Interview met Anne West

Anne West
Anne West is één van de pseudoniemen van een vrouw, een vrouw die voor velen zorgt. Sinds haar zeventiende werkt ze al in de ouderenzorg, deed de studie Verzorgende Individuele Zorg(VIG) en Anne is later praktijkopleider geworden, waarin ze nu al twintig jaar leerlingen en stagiaires begeleid. Ze schrijft dus niet fulltime, ‘maar’ twee dagen per week. Naast het schrijven van verhalen heeft Anne ook een paar vaste opdrachtgevers waarvoor ze schrijft. Zo schrijft Anne e-learnings voor verzorgenden en verpleegkundigen en blogs voor een internetmarketingbedrijf. Anne West is begonnen met schrijven in haar elfde levensjaar. Deed mee met wedstrijden en met veel oefenen werden haar verhalen beter, ook had ze veel hulp aan de Vrije Studie Richting van de Lerarenopleidingen Nederlands die ze toentertijd volgde. Toch noemt ze schrijven een uit de hand gelopen hobby. Ver in de twintig begon Anne aan haar eerste serie boeken; ‘De macht van het zwaard‘ waarvan het eerste deel ‘De Aardmagiër in 2004 ‘verscheen. Vervolgens verscheen haar eerste feelgoodroman in 2011. Anne West schrijft ook onder de naam Hilde Leyssens voor Uitgeverij Marken, waar ze voor verschillende series schrijft. Afgelopen jaar werkte ze samen aan 5 boeken én schreef ze het eerste deel van een serie! Veel plezier met het lezen van het interview met Anne West!

Hoe ziet een ‘normale’ dag in uw leven eruit?
Mijn schrijfdagen beginnen vroeg, want ik schrijf het liefst in de ochtend. Dan werk ik graag aan mijn verhalen. Later op de ochtend werk ik aan mijn professionele schrijfopdrachten. Rond drie uur stop ik dan meestal want tegen die tijd zie ik het scherm niet meer zo scherp!

Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
De boeken van Terry Pratchett, laat me daar niet eentje van kiezen want die zijn allemaal geweldig! Ik wilde net zo humoristisch en scherp schrijven als hij deed. Hij was echt een geweldige schrijver die ondanks de bizarre wereld waar zijn verhalen speelden heel realistische en levensechte personages wist neer te zetten. Het zijn de enige boeken waar ik vaak hardop om gelachen heb.

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Nergens voor! Laat me alsjeblieft lekker slapen!

Waar komt uw passie voor het schrijven van verhalen vandaan?
Dat weet ik niet precies. Ik kan me niet herinneren dat ik het niet had. Ik schrijf al sinds mijn vroegste jeugd. Ik denk wel dat mijn passie gestimuleerd is op de Vrije School waar ik drie jaar op heb gezeten. De meester die ik daar had kon geweldig vertellen en stimuleerde zo mijn fantasie. Er was ook veel ruimte voor verhalen en creativiteit.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Terry Pratchett qua schrijven en verder kom je in een mensenleven veel mensen tegen die je als voorbeeld kunnen dienen. Ik ontmoet veel mensen in mijn werk en met veel van hen bouw ik gedurende de tijd dat ik ze begeleid een band op. Ieder van hen heeft een eigen verhaal en van elk verhaal kan ik weer wat leren.

Wat vindt u leuk om te doen naast het schrijven?
Ik wandel en fiets graag. Ik ben graag in de stille natuur.

Drinkt u liever thee of koffie?
Geen van beide: geef mij maar lekker warme chocolademelk!

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Dat was in mijn begintijd als auteur toen ik was uitgenodigd voor de Dag van de Jonge Jury in verband met mijn eerste boek ‘De Aardmagiër’. Wat ik helemaal niet wist was dat ik de debuutprijs van dat jaar had gewonnen. Opeens stond ik daar op een enorm podium met allemaal juichende kinderen in de zaal en kreeg ik die prijs in handen. Bizar en super leuk!

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Tussen de 80.000 en 95.000 woorden.

Anne West

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Nee, don’t judge a book by it’s cover en dat geldt niet alleen voor boeken!

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee mee willen drinken?
Terry Pratchett, maar ook met Laura Ingalls Wilder, de schrijfster van de ‘Het Kleine Huis‘ boeken serie. Als kind wilde ik dolgraag haar zijn en net zo’n spannend leven leiden als zij had. Het leek me geweldig om met een huifkar door het wilde westen te trekken en een eenvoudig leven te leiden. Toen besefte ik nog niet hoe hard dat leven toen waarschijnlijk was….

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Nee, niet dat ik weet. Mijn boeken zijn vaak aan de luchtige kant, maar ik zou ook wel graag eens over wat meer serieuze onderwerpen schrijven. Maar eerlijk is eerlijk, de tijd ontbreekt me om daar op dit moment echt mee bezig te zijn.

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
Mijn nieuwste boek: ‘De Kleine Theetuin in de Duinen’, een boek vol gebakjes, zon, zee en strand.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
Nee, dat kan ik niet goed en daarom schrijf ik het liefst heel vroeg in de ochtend als alles nog stil is en de dagelijkse beslommeringen nog even geen vat op me hebben. Hoe meer prikkels ik binnen krijg, hoe lastiger het schrijven wordt.

Wanneer schreef u uw eerste verhaal (niet boek) en waarover ging het?
Toen ik elf was. Het was een schoolopdracht en ik schreef een verhaal met personages uit mijn toen lievelingsserie ‘Tandarra’, een Australische Gold Rush serie. Ik was toen gek op alles uit Australië.

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het is voor mij ook een verrassing. Ik laat mij leiden door mijn personages en die doen soms verrassende dingen.

Wat is uw lievelingsfilm?
‘Love Actually’. Vooral om dat briljante nummer van Billy Mack (Bill Nighy): Christmas all around you. Blijft leuk, hoe vaak je hem ook ziet.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik zit op mijn studeerkamertje, omringt door heel veel boeken.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik laat mijn boeken niet proeflezen. De feedback van de uitgever is voor mij het allerbelangrijkst.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Ik vind te veel nummers mooi om daar een keuze in te maken. Maar ik houd van allerlei soorten muziek.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Gewoon beginnen en bikkelen. Ik hoor heel vaak mensen zeggen dat ze wachten op inspiratie, maar zo werkt het echt niet. Op mijn schrijfdagen heb ik als doel zoveel duizend woorden te schrijven. Ook al heb ik totaal geen inspiratie. Uiteindelijk is schrijven gewoon heel hard werken, zeker op dagen dat je geen inspiratie hebt. Dus begin, stel jezelf voor elke dag een schrijfdoel en haal dat.

Dankjewel Anne voor je moeite om vragen te beantwoorden. Anne schrijft op haar eigen website ook blogs!

*Foto’s zijn van Anne West, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.