Interview met Emma Anna

Emma Anna
Juliëtte Heugen is beter bekend onder de naam Emma Anna. Ze is 27, is mama van drie boefjes (haar eigen woorden) houd van taal (lijkt me best logisch als je boeken schrijft), geschiedenis en mensen. Ze was een dromerig kind dat van jongs af aan bezig was verhalen te verzinnen, op de middelbare pende ze deze neer op notitieblokken waarna haar vrienden deze onder de les stiekem lazen. Maar ze kreeg het druk met haar kinderen en pas in 2017 pakte ze haar pen(laptop) weer op en schreef in elk vrij moment aan haar boek. Haar vergeten meisjesdroom zou eindelijk uit gaan komen. Waar ik persoonlijk heel blij mee ben, Emma Anna haar boeken waren mij bekend door dat een deel van haar boeken werden uitgegeven door DVP, maar de auteur achter de boeken was mij eigenlijk onbekend. Maar met dit interview kwam daar verandering in voor mij en nu ook voor jullie! Mijn recensies van een paar boeken kan je hier vinden.
Veel plezier!

Wat zijn uw hobby’s?
Beetje saai misschien, maar vooral lezen, af en toe design (maar altijd boek gerelateerd/marketing voor mijn eigen boeken), lachen met vrienden en tijd doorbrengen met familie.

Schrijft u fulltime
?
Nee, dat niet. Ik zorg (samen met mijn man) voor de kinderen en doe af en toe redactiewerk.

Waarom heeft u een pseudoniem?
Hoe langer geleden, hoe moeilijker het wordt om uit te leggen lijkt wel, haha. Ik heb toentertijd een pseudoniem aangenomen omdat ik graag anoniem wilde blijven (en omdat ik mijn naam nogal een mond vol vond, ik weet niet zo goed waarom!). Maar Emma Anna (en J.M. Anna) is erin gebleven, omdat ik onderhand naam had gemaakt onder die pseudoniemen.

Wat is uw favoriete kleur?
ROZE!

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Niet heel vaak, maar als het me echt emotioneel heeft weten te raken, als het me echt heeft gegrepen en het ook nog eens goed geschreven is. Ik merk wel dat ik vaak (te) kritisch ben, omdat ik zelf ook schrijf.

Bent u een honden of een kattenmens?
Allebei eigenlijk niet, want ik moet er momenteel niet aan denken een van de twee als huisdier te hebben. Maar als ik dan moet kiezen, doe me dan maar een puppy 😊

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Vaak ’s nachts, dan ligt iedereen in bed en kan ik ongestoord doortypen. Toch boek ik overdag meestal de beste resultaten.

Zijn uw dagen veranderd door Corona? Schrijft u meer of minder?
Niet zozeer door corona, wel doordat ik nu drie kinderen heb in plaats van twee! Toch heb ik het ’t afgelopen jaar volgens mij goed gedaan!

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Kan van alles zijn. Een spannend plot/dynamiek/trope kan ontstaan door een uitspraak van iemand of een plek waar ik me bevind, mensen die me intrigeren en die ik gebruik als inspiratie voor een personage, en vaak ook muziek!

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden ?
Niets, haha, of er moet al een noodgeval zijn.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Oeh, moeilijke! Ik heb voor bijna al mijn hoofdpersonages acteurs/actrices in mijn hoofd, maar die hou ik bijna altijd voor mezelf. Als ik mocht kiezen welk boek er verfilmd zou mogen worden, zou ik denk ik kiezen voor een van mijn fantasyboeken (onder J.M. Anna)

Drinkt u liever thee of koffie?
Thee, of cafeïnevrije koffie met plantaardige melk 😊

Wat is uw lievelingsfilm?
Ook een hele moeilijke! Ik weet niet of ik één lievelingsfilm heb. ‘A beautiful mind’ heeft heel veel indruk op me gemaakt als tiener. En de serie ‘The Tudors‘, de film ‘Troy‘.


Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
Ligt een beetje aan de persoon, maar over het algemeen ‘Tot onze wegen scheiden‘  of ‘Ooit in september‘ ,op die laatste ben ik het meest trots.

Welk thema of onderwerp zou u nog graag eens aansnijden in uw boeken?
O, zo veel! Te veel om op te noemen, ik heb gigantisch veel onafgemaakte manuscripten op mijn bureaublad staan, hihi.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ja, altijd. Dat vind ik ook een van de leukste dingen aan schrijven: het is zo ontzettend verrijkend!

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Dan leg ik het even weg, ga ik iets anders doen, maar niet al te lang, want dan pak ik het niet meer op, haha.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Vaak op de bank, soms in mijn kantoor, als het kan met een kopje thee en iets lekkers 😊 (schrijven is voor mij niet zo goed voor de lijn)

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ligt een beetje aan het verhaal. Ik begin meestal met schrijven en kijk waar het verhaal strandt. Vanaf ongeveer de helft ga ik lijstjes/schema’s maken met karakterontwikkeling die nog moet worden uitgewerkt, scènes die ik nog wil laten voorkomen, de uiteindelijke verhaallijn kloppend maken, etc.

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen?
Oei, geen idee! Wie zal het zeggen. Je weet nooit hoe het leven loopt. Ik hoop nog heel veel! Hoewel ik na de serie ‘Hartendief’ een jaar ‘on hiatus’ ga wat betreft het schrijven (dus voorlopig niet meer schrijven om uit te geven).

Wat is uw te allen tijde nr 1 lievelingsboek?
Het onzichtbare leven van Addie LaRue‘ Dat boek leek gewoon voor mij geschreven te zijn. Ik heb nog nooit zo’n connectie gevoeld met een verhaal, alleen al als ik eraan denk word ik emotioneel.

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
Dat weet ik echt niet. Mijn kinderen zijn dan in ieder geval allemaal naar school, dus dan heb ik meer tijd over! Misschien ga ik uiteindelijk zelf manuscripten van anderen uitgeven, dat lijkt me best leuk.

Welke genre schrijft u het liefst?
Ligt echt een beetje aan de mood. Ik schrijf het liefst een romance trope die me op dat moment heel erg aanspreekt.

Wat is het grappigste wat u heeft meegemaakt door het schrijven?
Ik zou het niet direct grappig noemen, maar soms moet ik wel om mezelf lachen als ik echt moet gaan slapen, omdat er ineens heeeele rare fouten in mijn schrijfsels staan. Verder lach ik soms om hoe mijn personages doen, en dat is meteen ook een van de leukste dingen aan schrijven.

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Dat varieert heel erg. Mijn nieuwste boek is er een van 75k, wat niet heel vaak voorkomt, en mijn laatste boek was er een van 113k.

Emma anna
Wat is uw lievelingsland?
Ik denk Griekenland! En op de tweede plaats Frankrijk (nostalgie)

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik heb inmiddels een klein groepje ‘vaste’ proeflezers die ik niet allemaal heel persoonlijk ken, maar van wie ik wel weet wat ik kan verwachten. Als ze maar eerlijk zijn!

Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
Elk verhaal dat ik schrijf wordt eerst proefgelezen, uiteraard. Ik zou echt niet zonder kunnen en ik ben mijn proeflezers enorm dankbaar. Ze maken aantekeningen voor me aan de hand van vragen die ik meestuur.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Beetje dubbel. Sommige boeken heb ik inderdaad voor ’tussendoor’ geschreven (zoals ‘Hartendief‘ en ‘Sprakeloos verliefd‘), maar in andere boeken zit nog meer van mijn hart en ziel (zoals ‘Ooit in september‘), en dat steekt dan wel een beetje.

Wat vindt u het prettigst, zelf uitgeven of door een uitgeverij uitgegeven worden? Want je boeken zijn uitgegeven door Dutch Venture Publishing?
Aan beiden zitten veel voordelen. Toch vind ik het op dit moment in mijn leven fijner om zelf uit te geven, vandaar dat ik het de laatste tijd ook zelf doe. Ik heb alle touwtjes in handen, ben eindverantwoordelijk en bovendien vind ik de meeste dingen in het hele uitgeefproces superleuk om te doen!

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Schrijf over waar je hart van vol zit en waar jij achter staat. Blijf dicht bij jezelf (ik bedoel niet dat je over jezelf hoeft te schrijven, maar wel waar jouw hart ligt en wat jij belangrijk vindt in het leven, dat naar jouw mening moet worden aangekaart). Of gewoon schrijven wat jij zelf leuk vindt om te lezen, natuurlijk! Iets waarvan jij denkt: hier wil ik een boek over lezen, op deze manier, maar dat boek bestaat nog niet. Dat is het enige wat ik echt kan meegeven.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ja, dat nieuwtje hierboven over mijn hiatus weten geloof ik nog niet heel veel mensen 😊 

Dankjewel Juliëtte voor de tijd die je hebt genomen om alles te beantwoorden. Willen jullie meer weten van Emma Anna? Haar website is momenteel uit de lucht maar word binnenkort geüpdatet. Je kan tot dan haar Instagram en facebook in de gaten houden.

*Foto’s zijn van Juliëtte Heugen, Dutch Venture Publishing, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.