Amalia – Claudia de Breij

AmaliaHet dunste boekje met de meeste aandacht. Ik geloof dat het ongeveer samenvat. Totdat je het hebt gelezen. Dan weet je dat het meer is.

De flaptekst:
Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik. Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.

Mijn mening:
Het boekje is echt de gedachtes en de belevenissen van Claudia met en over de prinses. Deels eigen ervaring en observaties. Deels van onze toekomstige koningin zelf. Het is makkelijk geschreven en goed te volgen. Het is interessant. Ik had graag meer gelezen. Maar wat moet je nog toevoegen? Het is immers een leven van 17 jarig meisje dat toch altijd in de bekendheid heeft gestaan, meer dan een ieder. Dus veel weten we al. En welke thema’s zouden we nog meer haar mening willen weten? Ik bedoel ze is van koninklijke bloede maar zouden we van elk andere 17 jarige ook de mening willen weten? En zou zo’n uitspraak ook een goede zijn? Ik betwijfel het. Ik denk dat dit boekje in een heel goed evenwicht is. Graag zie ik een vervolg als Amalia ouder is. Misschien als zij koningin word? Ik vind het een leuke traditie die is ontstaan bij Prinses Beatrix. Ik hoop dat het word voortgezet! Verder vond ik de stijl open en echt een inkijkje in haar leven. Ze lijkt me een leuke jonge dame. Meer ga ik er niet over haar zeggen. Ze word al genoeg beoordeeld. En ik wil verder enkel het boek beoordelen. Ik vind dat Claudia goed werk heeft geleverd. Ik heb het als e-book gelezen en de hardcover gezien, ik denk dat ik het in de toekomst wel in de kast wil hebben staan.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 28-10-2021 en 21-12-21
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Amalia’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.