Interview met Anja Janssen

Anja Janssen

Anja Janssen, een onbekende naam, of toch ook niet? Anja is al jaren bekend als Oli Veyn en schrijft daar mee Fantasyboeken zoals de serie ‘De orde of de poortwachters’. Anja begon in 2013 met schrijven nadat ze een bookhangover had op vakantie in Zeeland. Elk boek voelde alsof het niet goed genoeg was en ze bedacht dat ze dan zelf maar een boek ging schrijven. Na vijftigduizend woorden leek het Anja slim om eerst te kijken of ze wel kon schrijven en deed ze mee aan schrijfwedstrijden, het jurycommentaar was erg leerzaam en ze kreeg inderdaad de bevestiging dat haar schrijven goed genoeg was. Ze koos voor de naam Oli Veyn als pseudoniem om verwarring te voorkomen omdat er al een An Janssens is die ook fantasy schrijft. Hieronder lees je hoe Oli Veyn tot stand is gekomen en waarom ze nu ook onder haar eigen naam schrijft; 

‘‘Olivijn’ staat op een appartementencomplex in Tilburg (een mineraal die de lucht zuivert van CO2) en ik ben fan van Olivander, de toverstokken verkoper in Harry Potter. Achteraf was het makkelijker geweest om dezelfde voornaam te houden, want in het begin was het best wennen om te luisteren naar Oli.
Toen Zomer en Keuning van mij een boek wilde uitgeven, feelgood, leek het ons verstandiger om deze onder mijn eigen naam te publiceren, om verwarring onder de lezers te voorkomen. Nu vind ik het super om een boek te hebben met mijn eigen naam erop, het voelt toch net iets meer betrokken en meer ik.’

Veel plezier met het lezen!

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Ik kan overal schrijven en heb niet echt een ritueel. Vroeger toen de kinderen klein waren moesten ze altijd wel op bed liggen voordat ik ging schrijven, omdat ik het niet fijn vind als ik uit het schrijven wordt gehaald. Je komt dan toch in een soort trance en ik schrijf dan uren aan een stuk tot het opeens niet meer lukt. Dan ben ik moe en moet ik echt stoppen, want dan komt er niks zinnig meer uit mijn handen. Ik zet wel altijd een koptelefoon op en een nummer vanThomas Bergersen op repeat om in die trance te kunnen komen. Zo heb ik een heel boek geschreven op Evergreen.


Waar komt uw inspiratie vandaan?
Een idee, een lied, herinneringen aan vroeger, een zin die iemand zegt, kortom, alles kan inspiratie zijn. Ik heb altijd meer ideeën dan tijd om de verhalen te schrijven. Vaak begin ik gewoon en zo rond de vijftienduizend woorden moet ik gaan nadenken waar het verhaal naar toegaat en wat de diepere laag wordt, maar tot die tijd is het schrijven wat er op papier komt. Ik heb altijd meer ideeën dan tijd om te schrijven en ik vind verhalen bedenken, vooral die je niet meer loslaten, het leukste van schrijver zijn.

Wat vond u het leukste boek/karakter om te schrijven?
Moeilijk, want eigenlijk hebben alle boeken een bijzonder plekje in mijn hart. Introweek was ontzettend leuk om te schrijven omdat het naast romantiek ook veel humor heeft. En mijn roots Tilburg zit erin verwerkt, dus speciaal is dit boek zeker. Maar de poortwachtersserie heeft weer heel veel drama en dat voel je echt als schrijver, die pijn, het verdriet, dus dat is ook ontzettend mooi. Berger is tot nu toe mijn favoriete personage, omdat het zo’n gecompliceerd personage is.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Ga ik verder in een ander boek. Ik schrijf altijd aan meerdere boeken tegelijk, meestal fantasy/historisch en feelgood. De afwisseling zorgt ervoor dat ik niet vastloop en als ik dan terugkom in het andere verhaal, zie ik meestal direct waar de fout zit (meestal zijn de laatst geschreven pagina’s dan niet goed of past het niet bij het verhaal of de personage).

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Overal eigenlijk. Mijn favoriete plek is wel onder het prieel van de stacaravan in Zeeland. Als ik uitgerust ben schrijf ik veel en snel, als het dagelijkse leven voltrekt (werk, kinderen, huishouden) en het heel druk is schrijf ik minder. Thuis schrijf ik boven op kantoor, of beneden aan de eetkamertafel, maar ik kan ook schrijven op een hotelkamer als ik weg moet voor mijn werk of in een restaurant. Ik ben niet echt gebonden aan een plek.

Anja Janssen werkplekDrinkt u liever thee of koffie?
Beide. ’s Ochtends en ’s avonds koffie, ’s middags thee.

Wat is uw lievelingsfilm?
Titanic. Die kan ik steeds weer kijken en geëmotioneerd raken. Geweldige film.

Op welke manier is uw boekenkast ingedeeld? (Bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)
Op ruimte haha. Totaal geen systeem, maar als je een indeling zou moeten geven op genre. Ik heb maar 1 smalle boekenkast op de slaapkamer, beneden is daar geen ruimte voor. Ik droom wel van zo’n hele wand boekenkast op regenboogkleuren indeling, maar voorlopig hebben we de kast die er nu staat nodig voor alle spullen, spellen en knutselmateriaal voor de kinderen.

Hoe is het om een debutant te zijn? (in een ander genre)
Spannend en geweldig tegelijk. Dat er dus iemand is die je verhaal goed genoeg vindt om in boekvorm uit te geven is al ontzettend bijzonder en fijn. Maar dat er straks dus een boek uit is onder jouw naam en dat mensen, vooral vrienden en familieleden, daar nog wat van gaan vinden, is best eng. Wat als het bagger is? Of als ze het niet leuk vinden? Dat is heel spannend. Maar eindelijk dat boek zien te verschijnen na al die uren eraan werken is wel de kroon op het werk en geweldig om mee te mogen maken.

En hoe spannend is dat uw boek nu bijna uit is?
Heel spannend. Net zoals ik zei; vinden de meeste mensen het leuk, snappen ze de humor en vinden ze de personages leuk. Stoot ik niemand tegen het hoofd (tegenwoordig is dat zo gebeurd) en worden er genoeg boeken verkocht zodat de uitgever tevreden is? Allemaal spanning. Maar de recensies afwachten is wel het spannendste.

Hoe is dit verhaal ontstaan?
Ik wilde na twee fantasyboeken en een historische roman iets luchtigers gaan schrijven, dus ben ik begonnen met drie hoofdstukken. Toen kwam de redactie van het tweede deel van de ‘Orde van de Poortwachters’ eraan en heb ik dit op de denkbeeldige ‘plank’ gelegd (en daar liggen er nog zoveel meer haha). Toen ik mijn historische verhaal instuurde bij Uitgeverij Zomer & Keuning vonden ze het niet iets voor hun fonds (het is meer een verhaal zoals Bridgerton met een flinke dosis steamy scenes) maar zagen ze wel dat ik potentie had en vroegen ze mij of ik nog wat anders had liggen. Dus heb ik alles maar opgestuurd, inclusief deze drie hoofdstukken. Die vonden ze zo leuk dat ze me vroegen het verhaal af te maken en uiteindelijk is het een boek geworden van drieëntachtigduizend woorden.

De basis is wel mijn ervaringen met het stappen in Tilburg, zowel vroeger als nu. In Kit herken ik wel een beetje mezelf en Tim is het type ruwe bolster, blanke pit. Zal vast een ex-vriendje zich in kunnen herkennen haha.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Lenne de Haan. Zij is een zeventienjarig meisje bij ons uit het dorp die voor haar afstuderen een thriller heeft geschreven, maar in dezelfde tijd overleed haar zieke vader. Hartverscheurend. Superknap dat je onder die omstandigheden een boek kunt schrijven, want als ik verdriet heb vind ik het juist moeilijk om die rust te vinden. Ze heeft het zelf uitgeven en het boek ‘Waarom ik’ is nu te koop. Als je dat in je macht hebt, dan gaan we nog veel van haar horen. Ik hoop het echt!

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Mijn verhaallijn staat helemaal niet vast, pas halverwege ga ik de plot uitwerken. Behalve bij een serie, dan moet je wel vooraf plannen anders wordt het chaos. Als ik ga plannen, zoals ik met ‘Introweek’ moest doen, omdat de uitgever in grote lijnen het verhaal wilde weten, dan wijk ik ergens er vanaf. Wanneer ik op dat punt gekomen ben ken ik de personages veel beter en voelt iets gewoon niet meer goed, dan gooi ik het gewoon om en volg ik het verhaal zoals het moet lopen.

Ik werk ook niet met sticky notes of Scrivener, ik heb graag alles in mijn hoofd en vandaaruit schrijf ik.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, behalve dan dat ik naar een nummer van Thomas Bergersen luister om in de trance te komen.
(Nou daar kan ik helemaal inkomen! Heerlijk om te luisteren!)

Wat vindt u leuk om te doen naast het schrijven?
Knutselen, schilderen, bookcovers, booktrailers, video’s maken, penneveren maken, foampruiken heb ik gemaakt, eigenlijk ben ik altijd wel creatief bezig.

Anja Janssen

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Ik organiseerde samen met de bibliotheek Midden-Brabant een YA-event en ze hadden een schrijver uitgenodigd (van wie ik de naam alweer was vergeten). Toen ik bezig was met de voorbereidingen vertelde ik tegen een vrouw hoe leuk het was dat ze was gekomen samen met haar zoons. Het bleek Margje Woodrow te zijn, de bekende YA Thriller schrijver dus. Dat was wel even goed stom van me.

Wat is uw favoriete kleur?
Roze

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Ligt aan het genre. ‘Introweek’ 83K, ‘De Orde van de Poortwachters’ 95K & 103K en de historische roman 125K.

U beland op een onbewoond eiland en u mag drie personen kiezen die met u meegaan: één personage uit uw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon! Wie kiest u?
Doc Digo (voor als ik ziek word en die bedenkt vast wel een of ander gadget om te kunnen overleven), Rhysand (mmmm en die kan me dan wegvliegen als ik er genoeg van heb haha) en doe dan maar ‘Margaret Atwood’, want ik denk dat ik superveel van haar nog kan leren op zowel schrijfgebied als andere vlakken en zij is een geweldig inspirerend mens.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Ik vind Tim in Introweek erg leuk. Hij heeft humor, is stoer, een lekker ding en heeft een complex karakter.

Welke genre schrijft u het liefst?
Ik ben begonnen met YA Fantasy, heb een historische roman geschreven en nu een feelgood. Ik hou van afwisseling en uitdaging, en wil me het liefste niet graag beperken tot een enkel genre, maar de rode draad in al mijn verhalen is wel de liefde en romantiek. Dus eigenlijk is mijn genre romantiek in iedere vorm.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Research doen is belangrijk om het verhaal zo authentiek mogelijk te maken. Voor zowel de ‘Orde van de Poortwachters’ (erebogen over de hele wereld, Stonehenge, De Romeinse wereld) als voor het historische boek heb ik veel research moeten doen (wat aten ze in de achttiende eeuw, wie waren de personen en wat waren karakteristieke kenmerken, klopt de verhaallijn, hoe zag het huis eruit).

Een leuk weetje: eind achttiende eeuw hadden ze nog geen vorken!

Voor ‘Introweek’ kon ik putten uit mijn eigen ervaringen en ik ken Tilburg natuurlijk goed, maar ik ben nog nooit in de Grass Company geweest of heb nog nooit een waterpijp gerookt, dus dat zijn dingen die ik wel na moest vragen.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Schrijf en lees. Hoe meer je schrijft hoe beter je wordt, hoe meer je leest des te natuurlijker vorm je verhalen. Ik heb veel geleerd van ‘Brandon Sanderson’, ‘David Farland’ en van meedoen aan schrijfwedstrijden met jurycommentaar. En tot slot, maak een verhaal ook af.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik heb afgelopen jaar contact gehad met drie grote Amerikaanse uitgeverijen en net op het allerlaatste moment ging het toch niet door omdat ik geen volledige vertaling had. En mijn boek ligt bij een Hollywood producent op het bureau ter overweging, maar daar ligt het al een tijdje, dus denk niet dat dat nog iets wordt, haha.

Dank je wel voor dit leuke interview!

Dankjewel Anja voor alle antwoorden, ik vond het een genot om jou antwoorden te lezen en je beter te leren kennen! ‘Introweek’ komt op 20 augustus uit en is op dit moment nog niet op bol.com. Meer info kan je vinden op haar website!

*Foto’s zijn van Anja Janssen, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.