‘even tussendoor’, dus ik snap het ook als ze zo gelezen worden. Maar meestal denk ik bij een boek voor tussendoor toch aan luchtige feelgoodboeken – niet iets wat ik zelf schrijf.

Wat zijn uw hobby’s?
Naast schrijven? In ieder geval lezen en series kijken, zolang ik maar met verhalen bezig ben. 😉  Daarnaast houd ik ook wel van een leuk (bord)spel, kijk ik ontzettend uit naar het moment dat we weer reizen kunnen maken en ga ik ook graag naar fantasy-festivals en concerten.

Als u moest kiezen tussen de ‘echte’ wereld en die van uw boek, waar zou u willen wonen ?
Ik zou toch maar voor de echte wereld gaan. Of ik nu naar de Luotisade-boeken kijk, naar Leviathan of naar het nieuwe manuscript waar ik aan werk: ik zadel mijn personages doorgaans met een hoop ellende op en ik ben niet bepaald jaloers op hun leefomstandigheden.

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
De uiteindelijke versies van de Luotisade-boeken bestonden uit zo’n 120.000 woorden, Leviathan iets minder, zo rond 105.000. Van de niet uitgegeven boeken zit ik meestal ook wel ergens tussen de 100.000 en 200.000 woorden; ik hou van lange verhalen.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik lees op dit moment ‘De geheimen van Khifa, het eerste deel van ‘De kronieken van Cromrak‘, geschreven door Mark Doornbos. Heerlijk avontuurlijke fantasy, echt mijn ding.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik schrijf eigenlijk altijd op mijn laptop, meestal gewoon op de bank of aan de eettafel als ik eens een andere houding wil. In de zomer schrijf ik ook graag buiten.

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Ik werk altijd aan meerdere projecten tegelijk, waardoor ik altijd wel ergens inspiratie voor heb. Ik heb voor ieder project een eigen afspeellijst, als ik niet helemaal helder heb wat ik wil gaan schrijven dan ga ik een stuk wandelen met die playlist op. Tegen de tijd dat ik weer terug ben, heb ik de scène die ik wil gaan schrijven wel duidelijk in mijn hoofd.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Oef, één liedje kiezen is wel heel lastig. Ik ga dan toch voor ‘Seize the Day’ van Avenged Sevenfold. Een band waar ik op de middelbare school ontzettende fan van was en hoewel ik de nieuwe albums niets vind, blijft dat liedje me raken.

Waardoor bent u begonnen met schrijven? Wat triggered u?
Opstel was altijd al mijn favoriete vak, al kan ik me geen enkel kinderverhaaltje herinneren dat ik destijds schreef. In de zomervakantie voordat ik naar de middelbare school ging was ik een weekje bij mijn opa en oma op de camping, samen met mijn nichtje. We besloten toen allebei een verhaal te schrijven en sindsdien ben ik eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Hoewel ik daarvoor ook al weleens wat schreef, zie ik dat als het beginpunt.

 Natascha van Limpt
Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Vaak heb ik wel een lijstje met scènes die moeten plaatsvinden, die vul ik als het verhaal zich ontwikkelt. Vaak genoeg gaat het een hele andere kant op, dus ik laat me ook graag verrassen. Of frustreren, is het vaak meer. 😉  Maar ik hou ervan als personages hun eigen ding doen en dat ik soms als schrijver een beetje achter de feiten aan blijf lopen. Zo wist ik niet hoe Luotisade zou eindigen tot ik daadwerkelijk bij het einde was.

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Ik heb vaak wel muziek nodig om in een bepaalde vibe te komen, al werkt stilte soms ook. Maar midden in een café schrijven zoals ik weleens van anderen hoor, dat zou voor mij niet werken, ik raak dan te snel afgeleid. Hoewel ik me met muziek op wel weer makkelijk kan afzonderen (zoals in de trein), maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar een café. 😉

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
Ik zou toch een pen en schrift meenemen, al is dat niet echt levensreddend, en daarnaast een tent en lucifers of een aansteker?

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Dan ga ik aan een ander project werken. Tijdens het wandelen zet ik dan wel die playlist van het vastgelopen project op, zodat de ideeën hopelijk wel weer loskomen.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Het lijkt me wel heel gaaf ja! Luotisade heeft een hoop personages en ik vind het moeilijk om daar gezichten bij te zoeken. Bij mijn historische roman vind ik dat makkelijker. Ik zou dan gaan voor Katie McGrath, Travis Fimmel en Liam Garrigan.

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen en bij welke uitgeverijen?
Ik hoop nog een heleboel. 😉  Op dit moment zijn mijn boeken bij uitgeverij Zilverbron/Zilverspoor ondergebracht en daar ben ik heel tevreden mee. Ik heb echter ook nog wat schrijfsels die daar qua genre minder goed bij passen, maar of ik die ook daadwerkelijk ga uitgeven en waar dat zien we dan wel weer.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Stiekem is het niet, maar ik zou nog weleens een Indiana Jones-achtig verhaal willen schrijven, over schatzoekers en verloren beschavingen ergens in de jungle. Ik zoek alleen nog naar een originele invalshoek haha, want het moet ook weer geen slap aftreksel van bovengenoemde filmreeks worden.

Dat je ook een redactrice bent, maakt dat het schrijven anders?
Doordat ik veel teksten redigeer, heb ik inmiddels wel oog voor overbodige stukken tekst. Mijn eerste manuscript zat daar vol mee, maar tegenwoordig komt dat eigenlijk niet meer voor. Ook let je natuurlijk automatisch al op karakterontwikkeling, voorspelbaarheid en dergelijke. Maar of het schrijven echt anders voelt sinds ik manuscripten redigeer? Dat niet echt, eigenlijk.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Niet echt, denk ik? Ik hou wel van heftige onderwerpen. Ik kan in ieder geval niet echt dingen bedenken die ik echt mijd. Er zijn een aantal vloeken/scheldwoorden die ik niet wil gebruiken, maar daar zijn genoeg alternatieven voor.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Ik geef niet zo heel vaak vijf sterren, maar als het gebeurt dan kon ik het heel moeilijk wegleggen, bleef ik er na het uitlezen nog dagen aan denken of had ik gewoon geen enkel kritiekpunt.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Voor mijn historische roman heb ik behoorlijk wat research moeten doen, want het moet natuurlijk allemaal wel kloppen. Met mijn nieuwe manuscript (een tijdreisverhaal) is het ook behoorlijk wat researchwerk, vooral omdat het over een cultuur gaat waar weinig over bekend is. Soms houdt dat het schrijven ook wel een beetje op, op dit moment heb ik besloten om eerst maar gewoon het verhaal neer te zetten en feitjes daarna uit te pluizen, om het verhaal meer aan te kleden.

Wat is uw favoriete quote?
Ik vind ‘Every villain is a hero in his own mind’ een mooie quote – zeker wanneer je schrijft. Het is een quote van Tom Hiddleston en slaat natuurlijk op Loki, een van mijn favoriete personages. Tijdens het schrijven van Luotisade heeft die quote me aan het denken gezet, waarna ik ‘de schurk’ in mijn verhaal ook veel meer diepgang heb gegeven door het uitbreiden van zijn achtergrond en onderzoeken van zijn motivaties.

Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
Soms. Mijn broertje heeft mijn manuscripten sowieso gelezen en hij is ook heel eerlijk in zijn kritiek. Bij Leviathan heb ik voor het eerst ook onbekenden gevraagd. De helft leverde niet echt bruikbaar commentaar, maar er zaten er twee bij met wiens input ik heel blij was (waaronder de interview-afnemer van vandaag 😉). Ik verwacht van een proeflezer vooral niet dat ze grammaticafouten opsporen: ik wil dat ze feedback geven op de verhaallijn, de personages, het tempo, geloofwaardigheid, dat soort dingen. Suggesties om scènes beter te maken door iets meer van de omgeving te laten zien of door iemand net anders te laten reageren kan soms ook heel fijn zijn.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Heb er vooral plezier in en laat je niet ontmoedigen door allerlei regeltjes, door de angst dat je niet origineel genoeg bent of wat dan ook. Zelf redigeer ik mijn teksten niet tot de eerste versie staat en ik raad dat beginnende schrijvers ook aan. Vind vooral eerst je schrijfflow, als je daar in zit dan vertelt het verhaal zich vaak vanzelf, worden je personages steeds ‘echter’ en zal het schrijven steeds makkelijker gaan. Kritisch kun je in de tweede versie zijn. 😉

Wilt u nog een nieuwtje vertellen dat niemand nog weet?
Het is een project dat op een laag pitje staat, maar samen met een vriendin werk ik aan een kinder/jeugdboek. Iets totaal anders dan wat ik normaal schrijf en het is nog een beetje zoeken naar de juiste verteltoon voor zo’n heel ander publiek, maar het plot is gaaf en het is een leuke uitdaging – ook om het samen te doen. 😊

Dankjewel Natascha voor het beantwoorden in een drukke tijd! Hier kan je haar boeken bekijken en aanschaffen, maar je kan het ook altijd bij de lokale boekhandel halen of bestellen! Wil je nog meer weten over Natascha? Je kan hier haar website bekijken!

*Foto’s zijn van Natascha van Limpt, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.