Bij Kennis – Iris Visser

Bij KennisEen week eerder had ik ‘Liefs uit Londen’ en ‘Liefs uit Ibiza’ gelezen, maar toen ik de flaptekst las van ‘Bij Kennis’, kon ik gewoon niet door. Ik had zo’n levendig beeld voor ogen, hoe dat er uit zou zien. Dat kon ik echt niet aan. Maar een week later kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedingen toen ik de recensies van haar twee eerdere boeken had geschreven.

De flaptekst:
Wanneer Julia Vermeer het meest recente filmpje van haar vloggende broertje Joost ziet, kan ze hem wel wurgen. Samen met de rest van Nederland ziet ze zichzelf, onder invloed van pijnstillers, haar oneindige liefde verklaren aan haar behandelend arts. Wat de rest van Nederland echter niet weet is dat het filmpje, naast een uiterst gênante vertoning, ook een reünie laat zien.

Thomas, dat was de naam van haar beste vriend en eerste liefde die ze elf jaar geleden voor het laatst zag. Deze hereniging had ze zich dan ook heel anders voorgesteld: het liefst in een flatterende jurk, aan de arm van een Ryan Gosling look-a-like en niet met het seksleven van een zwaarlijvige panda.

Het maakt de situatie er niet makkelijker op als blijkt dat haar collega en aartsvijand Sara haar zinnen op Thomas heeft gezet en van plan is hem mee te nemen naar het jaarlijkse kerstdiner van haar werk…

Mijn mening:
Allereerst de flaptekst, de laatste alinea had beter weg gekund. Dan was er iets minder bekend over wat er zou gebeuren. Nu was er op dat vlak weinig verrassing te beleven. De eerste bladzijdes zijn om te gieren en ik voelde plaatsvervangende schaamte. Niet omdat het heel erg is, het is eigenlijk heel lief. Maar good lord, stel je voor dat je dat zelf doet. Ieder geval zag ik het voor mij gebeuren en ik heb echt de handen voor mijn ogen gehad. Wat weinig helpt, want als je niet leest, heel gek, gebeurd er niks en loopt er niks verder als bij een tenenkrommende film.
Het verhaal is best cliche. Er gaat veel fout, zij is onhandig, hij heel erg knap, aantrekkingskracht was nooit weg. enz enz. Maar ohmy, wat heeft Iris Visser het leuk verpakt, vlot taal gebruik en leuke humor. Gezien dit haar eerste boek was, waarmee ze een van de finalisten verhalen wedstrijd van Kobo was, kan je zeggen dat ze het goed in de vingers heeft. Want cliches zijn helemaal niet erg, als we maar van de personen kunnen houden, er genoeg in gebeurd wat we niet verwachten en we lekker kunnen weg zwijmelen. Nou reken maar van yes, dat het hier mogelijk is.


Origineel geschreven door Anja de Rijk op 02-10-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Bij Kennis’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.