Interview met Annemartien Berkelaar

Annemartien Berkelaar
Annemartien Berkelaar heeft tot nu toe vier boeken geschreven, dat deed ze als woonachtig in de Gelderse Achterhoek in een ‘klus’ boerderij. Ze is moeder van twee zoons van de leeftijd vijftien en negentien. Annemartien is getrouwd met Henry en heeft een hond. Ze is werkzaam als een regio directeur bij Kinderopvang. Annemartien viert in Juni haar verjaardag en blaast volgend jaar 52 kaarsjes uit! Annemartien is dus zeker niet nieuw in de boekenwereld, maar heel erg bekend is ze voor mijn gevoel niet, dus hoogtijd om daar een beetje verandering in te brengen! Ik wens jullie veel plezier! Ps je kan jezelf t/m 26e Augustus 12:00 opgeven voor t Z&K reviewteam voor Annemartien’s nieuwste boek!

Hoelang schrijft u al?
Ik begon met schrijven als jong meisje, op de typemachine van mijn vader heb verhalen geschreven. Destijds heb ik deze boeken naar uitgeverij Kluitman toegestuurd. Maar toen ik op mijn 18e het huis uit ging om te studeren is het schrijven verwaterd. Pas toen ik 12 jaar geleden in de Achterhoek kwam wonen heb ik via workshops/trainingen van Boogie Woogie in Bredevoort (bij het Poëziecentrum) de draad weer opgepakt.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Dat vind ik altijd een hele lastige vraag om te beantwoorden. Ik heb meerdere voorbeelden als schrijver. Nora Roberts, een Amerikaanse schrijfster die schrijft met heel veel vaart en over sterke vrouwen. Nelleke Noordervliet bewonder ik zeer, een aantal van haar historische romans blijven me nog steeds bij ook al heb ik ze jaren geleden gelezen. Gerda van Wageningen is een andere schrijfster die ik bewonder en ook als voorbeeld zie. Door verhalen te schrijven in haar geboortestreek en ook mooie historische romans heeft ze een rijk oeuvre, de koningin van de streekroman!

Wat is het eerste wat u doet als u uit bed komt?
Meestal eerst douchen en daarna even rustig ontbijten met een koffie verkeerd. Sinds kort doe ik om de dag een korte workout meteen als ik opsta en dat bevalt me goed.

Hoe is het gegaan sinds uw debuut in 2018?
Mijn eerste roman ‘Opnieuw beginnen’ kwam uit in april 2018 en dat was een geweldige ervaring. Sinds die tijd is er ieder jaar een roman uitgegeven. In het boek ‘Scheerlicht’ heb ik Amersfoort als stad beschreven, omdat ik daar ben opgegroeid en later ook weer naar terug ben verhuisd. Mijn derde roman is een historisch verhaal dat gesitueerd is in de Achterhoek. Ik probeer iedere keer mezelf uit te dagen door iets nieuws uit te proberen in een verhaal. Het boek ‘Betoverend Toscane’ is mijn vierde roman en daarin heb ik vijf hoofdpersonen geschetst met dus vijf verhaallijnen.

Ik ben net begonnen aan mijn vijfde roman. Dat wordt een feelgood verhaal en een vervolg op het boek dat in augustus is uitgekomen, ‘Betoverend Toscane’. Daarna ga ik aan de slag, moet het half maart inleveren en dan komt het augustus 2021 uit. Ik werk in de weekenden en pak soms wat vrije dagen als ik die tijd echt nodig heb. Voor de roman ‘De toekomst tegemoet’ ben ik een half jaar bezig geweest. Dat was voor mij de eerste historische roman en dat kostte me meer moeite.

Wat zijn uw hobbys?
Wij wonen in een ‘klushuis’ waar nog best veel aan gedaan moet worden. Een flinke tuin en moestuin nemen ook behoorlijk wat tijd in beslag, zeker in het voorjaar en zomer. Ik houd ook van koken en bakken, ieder weekend bak ik iets lekkers. En naast het schrijven houd ik ook heel veel van lezen.

Hoe komt u aan uw inspiratie?
Ik haal inspiratie uit verhalen die ik hoor van andere mensen, maar ook wat ik lees in de krant en tijdschriften. Eigenlijk heeft ieder mens een interessant verhaal, dus inspiratie vind ik overal. Hoe meer ik schrijf, hoe makkelijker het wordt merk ik.

Gebruikt u ervaringen van uw werk?
Ik gebruik eigen ervaringen en verhalen die ik hoor in mijn werk, maar nooit als exacte kopie. Het boek Betoverend Toscane is geïnspireerd op een vakantie die ik samen met mijn zus heb beleefd, maar de personen die er in voorkomen zijn fictief.

Op welke manier heb u uw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)
Daar zit geen systeem in, alles staat lukraak door elkaar. Ik weet eigenlijk niet wat dat over mij zegt 😉

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Eigenlijk allebei, van te voren maak ik een boekplan en werk in hoofdstukken uit hoe het verhaal gaat verlopen. Bij het uitwerken daarvan komen er soms nieuwe ontwikkelingen of veranderingen, die ik van te voren niet zo had bedacht. De inspiratie die opkomt tijdens het schrijven kan ik van te voren niet sturen, dat blijft altijd een kadootje.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, niet echt. Ik heb een eigen werkkamer met heerlijk uitzicht over een bomenrij en het weiland, mooier kan bijna niet. Ik vind het wel fijn als mijn werkplek opgeruimd is en het een prettige ruimte is.

Soms moet ik me ertoe zetten, soms heb ik echt zin om verder te gaan met het verhaal. Dat wisselt dus. Daar komt bij dat ik een strakke planning heb om het manuscript op tijd af te hebben, dus ik kan niet gaan zitten wachten tot ik inspiratie krijg. Als ik ga zitten om te schrijven, begint het vaak wel te stromen en komt het verhaal redelijk vanzelf.

Annemartien Berkelaar

Wat is uw lievelingsland?
Engeland, daar heb ik 1 jaar gewoond na mijn middelbare school. Ik vind het een prachtig land, maar ook de cultuur spreekt me aan.

Hoe ziet een ‘normale’ dag in uw leven eruit?
Door de weeks sta ik rond 6 uur op en als ik om 9 uur mijn eerste afspraak heb, vertrek ik rond 07:30 uur van huis. Ik werk als regiodirecteur in de kinderopvang en mijn werk bevind zich op ruim 1 uur rijden van mijn huis. Nu in de coronatijd werk ik veel van huis en zit dus rond 08:00 uur achter mijn beeldscherm.

Aan het einde van de dag stop ik met werken en kook ik het eten. We eten met het gezin en ‘s avonds doe ik wat in de tuin, of wandel met de hond en ga daarna wat lezen of televisie kijken. Best een saai leven, als ik het zo opschrijf, maar zo ervaar ik het zelf niet. Mijn werk is behoorlijk dynamisch en nooit saai, dus dan zijn rustige avonden goed om een beetje bij te tanken.

Bent u een honden of een kattenmens?
Wij hebben een hond en drie katten en ik hou van allemaal, maar als ik moet kiezen wordt het de hond.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Een e-reader op zonne-energie, een zakmes en veel Deet, want ik kan slecht tegen muggen.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar
Ja, ik lees best veel. Ik denk zeker 20 boeken per jaar via een e-reader.

Wat is uw favoriete genre om te lezen?
Familieromans, feelgood en detectives.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Teveel willen uitleggen. Less is more probeer ik goed in mijn achterhoofd te houden.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als het verrassende wendingen heeft, me iets geeft om over na te denken en vooral lekker vlot wegleest.

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Altijd overdag of ‘s avonds, maar nooit ‘s nachts, want ik slaap veel te graag 😉

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Ik heb een eigen werkplek en ik heb het wel nodig om mij terug te kunnen trekken, anders wordt ik teveel afgeleid.

Wat is uw favoriete quote?
-Het leven gebeurt terwijl je plannen maakt.-

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Nou, niet zo heel veel, want ik hou van mijn slaap, maar voor een ijsje mag je me wel wakker maken.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Dan ga ik wat anders doen en in mijn achterhoofd blijft het dan broeden en uiteindelijk kom ik dan weer op een punt dat het weer gaat vloeien.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik zit aan mijn bureau, achter een laptop. En in Italië zat ik er zo bij.
Schrijfplek Annemartien Italië

Op 17 Augustus is een nieuw boek uitgekomen, hoe kwam u op het idee van dit boek?
Een paar jaar geleden nodigde mijn zus Joleen mij uit om met haar mee te gaan op vakantie. Het plan was om een weekje in juni naar Toscane te gaan. Zij zou daar gaan beeldhouwen en ik zou dan alle tijd hebben om te werken aan mijn tweede roman. Ik vond het best bijzonder, want het was voor het eerst dat ik zo lang alleen weg zou zijn zonder mijn man en kinderen. De omgeving van Toscane, waar ik al eens eerder was geweest met mijn ouders, vond ik overweldigend mooi. Het landgoed waar we verbleven en alle mensen die daar ook waren om te beeldhouwen hebben me geïnspireerd tot een verhaal over twee zussen.

Wat is uw grootste droom? (als echt alles mogelijk zou zijn)
Een zwembad in de tuin, voltijd kunnen schrijven en samen met Henry een B&B beginnen.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
Ik kan niet schrijven in een grote rommel, maar ik kan de deur van mijn werkkamer dichttrekken en de rommel in de rest van het huis laten liggen. Maar het liefste schrijf ik in een huis dat opgeruimd is.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Begin gewoon met schrijven, denk er niet teveel over na, maak het niet ingewikkeld, maar schrijf gewoon. Als je daarna terugleest, zit er altijd wel iets bij waar je tevreden mee bent, al is het maar 1 zin. Dan ga je daar mee verder. En daarna ga je pas een plan maken, welk verhaal wil je vertellen, welke personages komen erin voor? Werk het verder uit op hoofdstukniveau en daarna ga je hoofdstukken uitwerken.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
We hebben een mini-bieb aan de weg hebben neergezet, waar mensen boeken kunnen lenen. Ik heb dit gegeven ook in mijn eerste boek ‘Opnieuw beginnen’ gebruikt en vind het heel bijzonder dat Henry (mijn man) een mooi huisje heeft getimmerd, waar de boeken instaan voor iedereen die er gebruik van wil maken. Nieuwe boeken zijn ook altijd welkom!

Mini bieb

Dankjewel Annemartien voor alle antwoorden 😀 Ik vond het super leuk om jou een beetje beter te leren kennen!
Willen jullie nog meer weten van Annemartien?  Je kan haar hier op Instagram en facebook volgen.

*Foto’s zijn van Zomer & Keuning, Annemartien Berkelaar, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.